ZONÇEB’in öncülüğünde başlatılan, çöp döküm alanında metangazının yakılarak elektrik üreten tesisin açılışı yapıldı. Yüklenici Firma yetkilileri, çevreye faydalı bir iş yapıldığını belirterek, ZONÇEB'in de bu işten para kazanacağını ifade ettiler.
ZONÇEB Başkanı Muharrem Akdemir ise yüzde 50’lik bir payla belediyelerin ekonomik olarak rahatlayacağını belirterek, “Tesis, çöpten enerji elde eden bir tesis ve ilk Zonguldak’a nasip oldu. Bizler öncülük yaptık. Özellikle içinde bulunduğumuz bu enerji piyasasını sıkıntılarını gidermek adına Saltukova, Gökçebey gibi küçük ilçelerin tamamına elektrik verebilecek bir kapasitede bir tesis” dedi.

Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği’ne (ZONÇEB) ait “Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi”nde metan gazı yakılarak çalışan 2.4 megavat gücünde elektrik santrali kuruldu.
Merkeze bağlı Sapça Köyü Sofular mevkiinde 2009'da kurulan katı atık depolama tesisinde metan gazından elektrik enerjisi üretme projesi tamamlandı. Tesisin çalışmaya başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene; AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, AK Parti Zonguldak Milletvekili Adayı Özcan Ulupınar, ZONÇEB ve Zonguldak Belediye Başkanı Başkanı Muharrem Akdemir, Arel Çevre Yatırımları Enerji ve Elektrik Ürt. Ltd. Şti. Genel Müdürü Halim Dugan, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş, ZONÇEB’e bağlı belediyelerin başkanları, Belediye Meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, daire müdürleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Projeyi gerçekleştiren Arel Çevre Yatırımları Enerji ve Elektrik Ürt. Ltd. Şti. Genel Müdürü Halim Dugan, evsel atıklarda oksijensiz ortamda metan gazı oluştuğunu söyledi. Çöp döküm sahasında saatte bin 500 metreküp metan gazı çıktığını belirten Dugan, şöyle dedi:
DUGAN: “ENERJİ AÇIĞI TÜRKİYE’NİN CİDDİ BİR AÇIĞI, BURADA CARİ AÇIĞI AZALTAN BİR ETKİYİ SAĞLIYORUZ”

“ZONÇEB, bu işten yüzde 50 pay alacak. Takribi aylık gelirimiz 600 bin lira olacak, 600 bin liranın yüzde 50’si 300 bin lira her ay ZONÇEB’e verilecek. Yaptığımız iş şu: Organik malzemelerle evsel atıklarda yüzde 50 çelik var. Bu da oksijensiz ortamda metan gazı oluşturuyor. ‘Tüpgaz’ dediğimiz malzemenin aynısı, bu sahada takribi saatte bin 500 metreküp metan gaz çıkıyor. Biz bu metan gazlarını sahanın içinde 3 ay çalışma yaparak ana kolektörde topladık. Toplama sistemini firmamız, burada Türk malı olarak yaptı. Bunu ilk kez burada yaptık. Bu metan gazını oluşturup ürettiğimiz için 3 tane temel başlık var. Birincisi, çevreye faydalı bir iş... İkincisi, enerji açığı Türkiye’nin ciddi bir açığı, burada cari açığı azaltan bir etkiyi sağlıyoruz. Üçüncüsü, ZONÇEB bu işten para kazanıyor. Şirket olarak biz de para kazanıyoruz, ciddi bir istihdama katkımız var.”

AKDEMİR: “FİRMA, GAZIMIZ BİRAZ DAHA FAZLALAŞTIĞINDA İKİNCİ ÜNİTEYİ KURMAK İSTİYOR”

ZONÇEB ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, tesisten gelecek yüzde 50 payla belediyelerin çöp için harcadıkları paradan ekonomik olarak rahatlayacağını belirterek şöyle konuştu:

“Ben bu kurumun şimdilik başkanı olarak belediye başkanlarımızın desteğiyle ve onların sayesinde böyle bir tesisi Zonguldak’a kazandırdığımız için mutluyum. Özellikleri gerçekten çok iyi bir tesis... Şimdi bir koku duyuyoruz, ancak ileriki günlerde bu gaz üretimini elektrik enerjisine yoğunlaştırdığımızda koku kendiliğinden gidecek. Koku sıfıra inmiyor ama bu kokuyu hissetmeyeceğiz. Artı ekonomik olarak Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var, bu enerjimizi de bizler Karadeniz Bölgemizden Adapazarı’na kadar böyle bir tesis, çöpten enerji elde eden bir tesis ilk Zonguldak’a nasip oldu. Bizler öncülük yaptık. Özellikle içinde bulunduğumuz bu enerji piyasasını sıkıntılarını gidermek adına Saltukova, Gökçebey gibi küçük belde ve ilçelerin tamamına elektrik verebilecek bir kapasitede bir tesis. İleriki günlerde ümit ediyorum ki; firma gazımız biraz daha fazlalaştığında ikinci üniteyi kurmak istiyor. Bu ünite kurulduğunda da ZONÇEB’e katkı daha da fazla olacak. Belediyelerimizin yükü tamamen azalmış olacak. Belediyeler olarak sıkıntı içinde olduğumuz için yakınıyoruz, bu tesis ile bunu azalttık. İnşallah tamamen kaldıracağız. Birlik çalışanlarına, Çevre Müdürlüğü’ne ve firma yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Zonguldak’ımıza hayırlı olsun.”

Dua edilmesinin ardından düğmeye basılarak elektrik santrali çalıştırıldı.

Tesis, 2 ünite ile saatte 2.4 megavat enerji üretecek. Günde ortalama 400 bin ton çöpün döküldüğü tesisten 3 bin hane elektrik enerjisinden faydalanacak.





Editör: Pusula Gazetesi