İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Filyos´taki kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, tek hayalinin yeraltında bulunun Atik Tios Kenti kalıntılarını yeryüzüne çıkararak, Filyos ve Zonguldak´ta turizm açısından hizmet vermek olduğunu söyledi.


Çalışmaların ilerlemesi için herkesin desteğine ihtiyacı olduğunu belirten Kasap, eserlerin korunması gerektiğini belirterek, Zonguldak´ta artık bir şeylerin farkına varılmaya başlandığını vurguladı.


Kazı için şimdiye kadar 150 bin TL ödenek ayrıldığını ve çalışmaların hızlı ilerlemesi için paraya ihtiyaç olduğunu belirten Kasap; "Üç yıldır Filyos Beldesinde kazı çalışmalarımız sürüyor. Filyos´ta son zamandır arkeolojik bakımdan çok önemli bulgularla karşılaşılıyor. Kazılarımızda sahilden antik tiyatroya giden bir mermer yol bulundu. İkinci küçük antik tiyatro bulundu. İkinci hamam ve surlar bulundu. Kalenin içinde bir küçük yerleşim merkezi daha keşfedildi. Kalede tapınak ve kilise çıktı. Bu bulgulardan küçük kilise Bizans dönemine ait, tapınak da Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Bu kazılarımız için bu güne kadar 150 bin TL ödenek ayrıldı. Biz teknik destekleri veriyoruz. Bu eserlerimizi korumalıyız. Zonguldak´ta artık bir şeylerin farkına varılıyor.


Toprağın altında yatan cevheri toprağın üzerine çıkarmak için her türlü fedakârlık yapılıyor. Bu güzellikleri yerinde görmek lazımdır. Tek hayalimiz yeraltındaki eserleri gün yüzüne çıkarıp projelerimizle Filyos´u canlandırmak ve Zonguldak´ta hizmet vermektir" dedi.


´İşadamları katkıda bulundu´


Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap; "Filyos Beldesinin bulunduğu alanda eski kentten toprak üstü kalıntı olarak Roma, Bizans ve Ortaçağ dönemlerine tarihlenen kale sahil surları, su kemeri, tonozlu galeri, tiyatro, savunma kulesi ve çeşitli mezarlar bulundu. İlk yerleşim yeri, kentin kuzeyindeki Kale Tepesi üzerindedir.


Burada ortaçağ kalesine ait duvarlar, 2003 yılında restorasyonu yapılarak yenilenmiştir. 2007 yılında yapılan kazılar bir tapınak platformu ile küçük kilise kalıntısı oraya çıkarılmıştır. Çeşitli dönemlere ait sahil surlarına rastlandı.


Ateş Tuğla Fabrikası´nın doğusunda, dört kemerli bir su kemeri, ve tuğladan yapılmış, tonozlu bir galeri bulundu. Buranın büyük bir yapımının alt bölümü veya su deposu olduğu tahmin edilmektedir. 2008 yılından itibaren ise Trakya Üniversitesi, Bakanlar Kurulu Kararı ile Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında kazılar devam etti. Maddi katkı, Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan karşılanmaktadır.


Ayrıca işadamı İsmail Recai Şanlı´da maddi katkıda bulunmuştur. 2009 yılı çalışmaları 27 Temmuz tarihinde başladı. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy ´un başkanlığındaki kazı ekibi 5 öğretim üyesi, 7 uzman-arkeoloji ve 12 arkeoloji sanat tarih öğrencisi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi