Maden işçilerinin sorularını da yanıtlayan Muslu, Türkiye´nin ve TTK´nın içinde bulunduğu zor şartlarda daha iyi bir sözleşme yapma imkanı kalmadığını görerek toplu iş sözleşmesini imzaladıklarını söyledi.


Genel Başkan Yardımcıları İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Kozlu ve Karadon Şube Yönetim Kurulları ile diğer şubelerin yöneticilerinin de katıldığı ziyarette Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşmasının sınırlarını zorladıklarını belirten Muslu, Gelik Bacaağzı ve Kozlu Kuyubaşı&[#]8217;nda yaptığı konuşmalarda özetle şunları söyledi:


"7 aya yakın bir süredir göstermiş olduğunuz kararlılıktan, duruştan dolayı hepinizi tebrik ediyorum.


İyi bir toplu sözleşme imzaladık demiyoruz. Sizler de takdir edersiniz ki dünya ekonomik krizden geçiyor. Böyle bir dönemde toplu sözleşme bağıtlamaya çalıştık. Hedefimiz tüm işçi arkadaşlarımızın yoksulluk sınırının üzerinde ücret alması, insanca çalışıp, insanca yaşayabileceği koşulları yaratmaktı. Ama Türkiye´nin ve TTK´nın içinde bulunduğu şartlar, bu kadarına izin verdi. Türkiye´nin dört bir yanında işçiler işlerinden olurken, fabrikalar kapanırken, TTK´ya 2009 yılı başında 3 bin işçi alımı yapıldı. Türk-İş ile Hükümet arasında varılan çerçeve anlaşması 7 Temmuz tarihinde Ankara´da imzalandı. Çerçeve anlaşması imzalandığında TTK toplu iş sözleşmesinde anlaşamadığımız 11 maddemiz vardı. 7 Temmuz´dan bugüne kadar idari ve ücretlerle ilgili 11 maddeyi sizlerin lehine nasıl çevirebiliriz bunun mücadelesi içinde olduk. Çerçeve anlaşmasının sınırlarını zorladık. Madenci Anıtı´nda düzenlediğimiz kitlesel basın açıklaması ve 1 saat iş bırakma eylemiyle toplu sözleşmenin bu noktaya gelmesinde sizin büyük katkınız oldu. Türkiye işçi sınıfına katkı sağladınız. Başbakanımız, birinci altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4, üçüncü ve dördüncü aylar için yüzde 2.5´ar, 1000 TL´nin altında çıplak ücretlere iyileştirme olarak ise 25 TL vermişti.


Verdiğimiz mücadelelerde 25 TL iyileştirmenin yeterli olmadığını, bunun yükseltilmesini ve 1000 TL´nin altında olan iyileştirmenin maden işçisine katkı sağlamayacağını, iyileştirme sınırının 1100 TL´ye çekilerek 2006 muamelesi arkadaşlarımızı da kapsamasını istedik. İyileştirme rakamı 25 TL´den 60 TL´ye yükseltildi. 1000 liralık sınır 1100 TL´ye çekildi. Böylece 2006 girişli arkadaşlarımız da iyileştirme-den yararlandılar. Ancak 2006 girişli usta işçilerimiz bu kapsam dışında kaldılar. Mücadelesini verdik, 2006 girişli usta arkadaşlarımıza 1-2 puan katkı almaya çalıştık. KPSS´den gelen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız için de çerçeve anlaşması dışında 1-2 puan daha alabilmenin kavgasını verdik. Biz daha toplu sözleşme masasına oturmadan gündeme ikramiye ve kömür istihkakımız getirildi. Sizlere açıklamıştık, kömür istihkakımız bizim olmazsa olmazımızdır dedik. Dediğimizi de yaptık. Kömür istihkakınızı almaya devam edeceksiniz. Devam ikramiyesi ile ilgili sıkıntı vardı. Bundan da taviz vermedik. 2009 girişli arkadaşlarımız, toplu sözleşmenin 51. maddesine göre ilk primden yararlanamıyorlardı. Bu sorunu da çözdük. Toplu sözleşme farklarını önümüzdeki hafta içinde alacaksınız. Genel Müdürümüz çalışmalarını sürdürüyor. Muhasebe Daire Başkanı Ankara´da. Zamlı maaşlarınızı da 20 Ağustos´ta alacaksınız."

Editör: Pusula Gazetesi