Memiş: "Sosyal Güvenlik Kurumları tek çatı altında toplanmasına rağmen haklar açısında ayrımcılık devam ediyor. Bu ayrımı getirenlerin eşitliği hiçe sayıyorlar. İşçi emeklisi cezalandırılmıştır. Bunu içimize sindiremiyoruz. Ve yeklileri göreve çağırıyoruz" dedi.



Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, SSK Güvelik Kurumlarının tek çatı altında toplanmasına rağmen emeklilere haksızlıkların devam ettiğini belirtti.


Hükümete çağrıda bulunmak istediğini belirten Memiş, emekli sandığı kapsamında emeklinin katsayı ve gösterge tablolarına göre gelir ve aylıklarında artışlar yapılırken işçi emeklilerinin altı aylık tüfe artışına mahkûm edilmesi farklılıkları artıracak uygulama olduğunu söyledi.


Ayrımı getirenlerin eşitliği hiçe saydıklarını ve işçi emeklisinin cezalandırıldığını dile getiren Memiş; "Hükümete çağrıda bulunmak istiyorum. Sosyal Güvenlik Kurumları tek çatı altında toplanmasına rağmen haklar açısında ayrımcılık devam ediyor.


Emekliyi sandığı kapsamında emeklilerin katsayı ve gösterge tablolarına göre gelir ve aylıklarında artışlar yapılırken işçi emeklilerinin altı aylık tüfe artışına mahkûm edilmesi farklılıkları artıracak uygulamalardır.


Bütçe Kanunu ile Temmuz 2009 itibariyle memur emeklilerine yüzde 4,5 artış yapılacak. İşçi emeklilerine ise altı aylık tüfe artışı esas alınarak artışlar yapılacaktır.


Bu ayrımı getirenlerin eşitliği hiçe saydıklarını söylemek istiyorum. İşçi emeklisi cezalandırılmıştır. Bunu içimize sindiremiyoruz. Ve yeklileri göreve çağırıyoruz" dedi.


´İşçi emeklisinin sorunu kangrene dönmeden çözülmeli´


İşçi emeklileri intibak düzenlemesi için kaynak gösterdiğini belirten Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş; "SSK hastanelerinin tutarı, intibak için yeterli.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik´in 2000 yılı öncesi emekli olan yaklaşık 2 milyon kişinin maaşlarının, 2000 yılı sonrası emekli olanlarla aynı seviyeye çıkarılması için ´intibak´ çalışması başlatacağını söylemesi, emeklilerimiz arasında sevinçle karşılandı.


Farklı dönemlerde uygulanan farklı emeklilik sistemleri nedeniyle, emekli aylıkları arasında ciddi oranlarda adaletsizlikler olmuştu. Bu sorunu defalarca dile getirmemize rağmen konuya gerekli hassasiyet gösterilmemişti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik´i ziyaretimizde de bu konuyu gündeme getirmiş ve bu sorunun çözümü için üzerimize düşen her türlü katkıyı da yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmiştik.


Ne mutlu ki, sayın bakan konuya gereken hassasiyeti göstermiş ve Şeker Bayramı´nda yaptığı açıklamayla ağzımızı tatlandırmıştır. Gerekirse sorunun zamana yayılarak getirilecek önerilerle çözümü içinde destek olacağımızı belirtmiştik. Şimdi ortada en büyük sorun olarak, bu işe ayrılması gereken yaklaşık 4-4,5 milyar TL tutarındaki kaynak sıkıntısı gözükmektedir.


Ancak bu konuda da biz emeklilerin bir önerisi var. Geçtiğimiz yıl bütçe hesaplamalarında raporlara yansıyan şekliyle, SSK Hastaneleri Sağlık Bakanlığı´na devri sonucu ortaya çıkan bir alacağımız söz konusudur ve bu rakam tam olarak 4,2 milyar TL´dir.


Üstelik bu tutar tamamen işçi emeklilerinin hakkı olana SSK varlıklarıyla yapılmış SSK hastanelerinin bedelidir.


İşçi emeklileri için harcanması kadar doğal bir durum olamaz. Görüldüğü gibi çözümde çözüm için gerekli olan kaynakta ortadadır. Sayın Bakanımız bu samimi girişimini gönülden destekliyor ve bir kez daha ifade ediyoruz ki, atılacak bu türlü samimi adımların ve yaklaşımların her zaman yanında ve arkasında oluruz. İşçi emeklilerinin bu sorununu kangrene dönüşmeden çözmek için harekete geçen her kese en samimi desteği ve ilgiyi göstereceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır.


Amaç sorun çözmek ve bu konuda hassasiyetimizi tahmin edecek ciddi adımlar atılıyorsa, biz bu adımları atanları her şart ve koşulda tüm istekliğimizle destekleyeceğiz.


Yıllardır intibak TBMM´nin tozlu raflarında bekletenleri saygıyla anmadığımızı da herkes bilmelidir.

İşçi emeklisine yaklaşmak için bir adım atana, işçi emeklisi iki adım atarak cevap verecektir" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi