Kozlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Tertip Komitesi Başkanlığı&[#]8217;nı Ankara Yenimahalle önceki Belediye Başkanı Ahmet Duyar´ın üstlendiği güreşlere ilgi üst düzeydeydi. Kadın erkek, genç yaşlı binlerce vatandaş pehlivanları izlemek için sabahın erken saatlerinden itibaren tribünleri doldurdu.


Yaklaşık 200 güreşçi 12 dalda yapılan karşılaşmalarda yağlanıp er meydanına çıktılar. Ağalık için yapılan açık arttırmayla bu sene güreş ağası da değişti. Zonguldak´ın plakası esprisi ile 67 bin TL veren Ankara´daki İş adamlarımızdan Emka Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Karakaş Servet Aydın´dan sonra ağalık görevini alan isim oldu. İzleyenlerin güreşe doyduğu müsabakalarda birincilikleri, miniklerde Mustafa Köprülü, sembolde Burak Yaman, küçük miniklerde Muhammed Aslan, büyük miniklerde, Mustafa Taşdelen, teşvikte Abdülrefik Onur, tozkoparanda Uğur Taştan, destek küçük boyda Kamil Ayan, destek büyük boyda Berat Pehlivanoğlu, küçük ortada Erol Başat, büyük ortada İsmet Açıkgöz ve başaltında da Sezen Tepeli elde etti. Büyük orta´da mücadeleyi kazanan İsmet Açıkgöz kazanmanın mutluluğunu izleyenlerle paylaştı. Alkışlar arasında tribünleri selamlayarak gövde gösterisi yapan Açıkgöz´ü protokol üyeleri de tek tek kutladılar. Son olarak Başpehlivanlık müsabakası yapıldı. Samsun Bölgesi Güreşçisi Şükrü Kazan, Zonguldak-Alaplılı rakibi Ziya Ünlü´yü yenerek Başpehlivanlığı kazandı. Katılımcılar Dağköy´deki tesislerin yapımda ve güreşlerin gerçekleşmesinde gösterdiği çaba ve destekten ötürü Yenimahalle önceki Belediye Başkanı Ahmet Duyar´a teşekkür ettiler.


Servet Aydın: Karadeniz´in Kırpınar´ı


Dağköy Güreşleri&[#]8217;nin önceki güreş ağası işadamı Servet Aydın güreşler öncesi yapılan konuşmalarda gösterilen ilgi ve desteğe teşekkür ederek; "Beş sene evvel Çatak Mevkisinden alıp, çok değerli abim Sayın Ahmet Duyar ve Hüdai Dökmeci ile beraber gönül birliği ile bu değerli hemşerilerimize ata sporumuzu güreşi seven bu coşkuya layık olan insanlara elimizden gelen tüm çabayı sarf ettik. Burayı Kırkpınar´a aday Türkiye´de adına Karadeniz´in Kırkpınar´ı dedik, herkes bunu ezberledi. Sporcu kardeşlerime er meydanında onlara yakışır bir şekilde güreş yapmalarını diliyorum. Er meydanında yenmekte yenilmekte şereftir" dedi.


Ali Bektaş: Tesisi her anlamda değerlendireceğiz


Dağköy güreşlerini Kırkpınar Yağlı güreşlerinden sonra en çok duyulan hale getirme hedefi içerisinde olduğunu belirten Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, güreşler öncesinde yaptığı konuşmasında; "Dağköy güreşlerini Türkiye çapında Kırkpınar´dan sonra en çok ismi duyulan hale getirmek için ben ve arkadaşlarım sonuna kadar çalışacağız. Bu tesisi de sadece bir günlüğüne kullanmayacağız. Spor kampları, köyler arası futbol şampiyonası, derneklerin piknikleri ile Dağköy, en azından 365 günün en az 65 günü veya en az 70 günü veya en az 100 günü hareketli hale gelmek zorunda. Yoksa bu tesise yazık olur. Bizde bunu yapacağımıza garanti veriyoruz. Ben bu duygularla bu şenliğin hazırlanmasında bu sene emeği geçen Sayın Ahmet Başkanıma, ağamıza, belediye meclis üyelerimize, çalışanlarıma, buraya katılan tüm pehlivanlara ve buraya seyirci olarak gelen insanlara sonsuz teşekkür ediyorum. Güreşecek güreşçilerimize Allah kuvvet versin diyor hepinize saygılarımı sunuyorum" dedi.


Ahmet Duyar: Bu tesis herkese açıktır


Makam mevki ve koltukların gelip geçici olduğunu ifade eden Yeni Mahalle eski Belediye Başkanı ve Dağköy Güreşleri Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Duyar yaptığı konuşmasında şöyle dedi: "Bizim dedelerimizden, ecdadımızdan miras olarak devraldığımız değerlerimiz var. Bu değerlerimiz bizim tarihi değerlerimiz, sosyal ve kültürel değerlerimiz, milli ve manevi değerlerimiz. İşte bizi toplum olarak, millet olarak güçlü kılan, ayakta tutan, birlik ve beraberliğimizi sağlayan hiç şüphesiz sahip olduğumuz bu değerlerdir. Bizler bu değerlere sahip çıkmak zorundayız. Bu değerlerimizi yaşatmak ve en önemlisi de bizden sonraki kuşaklara, evlatlarımıza ve geleceğe de taşımak zorundayız. Onun için birlik ve beraberliğin temelini oluşturan dostluk ve kardeşliğin çekirdeğini sevgi, saygı ve hoşgörünün temelini oluşturan bu tür etkinliklere ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Bunun için bu organizasyonu ve etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.


Makamlar, mevkiler ve koltuklar gelip geçicidir. Çok iyi biliriz ki hiçbir zaman mahkeme, kadıya mülk değildir. Ama 3 yıl, ama 5 yıl, ama 10 yıl mutlaka makamlar geçicidir. Ama kalıcı olan bir şey vardır. Hiç unutmamanızı istiyorum, hizmetlerdir kalıcı olan. Esas olan, güzel olan, gönüllerde hoş bir seda bırakabilmek, gönüllerde yer edinebilmektir. Bu vesile ile başta Zonguldak Belediyemize, Kozlu Belediyemize, Federasyonlarımıza, spor kulüplerine, sivil toplum örgütlerine buradan sesleniyorum. Gelin bu güzel tesisten istifade edin. Bu tesis bir kamu malıdır. İşte bunun için kamunun yararına beldemizin, bölgemizin yararına yapacağınız her türlü hizmet için bu tesisler açık olacaktır.


Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yardımımı ve desteğimi esirgemeyeceğimi ifade etmek istiyorum. Bu tesislerde senede bir kez değil, her zaman etkinlikler düzenlenebilir. Kozlu Belediye Başkanımızın burada yıl içinde çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğini duyunca mutlu oldum. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde bizden desteğini ve yardımını esirgemeyen Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Faruk Özak´a, Gençlik ve Spor Genel Müdürümüze, Spor Toto Genel Müdürlüğümüze, Zonguldak Valimize, Zonguldak Gençlik Spor İl Müdürümüz Ahmet Sağlam´a, Kozlu Belediye Başkanımıza, Güreş Ağamız Servet Ağa´ya ve Dağköy Muhtarımız, çevre köylerimiz ve organizasyonda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum."


Ahmet Sağlam: Önemli olan bu tesisi korumak


Dağköy tesislerine hayran kalan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Sağlam ise konuşmasında herkes uyararak; "Gerçekten çok güzel bir tesis. Olimpiyatlarda, Dünya Şampiyonası´nda ve Avrupa Şampiyonası´nda sporun altın deposu olan güreşimize çok güzel bir tesis kazandırılmış. Buradan çok büyük güreşçilerin çıkacağına inanıyorum. Tesisi yapmak bir yana tesise bakamazsanız tesis çürür gider. Eğer tesisi işletemez ve sporun hizmetine her zaman açamazsanız, bu güzelim tesise yazık olur. Önemli olan bu tesisi korumak. Yılda bir kez bu organizasyonları yapmakla bu tesisin hakkını vermiş olmayız. O nedenle Kozlu Belediye Başkanlığımız burayı alır ve burada değişik derneklerin her türlü faaliyetlerini yaptırırsa, futbol kampları da yapılırsa burası spora kazandırılmış olur" dedi.


Fethi Özdemir: Böyle bir tesis tahmin etmiyordum


Tesisleri ilk kez gördüğünü ifade eden Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, modern bir tesisin burada kurulu olduğunu görmenin kendisini şaşırttığını belirterek "Dağlara tırmanırken burada böyle bir tesis görebileceğimi hiç tahmin etmiyordum. Bu tesis yöremize çok değerli hizmetler verecek bir tesistir. Son derece modern ve teknik olarak da çok güzel yapılmış bir tesis. Tabiî ki burada emeği büyük olan Ahmet Duyar imzasıyla örnek bir tesis yapılmış. Sözde kalmasın yarından itibaren burada çeşitli spor faaliyetleri yapılmaya başlansın. Geleceğin milli sporcularını burada yetiştireceğiz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi