Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nı Çınartepe Mahallesi’nde başlattığı çalışmalar devam ediyor. 3 hafta önce hak sahipleriyle sözleşme imzalamaya başlayan TOKİ yetkilileri, en kısa sürede projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

Proje sorumlusu Tuğçe Kolçak, Zonguldaklıların uzun zamandır beklediği projeyle ilgili Pusula’ya konuştu. Vatandaşların projenin uzamasından dolayı hem sinirli, hem de yorgun olduğunu ifade eden Koçak, hak sahipleri istemeden kimsenin bir şey yapamayacağını ve mutlaka gelip kendileri ile görüşmelerini istedi.

3 haftada 125 hak sahibiyle sözleşmenin imzalandığını ve çalışmaların devam ettiğini belirten proje sorumlusu Tuğçe Kolçak, şunları söyledi:

“PROJE EN OLABİLİR, EN HIZLI VE EN DÜZGÜN ŞEKİLDE İLERLİYOR”

“TTK ve Toplu Konut İdaresi adına projeyi ortak olarak yürütüyorum. Yaklaşık 3 haftadır projemizi yürütüyoruz. Gayet iyi bir aşamadayız. Yaklaşık 125 vatandaşımızla sözleşme imzaladık ve hala hak sahipleri gelmeye devam ediyor. Evlerini boşaltan hak sahipleri var ve onlardan evlerini teslim alıyoruz. Her bir yapılarına istinaden kira yardımları başlıyor. Şuanda net bir şekilde, projemizi istemeyen, olumsuz kimseyle karşılaşmadık. Daha önceki projeye istinaden haliyle insanlar sinirlenmişler ve birazda yorulmuşlar. Biz izah ettiğimizde gayet olumlu sonuçlar alıyoruz. Kısa sürede de hayata geçireceğiz. Şuanda insanların attığı imzalar da bunu gösteriyor. Bazen insanlar ‘olmayacak mı?’ diye geliyorlar, ama hiçbir sıkıntımız yok. Projemiz en olabilir, en hızlı ve en düzgün şekilde ilerliyor.”

“HAK SAHİPLERİNİN RIZASI OLMADAN HİÇBİR ŞEY OLMAZ”

“Projemizi de birkaç etaba böldük. Alanımız geniş olduğu için hak sahiplerini daha rahat ikamet ettirebilmek için birkaç etaba böldük. Birinci etaptaki hak sahiplerini sözleşme yaptıktan sonra eğer isterlerse hemen, istemezlerse yıkım tebligatları geldiğinde evlerini boşaltmalarını öneriyoruz. Genel olarak hak sahiplerimiz hemen çıkma taraftarılar. Evraklarını teslim ettiklerinde kira yardımları direk başlıyor. Bunun yanı sıra projemiz de her şekil ekonomik durumu gözettik. 1+1, 2+1, 3+1 dairelerimiz var. Hak sahiplerimiz buna istinaden hangilerini talep ederlerse ona göre işlem yaptırıyorlar. Genel olarak borçlanmaları çıkmıyor ve üstüne TOKİ borçlanıyor. Biz hak sahiplerine seçenekler sunuyoruz ve onlar nasıl isterlerse ona göre kendileri seçiyorlar. Bizim dayatma yaptığımız da söylenmiş ama böyle bir şey yok. Biz doğruyu, yanlışı her şeyi izah ediyoruz. İnsanların imzalamak ya da imzalamamak tamamen kendi ellerinde... Çünkü bunlar onların gayrimenkulleri. Onların rızası olmadan bir şey olmaz.

“OLABİLDİĞİNCE ÇABUK BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

“Toplu Konut İdaresi aldığı projeleri 2-2,5 yıl içerisinde teslim ediyor, ama bu arazinin topoğrafyasına göre de değişiyor. Bu proje burada biraz sancılı yürüdü. O yüzden projeyi olabildiğince çabuk bitirmeyi hedefliyoruz. Eskiden yapılan projemizde hak sahiplerimizin bir kısmı Toplu Konut İdaresi’ne geldi ve onların da görüşleri alındı. Projemiz daha yeni revize edildi ve değerlendirildi. ‘Alana uygun mu değil mi?’ diye tekrar jeolojik etüdü yapıldı. Çünkü gelen kişilerin düşüncesi bu alanın bu projeyi kaldırmayacağı yönündeydi. Biz farklı 2-3 firmaya tekrar jeolojik etüt yaptırdık ve sıkıntı çıkmadı. O nedenle de buraya tekrar geldik.”

“TEDİRGİN OLMAKTAN KURTULMAK İÇİN GELSİNLER”

“Hak sahiplerimizin yanında gelen çok fazla eşi, dostu oluyor ve proje alanından daire almak istiyorlar. Şuan sadece hak sahipleriyle görüşme yapıyoruz ama yapılan konutlardan dışarıya satışlar kalırsa bu mümkün olacak. Alan artık çöküntü alanı haline gelmiş. İnsanlar gece kızlarını sokakta bekliyorlar. Herkesin öyle bir tedirginliği oluşmuş. Kendileri bilirler, ama bence bu tedirginlikten kurtulmak için gelip bizimle görüşsünler. Gelip bilgi aldılar diye biz onların konutlarını ellerinden almıyoruz.”

“ESKİ GÜNLERİNE GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUZ”

“Hak sahipleri yıllardır projeyi bekledikleri için evlerinde hiçbir tadilat yapamadıklarını ve bir zamanların en güzel mahallelerinden biri olan Üzülmez’in yine modern hale dönmesini istediklerini söylediler.”

Editör: Pusula Gazetesi