Zonguldak’ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), yapılan gerçeği aratmayan tatbikatta heyelan sebebiyle ormanda mahsur kalan altı yaralıya müdahale etti.
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı UMKE ekipleri ile Bolu UMKE Bölge Koordinatörlüğü, Bartın ve Karabük UMKE ekiplerinin de dahil olduğu “10’uncu Bölge Eğitim Kampı”nı Göldağı Yaşam Parkı’nda gerçekleştirdi. Üç gün süren kampta ekiplere heyelan, trafik kazası, kayıp şahıs konularında arama kurtarma ve acil müdahale eğitimleri verildi. Toplam 57 kişilik ekibin yer aldığı kampta, ekipler kendilerinden habersiz hazırlanan tatbikatlarla karşılaştılar. Kurtarma timleri, son tatbikatlarında senaryo gereği heyelan sonrası ormanda mahsur kalan yaralılara müdahale ettiler. Kamp alanında eğitim gören UMKE ekipleri, ormanda heyelan olduğu ihbarını alınca harekete geçtiler. Bolu UMKE Sorumlusu Onur Durukan’ın güvenlik görevlisi rolüne girdiği tatbikatta, olay yeri güvenliği alındıktan sonra ekipler yaralılara müdahale etmeye başladı. Ormana gezmeye gelen altı arkadaş, senaryo gereği heyelan sonrası mahsur kaldı. Sağlık ekiplerinden oluşan yaralılardan biri heyelanda toprağa gömüldü, biri kayalıklar arasında mahsur kaldı, diğerleri ise üzerlerine devrilen ağaçların altında kaldı. Toprağa gömülen yaralının durumunun ağır olduğunu söyleyen ekipler, öncelik sırasına göre diğer yaralılara da müdahale ettiler. Yaralının ayaklarını gömüldüğü yerden çıkartabilmek için toprağı elleriyle kazan ekipler, ilk müdahalenin ardından yaralıyı sedyeye koyarak ambulansa taşıdılar. Üzerine ağaç devrilen yaralılara müdahale eden ekipler adeta dakikalarla yarıştılar. Önce ağaçları dikkatlice yaralıların üzerinden kaldıran ekipler, ardından yaralılara ilk müdahaleyi yaptılar. Sedyeye bağladıkları yaralıları ambulansa taşıyan ekipler, nefes kesen tatbikatı kısa sürede tamamladılar. Tatbikat ise gerçeğini aratmadı.
“BÖLGEMİZDE HEYELAN RİSKİ VAR”
Bolu UMKE Sorumlusu Onur Durukan, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesinde heyelan riski olduğunu belirterek, böyle bir tatbikat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Tatbikatın başarılı geçtiğini ifade eden Durukan, “Bu günkü tatbikatımızda heyelan konusunu işledik. Heyelanda altı yaralı, toprak, göçük altında kalmış. Olay yeri güvenliği alınmış. Daha sonra UMKE ekipleri medikal müdahale için girdiler. Başarılı bir şekilde tüm hastaların ayrımını, önceliğini yaptılar. Medikal müdahalelerini yaptılar. Daha sonra tahliyesini gerçekleştirdiler. Başarılı bir tatbikattı. Bölgemiz itibariyle Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük olsun buralarda heyelan sürekli görülebiliyor. Böyle bir risk var. Bu riske dair de bir çalışma olmuş oldu. Tatbikatlarımızın devamı ilerleyen günlerde gelecek” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi