3G ile mobil hızlı internet devrimi başladı. Operatörler ses servisinden sonra mobil hızlı internet servisinde de rekabet edecek. Turkcell 9.38 TL, Vodafone 5 TL, Avea 8 TL´ye 100 MB interneti cebe taşıyor. Bilgisayardan 3G internet kullanmak için paket satın almak gerekiyor. Ayrıca ayda 5 TL´ye mobil televizyon cebe giriyor. Mobil hızlı internet yazlık sahil kasabalarına kadar inerken operatörler 3G fiyat tarifelerini açıkladı. 3G şebekesinden cep telefonu ile internete bağlanan Turkcell kontörlü abonelere yönelik yüzde 5´lik vergi kesintili özel tarifesini açıklayan tek operatör oldu.



VODAFONE ´LİMİTSİZ´ DEDİ


Vodafone limitsiz ve fatura aşımına göre hızı düşüren özel tarafesi ile dikkat çekti. Avea da bedava WiFi kampanyası ile öne çıkmaya çalıştı. Sabah gazetesinden Timur Sırt´ın haberine göre, bütün operatörler 1GB ile 8 GB arasında farklı tarifeler belirlerken Vodafone Limitsiz kullanmak isteyenler için "Fatura Stop" dedi. Vodafone bu servisinde günlük 35 kontör 5 TL´ye, aylık paketlerde 700 kontör 100 TL karşılığında sınırsız internet kullanımı sunuyor. Turkcell, Vodafone ve Avea aboneler 24 ay kullanım kontratı imzalarsa ücretsiz USB modem ve bedava data paketlerini de kullanıma sunuyor. Görüntülü konuşma ücreti Avea´da dakikası 10 Krş olurken, Turkcell ve Vodafone abonelerin kullanmakta oldukları tarifeden görüntülü konuşturmaya devam edecek. LİG TV´den haber kanallarına televizyon kanalları aylık 5 TL´ye cebe giriyor.



MOBİL TV CEPTE


Böylece haber izlemenin yanı sıra maçlar da cep telefonu ekranına hızla akacak. Avea, Vodafone ve Turkcell mobil televizyonu cep telefonuna taşırken içerikte farklılaşmaya çalışıyor. Turkcell 299 TL´ye Nokia 3120 ve 1 ay mobil TV paketini ücretsiz olarak kullanıma sunuyor.



Vodafone´da "Fatura Stop" edince hız düşüyor


Sınırsız mobil internet paketi sunan Vodafone, aylık 100 TL/ 700 kontör aboneliğe Fatura Stop diyor. Yine günde 5TL´ye Fatura Stop aboneliği kullanılıyor. Aboneler Fatura Stop sınırı aşınca hız otomatik olarak düşüyor. İnternet kullanımı devam ediyor.



Ucuz 3G uyumlu cepler geliyor


BİLGİSAYARDAN internet kullanan faturalı aboneler için her operatörün farklı kapasite ve fiyatları var. Turkcell 1 GB pakete 29 TL, Vodafone 30 TL alıyor. Avea ise 2GB için 35 TL ücret alıyor. Faturasız aboneler için Turkcell farklı bir kontör çıkıyor. Cep telefonu yenileyecek aboneler de unutulmuyor. 3G uyumlu ucuz telefon paketleri Turkcell 299 TL´ye Nokia 3120, Vodafone 269 TL´ye Sony Ericsson G502 abonelere sunuluyor. Avea´a yaklaşık 300 TL´ye yeni 3G telefonunu bayilerde vitrine çıkıyor.


3G HAKKINDA MERAK EDİLENLER


[*] Kurumsal hatlar için özel 3G internet tarifesi var mı? Evet, kurumsal hatlar için her operatörün özel tarifeleri olacak. Tıpkı toplu SMS gibi toplu video gönderimi yapılabilecek. Ayrıca kullanıcı başına özel kota ve cihazlar verilebilecek.


[*] 3G internet bağlantısında minimum hız garantisi var mı? Kullanıcı sayısı kontrolü olmadığından hız garantisi olanaksız. ADSL´de olduğu gibi kullanıcı sayısını hattın sahibi belirleyemiyor. Aynı istasyonu paylaşan aboneler bant genişliğini paylaşıyor. Buna bağlı olarak hız belirleniyor.


[*] 3G bağlantısı için evde birden fazla kişi kullanabilir mi? Eğer bulunduğunuz bölgede 3N sinyali varsa ve kalitesi yeterliyse modem ve 3N istasyonlarıyla bağlantıyı paylaşabiliyorsunuz. Ancak kullanıcı sayısını kontrol etmeniz mobil ortamda olanaksız olduğunu unutmayın.


[*] 3G için telefona bir program yüklemeye gerek var mı? Hayır 3G için talepte bulunduğunuz an cep telefonuna bir program yüklenmiyor. Bu yüzden kullanacağınız telefona özel bir yazılım yüklemeye gerek kalmıyor.


[*] Mevcut dizüstü bilgisayarımı kullanırken 3G mobil internet hizmetini nasıl kullanırım? Dizüstü bilgisayarınıza USB girişinden bağlanan modem kullanabilirsiniz. Bu USB modemleri operatörler kampanya dahilinde satıyor.

Editör: Pusula Gazetesi