Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Muslu beldesinin Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, yerel bir gazetede çıkan haberde ifade edildiği üzere kendisini termik santral karşıtı gösterip bölgedeki termik santrallerle yakın ilişkiler içerisinde olmakla eleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan’ın eleştirilerini sert bir dille cevapladı.

Mevcut termik santrallerin ne ÇED raporu aşamasında, ne de ruhsat aşamasında belediye olarak destekçileri olmadıklarını ve nihai karar verici makam da kendilerinin olmadığını dile getiren Adıyaman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir eleştiriyi yapan kişinin sıradan bir siyasetçinin dışında, Belediye Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış biri olması ayrı bir eleştiri konusu. Sayın Çakan’ın şunu çok iyi bilmesi gerekir ki; biz yerel yöneticiler olarak mutlaka temsilcisi olduğumuz halkın yaşadığı bölgeye yatırım gelmesini, istihdam olanaklarının artmasını isteriz. Ancak bundan da öte bizimde içerisinde o halkla birlikte yaşadığımız yöremizde yatırımdan, istihdamdan önce gelen unsur ekolojik dengenin korunması ve insanların sağlığının bozulmamasıdır. Bunun için biz yerel yöneticiler olarak bölgemizde yapılacak yeni termik santrallere karşı çıkıyoruz.

Yeni termik santrallerin ekolojik yapıya ve insanlarımızın sağlığına zarar vereceğini iddia ediyoruz. Siz Sayın Zeki Çakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğunda otururken bu yöre halkının sağlığını hiç düşündünüz mü? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınız döneminde ithal kömürdeki ‘Fon’u kaldırıp Zonguldak limanlarını ithal kömür cennetine çeviren, böylelikle Zonguldak’ta yapılan ve yapımı süren termik santrallerinde temelini atan siz olmuyor musunuz Sayın Çakan? Bu sebeplerden dolayı Zonguldak madenlerinin şu andaki durumu da yine sizin ithal Kömürdeki fonu kaldırmanızın bir eseri değil midir Sayın Çakan? Yıllar önce attığınız bu temelleri sizin siyasi hayatınızın en onurlu başarısı olarak görüyorum. Siz de aynı şekilde görüyor musunuz Sayın Çakan? 1989’da Büyük Madenci Yürüyüşü’nde hakkını arayan maden işçilerinin önüne Mengen’de dozerler çekilip, Jandarma dikilerek Zonguldak’ın kaderi ile oynandığı zamanda neden bu kadar hassas değildiniz? Belediye Başkanlığı yapmış bir kişi olarak Bakanlar Kurulu kararının karşısında belediyenin nasıl bir tasarrufunun olduğunu en iyi sizin bilmeniz gerekmez mi Sayın Çakan? Bir başka eleştiri konusu olan Eren Enerji’nin bölgemize yaptığı yatırımlara gelince; merkezi hükümetten gerekli onayları alıp, yaşadığımız yere gelip termik santral kuran, topraklarımıza giren, enerji şirketleri mutlaka bu yöreye de yatırım yapacaklardır. Okul da yapacak, hastane de yapacak, düğün salonu da yapacak, belediye binası da yapacak, yol da yapacak, köprü de yapacak. Bundan doğal bir şey yoktur. Bunun örnekleri tüm büyük sanayi tesislerinin bulundukları yerleşim yerlerinde vardır. Karabük’e gidin bakın Kardemir’in yöredeki yatırımlarını görürsünüz, Ereğli’ye gidin bakın Erdemir’in bölgeye yaptığı yatırımları görürsünüz. Bu tür yatırımları zaten şirketler kendi sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kendiliğinden bütçelendirirler. Yıllar sonra yeniden milletvekili seçilerek, Zonguldak’a hizmet etmekten başka arzusu olmadığını söyleyen eski Belediye Başkanı, eski Bakan, yeni Milletvekili Sayın Zeki Çakan’a sormak istiyorum; tüm bunları en az benim kadar iyi bildiğini düşündüğüm Sayın Çakan, neyin peşindesin? Eğer söylediğin gibi amacın bu şehre hizmet etmekse, gel bizimle birlikte yeni yapılacak santrallere karşı hükümetin karşısında dur, yok amacın dün farklı davranıp bugün farklı konuşarak popülizm yapıp siyasi ikbal heveslerini gerçekleştirmekse, gölge yapma başka ihsan istemez.”

Editör: Pusula Gazetesi