Saadet Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı ve 20’nci Dönem Zonguldak Milletvekili Necmettin Aydın, 40 yıllık siyasi tecrübelerine dayanarak, 1 Kasım seçimlerine yönelik yaptığı analizi Zonguldak halkıyla paylaştı.

Aydın, muhalefet partisi CHP’nin yorgun olduğunu ve oy kaybettiğini, MHP’nin hiçbir şeye katılmadığını, koalisyonun olmasının mümkün olmayacağını ve sonuç olarak bir tek AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesi için 20 milletvekiline ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydın, “20 milletvekilini tamamlamak ve hatta birazda fazla vermek, ülkenin selameti için şarttır. Aksi takdirde hükümetsizlik büyük felaketlerin sebebi olur” dedi.

Muhalefet partisi seçmenlerine sandığa gitmemelerini tavsiye eden Aydın, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“KURAL BAŞTAN KONULMALIDIR”

“Ülkemiz, 2015 yılını seçim macerası ile tüketmiştir. 1 Kasım seçimlerinde de tek başına iktidar çıkmazsa, 2016 ve sonrası da karanlıktır. 2001 krizinden bu yana 15 yıldır büyük bedeller ödeyerek kısmen de olsa düzelen ekonomik göstergeler patlamak üzere. Son bir yılda yüzde 50’ye varan devalüasyonunun yıkıcı etkisi önümüzdeki yıl daha çok hissedilecek, merkez bankası rezervleri hızla erimektedir. 7 Haziran’da sandıktan tek başına iktidar çıksaydı, Dolar bugün 2,30’larda olacaktı. Tüm bunlar ve daha çok sebepler yüzünden bu seçimlerde tek başına bir partinin iktidar olması şarttır. Bu seçim normal seçim değildir. Bir nevi ikinci turdur. Tüm mesele, temel problemi çözecek bir seçim sistemimizin olmayışıdır. Başkanlık sistemine geçebilseydik, iki turlu sistemle sorun çözülmüş olacaktı. Bugünkü seçim kanunumuzda fesih yetkisi olmasaydı, hala nafile koalisyon görüşmeleri devam ediyor olacaktı. Bu fesih yetkisi, cümlesinin devamında, ‘Cumhurbaşkanının meclisi feshetmesi durumunda ilk iki parti seçime katılır’ cümlesi de olsaydı, bu seçimde sorunu kökünden çözüm olacaktık. Bu da bize mahsus iki turlu parlamenter sistem olurdu. ‘Efendim, olur mu?’ diyenlere, ‘Neler olmadı ki?’ deriz. Bugün yüzde 41’le iktidar olamayan AK Parti, 2002’de yüzde 34’le 360 milletvekili çıkarmadı mı? Yıllardır yüzde 10 barajı yok mu? Sonra her ülkenin mevzuatında kendine özel çözümler vardır. Mesele, kuralın baştan konulmasıdır. Onun için seçimden sonra ilk iş, bu değişikliğin yapılması olmalıdır. Hatta CHP’nin iktidar iddiası şimdiki halinde çok daha kuvvetli olacaktır.”

“KOALİSYON, EĞİTİM ARABASI KULLANMAK GİBİDİR”

“Şimdi seçim olacak. Eğer tek başına iktidar çıkmazsa, koalisyon yine çok mümkün değil. Daha kaç yıl kaybedeceğimiz belli değil. Ayrıca koalisyon zor iş... Çift direksiyonlu, çift gazlı, çift frenli ve şoförlü eğitim arabası kullanmak gibidir. 15 yıl birbirine demediğini bırakmayanlar ne kadar uyumlu olabilir ki?

“MUHALEFET ZATEN YORGUN”

“Normal demokrasilerde iktidar yorulunca, ana muhalefet iktidar olur. Bizim ana muhalefet CHP daha yorgun ve oy kaybediyor. Bu oy oranı ile onu tek başına iktidar yapmak mümkün değildir. MHP zaten ‘ben hiç oynamayacağım’ diyor. Onun için muhalefet partisi kadrolu seçmenlerine de tavsiyem, ‘Sandığa gitmeyin’ olacaktır. Çünkü partiniz bu seçimde kaybederse, büyük bir değişim geçirecek ve gelecek seçimde kesin iktidar olacaktır. Aynı oyların çıkması ve partinizin koalisyon ortağı olması ise, hem ülkemiz, hem de partiniz açısından da büyük kayıptır. Bu durumda partinizin bir sonraki seçimleri de şimdiden kaybetmiş kabul edebilirsiniz.

“SAADET PARTİSİ’NİN YAPMASI GEREKEN AK PARTİ LEHİNE ÇEKİLMESİDİR”

“Diğer bir önemli konuda Saadet Partisi ile ve hatta Büyük Birlik Partisi ile ilgilidir. 1979 yılında böyle buhranlı bir dönemde merhum Erbakan Hocamız, Demirel başbakanlığındaki AP azınlık hükümetini dışardan desteklemiş, ülke rahatlamıştı. Bu örnekten hareketle ve yukarıdaki gerekçelerle ve bazı tavsiyelerle Saadet Partisi’nin de yapması gereken şey AK Parti lehine çekilmesidir. Bu ona itibar kazandıracaktır. Seçim ittifakı olsa idi, oylar zaten AK Parti’ye verilecekti. 3-5 kişinin milletvekili olması memleketin geleceğinden daha önemli olamaz. Zaten samimi ve şuurlu insanlar gereğini yapacaktır. Aksi takdirde 4 sene önce 2,5 olan oy yüzde 1’ler civarına ve belki 0,5’lere kadar düşecektir.”

“HÜKÜMETSİZLİK, BÜYÜK FELAKETLERİN SEBEBİ OLUR”

“Sonuç olarak bir tek AK Parti kalıyor. Tek başına iktidar olması için 20 kadar milletvekiline ihtiyaç var. Onu tamamlamak ve hatta birazda fazla vermek ülkenin selameti için şarttır. Aksi takdirde hükümetsizlik büyük felaketlerin sebebi olur. Koalisyon en kötü tercihtir ve sonu en geç bir yılda tekrar seçimdir. Sağduyulu halkımız bunu anlamış ve inanıyorum ki gereğini yapacaktır. Merhum Erbakan Hocamızın son genel başkanlığında yardımcısı olma şerefine nail olmuş ve buradan aşağıya doğru her kademede ve kırk yıllık siyasi hayatı boyunca görev yapmış biri olarak elbette ki söz söyleme hakkımız bakidir.”

Editör: Pusula Gazetesi