Yıldız Tutal 17 yaşında kaçak maden ocağını yitiren onlarca gençten sadece biri. Ailesinin &[#]8216;Kamyon yükleyeceğim&[#]8217; dediği için çalışmasına izin verdiği Yıldız&[#]8217;ın kaçak ocaktan gelen ölüm haberinden geriye tarifi zor acılar kaldı. Ölenlerin genellikle polis kayıtlarına &[#]8216;Ocak sahibi&[#]8217; olarak geçildiği benzer olaylarda bu sefer gerçek ocak sahibinin cezalandırılması isteniyor.



Baba Süleyman Tutal:


Ben kaç sefer işe göndermek istemedim ama oğlum kaçıp gitmiş. Bende 10 yıldır TTK Karadon müessesinde çalışıyorum. İşten geldiğinde oğlumun üzerine bakardım ama hiç kömür karası yoktu. Onun için yer üstünde çalıştığını zannediyordum.


Anne Neriman Tutal


Ben yer altına girdiğini bilseydim onu gönderimiydim. Çalıştığı yeri araştırmadığımız için vicdan azabı duyuyorum. Benim oğlum melekti. Pırıl pırıl bir gençti. İki yıldır okul arkadaşı olan bir kızla görüşüyordu. Evlenmeyi düşünüyorlardı.


Geçtiğimiz günlerde Kırat Mahallesi Güntepe Yol ayrımı üzerinde kaçak ocakta yaşanan ölüm olayı daha önceki kaçak ocaklardaki ölümlerden biriydi.


Ölen gencin 17 yaşında olması ve ailesinden gizli maden ocağında çalışması yaşanan dramı da başka bir boyutuyla gözler önüne serdi.


Yıllardır önlem alınamayan köstebek yuvası şeklindeki kaçak ocakların yanı sıra ölenlerin &[#]8216;ocak sahibi&[#]8217; şeklinde kayıtlara geçmesi alışılagelmiş bir durumdu.


Bu seferde 17 yaşındaki genç &[#]8216;Ocak sahibi&[#]8217; olarak kayıtlara geçecek ve birkaç bin liraya &[#]8216;Ölenle ölünmüyor&[#]8217; diyerek aile ikna edilecekti.


Kaçakları denetlemek ve sorumluları cezalandırmakla görevli devlet bu olup bitenlere göz yumacak ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda 17 yaşındaki genci &[#]8216;Ocak sahibi&[#]8217; olarak kayıtlara geçirecekti.


Ama bu sefer öyle olmadı.


Oğulları Yıldız&[#]8217;ın kaçak ocakta çalıştığını bilmeyen aile çalışmasına ve ölümüne neden olanlardan hesap sorulmasını istedi.


Ailenin bu itirazı karşısında polisin ocak sahibi olarak kimi bulacağı merak ediliyor.


Yıldız Tutal&[#]8217;ın yaşamını kaybetmesinin şokundan kurtulamayan aile Çaycuma Dursunlar Köyü&[#]8217;ndeki evlerinde yaşanan dramı anlattı.


Geçtiğimiz günlerde Zonguldak Kırat mevkiinde kaçak ocakta meydana gelen göçükle hayatını kaybeden 17 yaşındaki Yıldız Tutal&[#]8217;ın ailesi ocak sahibinin ortadan kaybolmasına bir anlam veremediklerini söyleyerek suç duyurusunda bulundular.


Oğlunun bir hafta önce işe başladığını ve yeraltında çalıştığını bilmediklerini söyleyen acılı anne Nermin Tutal ve baba Süleyman Tutal, iki çocuklarından büyüğü olan Yıldız&[#]8217;ın evden kamyon doldurmaya gidiyorum diyerek çıktığını söylüyor.


Baba Süleyman Tutal:


Uyurken Ocak&[#]8217;ta çalışıp çalışmadığını kontrol ederdim


Baba Süleyman Tutal oğlunu kaçak ocaklara göndermek istemediğini söyleyerek zaman zaman oğlunu kontrol ettiğini ama ocakta çalıştığını düşünmediğini söylüyor.


Acılı baba oğluna iş bulanlarla, ölümüne sessiz kalanların peşine düştüğünü belirterek şunları söylüyor;


&[#]8220; Bize bazen vagon döküyorum bazen kamyon dolduruyorum derdi. Yaşım küçük olduğu için yeraltına sokmuyorlar diyordu. Oğluma işi Kenan Çavuş adında bir şahıs buldu. Bu şahıs ocağın dışında biriken kömürleri alıp gidiyormuş. Ben kendisini tanımıyorum. Galiba nakliyatçılık yapıyormuş. Ben kaç sefer işe göndermek istemedim ama oğlum kaçıp gitmiş. Bende 10 yıldır TTK Karadon müessesinde çalışıyorum. İşten geldiğinde oğlumun üzerine bakardım ama hiç kömür karası yoktu. Onun için yer üstünde çalıştığını zannediyordum. Oğluma bu işi bulan Kenan Çavuş&[#]8217;u araştırmaya başladım. Bulduğumda bu şahıs oğlumu tanımadığını söyledi. Çocuğumu tanımıyorsan neden sürekli senden bahsediyor diye sordum.


Oğlumun iş arkadaşı olan görgü tanığı da sadece 15 yaşında. Oğlum içeriye kömür almaya girdiğinde sırtına bir taş düşmüş. Arkadaşı taşı kaldıramayarak dışarıdan yardım istemiş. Ustası da taşı kaldıramayınca oğlum kusmaya başlamış ve hayatını kaybetmiş. Öğlen saatlerinde bu olay olurken oğlumu ocaktan çıkarmak yerine malzemeleri toplayarak kaçmışlar. Ocak sahipleri akşamüzeri polise ihbar edip olayı bildirmiş. Ben ise akşam 18: 30 sıralarında gelen telefonla olayı öğrendim. Bana Yıldız&[#]8217;ın kaza geçirdiğini söylediler. Fakat hastaneye gittiğimde oğlumun öldüğünü anladım. Ambulans oğlumu getirip bırakmış ve ocak sahiplerinden kimse ortada yoktu. Ocağın ustasının karakola alındığını ve oğlumun ocak sahibi olarak gösterildiğini öğrendim. Ben ocağın sahipleri kim bilmiyorum. Ocağın ustası aynı zamanda ortağı olan Muhammet Çavdar&[#]8217;ı karakolda serbest bırakıyorlar. Bunlar katil değil mi? Nasıl serbest bırakırlar? Öğrendiğime göre ocağın diğer sahibi İsmail Kahraman ise ortada yok. Benim oğlumu değersiz bir eşya gibi kazadan sonra orada bırakıp gitmişler. Olaydan sonra mühürlenen ocağın gece mühürlerini sökerek delilleri yok etmeye çalışmışlar. Olaydan iki gün önce ocağın diğer ustası tehlikeli olduğu için işi bırakmış. Ben çocuğumun öldüğü yeri görmek için gittiğimde ocakta kalitesiz malzemelerin kullanıldığını gördüm. Ben savcılığa suç duyurusunda bulundum. Kimse gerçeği söylemiyor. Görgü tanıklarına ocağın oğlumun olduğunu söylemeleri için baskı yapılmış.&[#]8221;


Anne Neriman Tutal;


Yer altına girdiğini bilseydim onu gönderirmiydim


Acılı anne Nermin Tutal ise sabahları oğlunu kaldırıp işe gönderdiği için vicdan azabı çekiyor. Eşinin de Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nda maden işçisi olarak çalıştığını belirten Tutal kendilerinin Zonguldak &[#]8216;ta ikamet ettiklerini ve ocağın evlerine yakın bir yerde olduğunu söyleyerek üzüntüsünü paylaşıyor.


&[#]8220; Benim çocuğumun katillerini bulsunlar. Bu ne ilk ne son olacak. Oğlumu okutmak istedik fakat liseden ayrıldı. Daha sonra bir kaportacıda çalıştı. 35 TL yevmiye verileceğini söyleyerek çocuğumu kandırdılar. Ayrıca oğluma ehliyet ve araba alma sözü de vermişler. Ben yeraltına girdiğini bilseydim onu gönderirmiydim. Çalıştığı yeri araştırmadığımız için vicdan azabı duyuyorum. Benim oğlum melekti. Pırıl pırıl bir gençti. İki yıldır okul arkadaşı olan bir kızla görüşüyordu. Evlenmeyi düşünüyorlardı. Zaten isimlerinin baş harfini de evin balkonuna yazmıştı. Köydeki bu evimize de onun için yaptırmıştık. Onu bu yaşa getirmek için çok zorluk çektim. İki çocuğum var diye gurur duyuyordum bu katiller bizi bir çocukla bıraktılar. Ocak sahiplerinin bulunup cezalandırılmasını istiyorum. Oğlumu gözümden sakınırdım. Yeraltına girdiğini bilseydim sabah onu kaldırıp işe yollamazdım. Ne olacak bu kaçak ocakların hali. Yürekleri yanan analar için herkes gördüğünü anlatsın. Bu işin peşini bırakmayacağız&[#]8221;dedi.


Yapılan otopsi raporunun daha sonuçlanmadığını söyleyen baba Süleyman Tutal; &[#]8220; Zamanında müdahale edilseydi ya da bize haber verselerdi ben oğlumu tırnaklarımla çıkarırdım. Buradan görgü tanıklarına sesleniyorum. Baskıya boyun eğmesinler. Adalete güvensinler ve bize yardımcı olsunlar&[#]8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi