Bakan Alboyun’dan umutlu olduklarını belirten TSO Başkanı Demir, “Bu meseleyi de böylelikle çözüme kavuşturacağız. Geçici Bakanımızın tavrını olumlu buluyoruz, hem madencilikten gelme bir kişi, kendisi de madenci, Zonguldak’ta görev yapmış, Zonguldak’ı bilen, burada ilişkileri olan Bakanımız. Madencilik ağırlıklı olduğu için bize bu konuda yardımı olacağını umuyoruz” diye konuştu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, rödevanslı saha sahiplerinin sorunları ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alboyun ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

Zonguldak TSO Başkanı Demir, Enerji Bakanı Alboyun’u yeraltı çalışanlarının sigorta primlerinin işveren payı alınması noktasında, kanun değişikliğini Bakanlar Kurulu ile yapılması için ikna ettiklerini söyledi. Demir, bu taslağın Zonguldak’ta danışmanları tarafından hazırlandığını, yeniden Bakan Alboyun’a sunacaklarını söyledi. Geçici bakanın tavrını olumlu bulduklarını söyleyen Demir, Madencilik Bakanlığı’nın açılacak olmasının iyi olacağını ifade etti.

“GEÇİCİ BAKANIMIZIN TAVRINI OLUMLU BULUYORUZ”

Demir, Bakan Alboyun ile yaptığı görüşmeyi şöyle değerlendirdi:

“Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu ile birlikte geçici seçim hükümetinde görev alan Enerji Bakanını ziyarete gittik. Daha evvel hazırladığımız bilgi notları ve dosyalarımız bakanlıkta mevcuttu. Bu sefer şifai olarak Sayın Bakanımıza aktardık. Sayın Bakanımızın yeterince bilgi sahibini olduğunu görmüş olduk. Bakanımız, madencilik kökenli bir bakan, Zonguldak havzasını, madenciliğin koşullarını ve işletmeleri yakından bilen bir bakan. Bir önceki Bakanımız Taner Yıldız’la geldiğimiz aşamayı bir kez daha bildirdik. Sorunun bir kısmı çözülmüştü. Yeraltı çalışanlarının sigorta primlerinin işveren payı alınması noktasında bir mutabakatımızın olduğu, bununla ilgili yasa değişikliğinin olduğu ve bunun akıbetini sorguladık. Bakanımız görevde olan hükümetin seçim hükümeti olduğunu hatırlatarak bu aşamada yeni bir kanun değişikliği yapmanın mümkün olmadığını anlattı. Malum yasa çalışmalarının yapılması için komisyonların oluşması gerekiyor. Kanun değişikliği yapılamıyorsa bu konunun başka muhatapla çözülmesi gerektiğinin üzerinde ısrarla durduk. Çünkü neredeyse bir yılı aşan bir mesele… Arkadaşlarımızın dayanacak gücünün kalmadığını, 5 bin 500 çalışanı olan sektörün bugün itibariyle maalesef bin 600’lere kadar düştüğü görülüyor. Arkadaşlarımızın güç durumda olduğunu söyledik. Bir değerlendirme yapacağını, belki bu işin Bakanlar Kurulu kararıyla halledilebileceği yönünde bir fikir oluştu. Bu Bakanlar Kurulu, hangi yöntemle nasıl olmalıdır, daha evvel öngörülen formülün nasıl değiştirilebileceği yönünde fikir alışverişi yaptık. Ankara’dan dönünce buradaki ekiplerimiz, danışmanlarımız Bakanalar Kurulu’nun nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir çalışma yürütüyorlar. Rödevanslı saha sahipleri ile bir toplantı yapacağız. Bakanlar Kurulu kararı taslağını hazırlayarak, Bakanımızla tekrar randevulaşıp, sayın milletvekillerimizle irtibat kurup bu hafta yine Ankara’da olacağız. Bu meseleyi de böylelikle çözüme kavuşturacağız. Geçici Bakanımızın tavrını olumlu buluyoruz, hem madencilikten gelme bir kişi, kendisi de madenci, Zonguldak’ta görev yapmış, Zonguldak’ı bilen, burada ilişkileri olan Bakanımız. Madencilik ağırlıklı olduğu için bize bu konuda yardımı olacağını umuyoruz. Bu konudaki ısrarlı takibimizi sürdüreceğiz.”

“TTK’YA OLAN RÖDEVANS BORÇLARIMIZDAN HALA MAHSUP EDİLMİŞ DEĞİL”

“Kömür maliyetlerinin yarısına destek çıktılar, ama Mayıs ayından beri açıklanan bu destek de henüz bizim hesaplarımızdan mahsup edilmiş değil. Bize verileceği söylenen ve bizim hallettik gözüyle baktığımız kısım da hesaplarımızdan düşmüş değil. ‘Devletten bir alacağımız var’ diye hesap ediyoruz, ama bu hesaplanmış alacak bizim TTK’ya olan rödevans borçlarımızdan hala mahsup edilmiş değil. Biz TTK’ya hala borçlu görünüyoruz, o borçlara da hala faiz işlemeye deva ediyor. Bir yandan kurum yetkilileri işlem yapmak zorunda olduklarını, bir an evvel bu işi halletmemiz gerektiğini söylüyorlar. Bakanımızdan bu konuyla ilgili de yardım talep ettik. Maden İşleri Genel Müdürüyle bir görüşme yaptı. Bu hafta kağıt üzerinde alacağımız miktarı mahsup konusunda yardımcı olacağını umuyoruz.”

“HALDEN ANLAMAK VE SEKTÖRE HAKİM OLMAK BAKIMINDAN İYİ OLACAK”

Maden Bakanlığı’nın açılması için yapılan çalışmaları değerlendiren Demir, şöyle konuştu: “Enerji Bakanlığı birkaç konuya birden konsantre olmak durumunda. Enerji piyasasını düzenlemek, denetlemek, petrol, gaz, elektrik gibi karmaşık bölümleri yönetiyorlar. Bizim de maden sektöründeki işverenleri temsil eden bütün kurumlar olarak öteden beri ısrarla devam eden bir talebimiz vardı. Madenciliğin ayrı bir bakış açısı gerektirdiğini, ayrı bir ihtisas gerektirdiğini ve Maden Bakanlığı’nın Enerji Bakanlığı’ndan tamamen ayrılarak bir uzmanlık bakanlığı halinde yola devam etmesini ısrarlı bir şekilde söylüyorduk. Şu an için resmi bir açıklama yok, ama böyle bir eğilimin olduğunu son ziyaretlerimizde gördük, izliyoruz. 1 Kasım seçimlerinden sonra yeni kurulacak hükümette Maden Bakanlığı’nı tamamen Enerji Bakanlığı’ndan ayrılmasını umut ediyoruz. Halden anlamak ve sektöre hakim olmak bakımından bir maden bakanlığı, ülkedeki madencileri olduğu gibi Zonguldak’taki madencilere de muhakkak avantaj getirecektir diye düşünüyorum.”

Editör: Pusula Gazetesi