Zonguldak’ta sebze ve meyve üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Çaycuma ilçesinin Kayıkçılar Köyü’nde deveci armudu hasadına başlandı. Armutlar, bu sene de üreticilerin yüzünü güldürdü.

Üretici Hasan Girgin’in bahçesinde ilk armut hasadına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Kayıkçılar Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu da katıldı.

CURA: “KOOPERATİFİN AMACI, ÜRETİMİN STANDARDA UYGUN, KALİTELİ VE SÜRDÜREBİLİR YAPILMASIDIR”

6 dönüm arazide yarı bodur deveci armutlarından oldukça iyi verim aldıklarını belirten Kayıkçılar Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, bu seneden itibaren kooperatif olarak armutları satın aldıklarını ve pazarlama sorunun ortadan kalktığını söyledi. Kaliteli üretim yapan tüm çiftçilerin artık pazarlama sorunu yaşamayacaklarını ve destek olacaklarını ifade eden Cura, “Bu bahçe Kooperatif ortaklarımızdan Hasan Girgin arkadaşımıza ait. Uzun zamandır kendisinin çalışmalarını takip ediyoruz. Bu yılda hasat zamanı geldi. Kendisinin çok verimli çalışmalarından sonra deveci armudunun hasadını yapıyoruz. Kayıkçılar Köyü Tarımsal Kooperatif Başkanı olarak bu tür faaliyetleri sadece meyvecilikte değil, tüm tarımsal alanda yapılan faaliyetlere elimizden geldiği kadar destek verdik ve destek vermeye de devam edeceğiz. Ancak bugün farklı bir destek vermenin onuru ve sevinci içerisindeyim. Kooperatifin amacı, üretimin standarda uygun, kaliteli ve sürdürebilir yapılmasıdır. Bu çerçevede bu bahçede bu sonuca ulaşılmıştır. Bizlerde üretimi yapan arkadaşımızı desteklemek, bundan sonra bu üretimi daha iyi noktalara ve ekonomisine katkı verecek boyutlara ulaşabilmesi bakımından kendisine sağlıklı ve standartlı üretimi yaptığı için teşekkür ediyorum. Bahçesinin tamamının pazar sorunu ortadan kaldırdık. Kooperatif olarak bu hasadı satın aldık. Böylece, üretici yaptığı işin sağlıklı ve kaliteli olması için çaba sarf edecek. ‘Ben bu ürünü ürettiğim halde satabilir miyim?’ diye düşünmeyecek. Hem kendisine, hem de çevresindekilere katkıda bulunacak” diye konuştu.

ULUTAŞ: “ÇİFTÇİMİZİ TEBRİK EDİYORUZ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş ise, 12 yıldır kooperatif ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “12 yıl önce o zamanki Kaymakamımız öncülüğünde kooperatifleşmeyi ortaya çıkardığımızda amacımız oydu. Üreticimiz bilinçli hale gelsin, nerde ne üreteceğini bilsin istedik. Özellikle Kayıkçılar, Geriş, Ahatlı Köylerimizde ve düz alanlarımızın sebze ve meyve üretimini ön plana çıkarmak istedik. Nitekim de buna önderlik eden birçok çiftçimiz oldu. Bunlardan biri de bu bahçenin sahibi Hasan Girgin’in yapmış olduğu yarı bodur armut bahçesi. Yarı bodurun bölgemizde avantajları var. Tam bodurda bazı sorunlar yaşıyoruz. Bizim çiftçilerimiz tam profesyonel değiller. Bundan dolayı tam bodurda zamanında yapılması gereken müdahaleyi yapamıyorlar. Bu toleransı ancak yarım bodurla giderebiliyoruz. Nitekim bahçesinde bulunduğumuz Hasan Girgin çiftçimizde bu uygulamayı yaparak sonucu da iyi gördük. Kendisini tebrik ediyoruz. İşin içine hem üretmek hem pazarlamak girince bazı sorunlar oluyor. Kooperatif başkanımıza pazarlama sorunu ortadan kaldırdığı için tebrik ediyorum. Kooperatifin yaptığı öncülüğün gerisi gelecek, buna inanıyorum. Kendisine ve çiftçimize teşekkür ediyorum” dedi.

ÇAPKIN: “ÇAYCUMA DA BİR MARKA OLUŞTURACAĞIZ”

Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın da, Oda olarak hasat döneminde çiftçilere her tür desteği verdiklerini ifade ederek, “Tarım ve ziraat mühendislerimizle Kayıkçılar Köyü’ne elimizden geleni yapıyoruz. Çaycuma da bir marka oluşturacağız. Nasip olursa yıllar sonra fuara, vatandaşı Bursa’ya, Antalya’ya değil, Kayıkçılar’a, Erenköy’e, Hacılar’a getireceğiz” şeklinde konuştu.

DURGUNCU: “KOOPERATİFİMİZ BU DAVRANIŞI GURUR VERİCİ”

Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu ise, düşüncelerini şöyle dile getirdi;

“Üreticimize ve pazarlama işinin Kooperatif Başkanımızın üstlenmesi çok büyük gurur kaynağıdır. Kendisi bu konuda çok emek veriyor. Üreticimizin her sorununa koşan bir başkanımız var. Bu bir ilk inşallah bundan sonraki çiftçilerimizin de ürünlerini Kooperatif üstlenir ve üretici sadece üretime dönük çalışmalarını yapar, pazar sorunu ortadan kalmış olur. Diğer çiftçilerimiz rahat olsun bu bir ilk başlangıç, bundan sonraki mevsimlerde daha fazla çiftçimizin ürettiği ürünü satarak kooperatifimizin ses getireceğine inanıyorum” dedi.

Çiftçi Hasan Girgin, ürünlerini kooperatifin pazarlayacak olmasından dolayı memnuniyetini ifade ederek, katılanlara armut ikramında bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi