Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 7 Haziran seçimlerinde 4’üncü sırada gösterilen Harun Akın'ın 1 Kasım seçimlerinde 3’üncü sıraya, 3’üncü sırada yer alan Deniz Yavuzyılmaz'ın ise 4’üncü sıraya kaydırılmasına tepki gösteren bir grup partili, Camlı Köşk'te toplanarak, İl Başkanlığı’na yürüdüler.

Tepki gösteren grubun içinde İl Genel Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Fikret Zaman, İl Kadın Kolları Başkanı Yüksel Parmak, eski İl Yöneticisi Fatma Sema Koç, Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı Ali Arslan gibi çok sayıda partili bulundu. Açıklama sırasında partide bulunmayan İl Başkanı Ertuğrul Koltuk’un bu tepki hakkında ne söyleyeceği merak ediliyor.

“ÜYELERİN TALEBİ BİR ŞEKİLDE YOK SAYILDI”

İl Başkanlığı’nda basın açıklaması yapan Fatma Sema Koç, açıklamasında şunları söyledi: “Bizleri bir araya getiren sebep, 1 Kasım seçimlerine giderken oluşturulan milletvekili listesinin üyeye, seçmene akseden şekliyle değerlendirme yapma ihtiyacı dolayısıyla sonuçların, eğilim yoklamasında iradesini ortaya koyan ve seçimlerde partimize oy veren seçmenlerin üzerinde oluşan olumsuz etkileri gerekli mercilere duyurmaktır. Son gelişmelerden rahatsızlık duyan binlerce parti üyesinin ve seçmenlerin sesi olmaktır. ‘Parti içi demokrasiyi yerleştireceğiz’ söylemine yürekten inanan seçmen ve üyeler hayal kırıklığına uğramıştır. Dün neyi savunduysak, bugün de aynı şeyi savunuyor ve diyoruz ki: Eğilim yoklamasında üyenin ortaya koyduğu iradenin aynen uygulanması kararına saygı duyulmalıydı. 7 Mart eğilim yoklamasından bahsetmek istiyoruz. Bu dönemde bir araya gelerek, Zonguldak'ta kontenjansız hakim gözetiminde önseçim talebiyle üyelerimize gittik. Ve bin 800 destek imzası topladık. Bu çalışmamızı İl Başkanlığı ile paylaştık ve Genel Merkeze iletilmesi konusunda destek istedik. Söylemde bizimle aynı düşüncede olduğunu ifade eden yöneticiler, eylemde yanımızda olmak istemediler. Her şeye rağmen topladığımız imzalar Genel Merkezimize iletildi, ancak amacına ulaşamadı. Üyelerin talebi bir şekilde yok sayıldı. Genel Merkezimiz aldığı kararla bizleri yok sayarak, Zonguldak'ı kontenjana ve eğilim yoklaması uygulamasına mahkum etti. Parti tabanı bu karardan duyduğu rahatsızlığı dile getirse de, maalesef sesimizi duyan olmadı.”

“7 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINI BAŞARILI BULAN GENEL MERKEZ, LİSTEDE SIRA DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ DUYDU”

“Üyeler olarak bizler sorumluluk duygusu ile Genel Merkezimizin takdiridir, kararı sineye çekerek aday adaylarımızın yanımızda yerimizi aldık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen küsmedik, darılmadık. Üye sorumluluğu bilinciyle alanlardaki yerimizi aldık, partimizin başarısı için sonuna kadar gücümüz yettiğince çalıştık. 7 Haziran seçimleri öncesinde bildiğimiz gibi bir liste oluştu. 3 ve 4 milletvekili çıkarabilmek hedefi ve azmi ile mahallelerimizde, köylerimizde çalışmalar yaptık. Sonuç, Karadeniz haritasındaki kırmızıya boyanan tek il biz olduk. Hem de herkesçe malum olduğu üzere bu başarı, seçim süresince çalışmayan İl Başkanlığı ve Merkez İlçe Başkanlığı’na rağmen kazanıldı. İl ve Merkez İlçe Başkanlıkları daha önseçim sürecinden itibaren bir adaya angaje oldu ve o aday önseçimde geri sırada kalınca, seçimi sabote ettiler. Amaçları, bir başarısızlık yaratıp kendi adaylarına bir yol oluşturmaktı. Ancak bizler başardık ve hatta ülkenin içinde bulunduğu konjonktüre rağmen Zonguldak tarihindeki en yüksek oyu alarak 38 yıl aradan sonra ilk kez 1’inci parti olduk. Peki, bu gün neler oluyor? Ne oldu da 7 Haziran seçim sonuçlarını başarılı bulan Genel Merkez, İl ve Merkez İlçe temsilcileri liste de sıra değişimine ihtiyaç duydular.”

“SEÇİM SÜRECİNDE KİMLERİN ÇALIŞIP KİMLERİN ÇALIŞMADIĞI AÇIKÇA ORTADADIR”

“Üyeler olarak bunu çok merak ediyoruz. Önseçimde geride kalan ve angaje oldukları adayı ön sıralara almak için türlü ayak oyunlarıyla seçim sonuçlarını çarpıtarak, gizli toplantılar yaparak, Ankara'nın yollarını aşındırdılar. Duyumlarımıza göre Genel Başkanımızı tehdit ederek, angaje oldukları adayın ön sıralarda gösterilmemesi durumunda istifa edeceklerini söyleyip, Genel Merkezi zorlayıp yanılttılar. Seçim sürecinde kimlerin çalışıp, kimlerin çalışmadığı açıkça ortadadır. Ne yazık ki, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ‘Önseçim sonucunda oluşan listelerde her hangi bir değişiklik yapılmayacaktır’ söylemi açıklanan liste sıralaması kararı ile çelişmiştir. İl Yönetimi tarafından muhatap kabul edilmeyen, Genel Merkezimiz tarafından yok sayılan partimizin omurgasını oluşturan üyelerimizin iradesi birilerine taraf olmuş, koltuk sevdasına düşmüş, yarının hesapları içinde olan İl yöneticileri tarafından gasp edilmiştir. Ülke geneline bakıldığında ise, önseçim yapılarak seçimi kazanan, hatta oyların düştüğü çoğu yerlerde bile il listelerinde hiç bir değişiklik yapılmazken, ilimizde kendilerine sorulduğunda, ‘başarılıyız’ diyen İl ve Merkez İlçe yöneticilerimiz, ne yazık ki, sıralamanın değişiminde hak gaspının aktörleri olmuşlardır. Bu hak gaspına sessiz kalarak üye iradesini yok sayan 1 ve 2’nci sıradaki milletvekillerimiz işlenen suça ortak değil midir? Sürekli seçim ortamında bulunan ülkemizde demokrasi için ne zaman mücadele etmemiz gerekmektedir? Haksız uygulamaları ortaya koymazsak ayni uygulamalar sürekli devam etmeyecek midir?”

“ANTİDEMOKRATİK BİR UYGULAMAYI DESTEKLEYEN İL VE MERKEZ İLÇE BAŞKANLARINI İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ”

“Zonguldak'ta yeni bir eğilim yoklaması yapıldığında çıkan sıraların manipülasyonlarla değiştirilmeyeceğinden artık emin olabilir miyiz? İl ve Merkez İlçe yöneticilerinin taraf oldukları kişinin istenilen sıraya getirilmemesi halinde istifa resti eğer doğruysa vahimdir. Bunlar düşünüldüğünde ise, parti içi demokrasiden ve üye iradesinden söz edilemez. Sonuç olarak; 7 Mart’ta yapılan önseçimde oluşan üye iradesini yok sayarak, 7 Haziran öncesinde taraf oldukları kişinin seçilebilecek sırada olmadığını düşünerek yeterli çalışmayı yapmayan İl Başkanının bugün ortaya çıkan listeye bakıldığında kendi iradelerini üye iradesinin üzerinde tuttuğu anlaşılmaktadır. Zonguldak halkı kan ağlamaktadır. Üyelerin iradesi yok sayılmaktadır. Bu nedenle bizler; ortaya koyduğumuz iradeyi yok sayan, tarafsızlık ilkesini çiğneyerek antidemokratik bir uygulamayı destekleyen İl ve Merkez İlçe Başkanlarını istifaya davet ediyoruz. Bizler; yani Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin onurlu bireyleri olarak bugün olduğu gibi bundan sonrada partimizin başarısını etkileyecek bireysel çıkarların ön planda olduğu her duruşun, her davranışın, her kararın karşısında olacağız. Zonguldak halkına karşı yapılan bu haksızlığı tarihe not düşüyoruz. Partimize zarar verenler, bu ayak oyunlarını çevirip, üyelerimizin ve Zonguldak halkının onurunu çiğnemeye kalkan İl ve Merkez İlçe Başkanlıklarıdır.”

Editör: Pusula Gazetesi