Basında Sansürün Kaldırılışı&[#]8217;nın 101. Yıldönümü nedeniyle Zonguldak&[#]8217;ta görev yapan basın mensupları kahvaltıda biraraya geldi. Düzenlenen kahvaltı sonrası Dernek Yönetimi ve Üyelerine açıklama yapan KGD Başkanı Atilla Öksüz, konuşmasında şunları söyledi:


"Bu geleneksel bir tarih. Bu çerçevede biz her yıl bir araya gelmeye çalışıyoruz. Ama bunun ötesinde kendi aramızda daha fazla kaynaşmak, pekişmek, zaman zaman birbirimize karşı göstermiş olduğumuz ihmalleri gidermek için bir arada bulunuyoruz.


Basında sansürün kaldırılışı Türk Basın tarihinde çok önemli bir dönüm noktası. Ancak şunu da kabul etmek gerekiyor ki bu yaşanan değişimin ardından maalesef günümüzde de pek çok alanda sansür uygulamaları fiilen ya da psikolojik olarak devam etmekte. Bu gerçekleri de yok sayamayız. Bunlar bizim kendi gerçeklerimiz. Birkaç gündür dikkat ettiğimiz bir şey var.


Sağolsunlar siyasi mekanizma ve bürokrasi ve sivil toplum örgütleri basın bayramı ile ilgili söylemlerinde basının özgürlüğünü, basının daha şeffaf ve demokratik sistem içerisinde daha açılımcı olabilmesi için özgür olması gerektiğini savunuyorlar. Bu temenniler çok güzel ama biz Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetimi ve Üyeleri olarak bu temennilerin lafta kalmasını istemiyoruz.


Bu temennilerin uygulamada da hayata geçmesini istiyoruz. Herkes aynı şeyi düşünmek, yazmak zorunda değildir. Zaman zaman düşünce ayrılıkları olacaktır. Öncelikle hoşgörü mekanizmasının sağlıklı işlemesi durumunda basının da daha rahat edeceğini düşünüyoruz. Basının kendi içerisinde bir özeleştiri mekanizmasını çalıştırması gerekiyor.


Bizlerin bu konuda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Ancak siyasi mekanizmanın ve bürokrasinin de bu konuda yazılıp çizilenler konusunda daha anlayışlı olması gerekiyor diye düşünüyorum.


Karaelmas Gazeteciler Derneği her zaman her şeyin daha iyisini yapmak her zaman mümkündür düşüncesini savunur. Bunu mümkün kılmak için bizlere çok önemli görevler düşüyor. Özellikle genç arkadaşların önümüzdeki yıldan itibaren yeni oluşacak yönetim ve diğer yıllar için daha girişken olmalarını bekliyoruz. Bunun da yolu şimdiki etkinliklerde aktif görev almaktan geçiyor diye düşünüyorum. Kenarda kalarak çok fazla bir şey öğrenemezsiniz. Lütfen daha fazla çalışmalara katılın, daha fazla sorumluluk alın. Bugün alacağınız sorumluluklar yarın buralarda daha aktif görev almanıza neden olacaktır. Zonguldak´ta bulunan DemirPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi´nin basın bayramı nedeniyle düzenlemiş olduğu fotoğraf yarışması da sonuçlandı. Yarışmada birinci olan arkadaşımız Burak Özen, ikinci olan Aydın Arslanyılmaz, üçüncü ise Ercan Aygün olmuş. Hepinizin nezdinde kendilerini kutluyorum. Katılımlarınız içinde hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Dernek Başkanı Atilla Öksüz´ün konuşmasının ardından Susma Gazetesi Sahibi, Gazeteci ve CHP Belediye Meclis Üyesi Bahaddin Arı konuşmasını yaptı. Arı konuşmasında medya çalışanlarının aktif olduğu takdirde her yere gelebileceklerini ve Zonguldak adına daha aktif hareketler edebileceklerini belirterek, Meclis Üyeliği adaylığında kendisine destek olan gazeteci arkadaşlarına da teşekkür etti.


Ardından CHP İl Genel Meclisi Üyesi ve Genel Maden İşleri Sendikası Basın Müdürü Turan Oral yaptığı konuşmasında birlik beraberlik ve örgütlü olarak hareket edildiğinde sorunun çözümüne daha çabuk ulaşılabileceğinin altını çizerek, "İl Genel Meclisi´nde ve Belediye Meclisi´nde kararlar alınırken bizler, örgütsel yapıdan aldığımız güç ile olumsuz kararlara rahatlıkla hayır diyebiliyoruz" dedi.


Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz ve Demir Medya Genel Koordinatörü Harun Ersoy´un önerisi ile genç gazetecilere söz hakkı verildi.


Halkın Sesi Gazetesi muhabiri Burak Özen Zonguldak´ta bulunan Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Derneği´nin her şeyden önce bir arada toplanabilmesinin birlik ve beraberlik açısından çok önemli bir oluşum olabileceğini belirterek; "Zonguldak´ta gazetecileri bir arada bulunduran Cemiyet ve Derneğin ayrıcalığı ister istemez yerel medya çalışanlarını da etkileyebilmektedir. Bu nedenle bunu yapmak çok zor değilse Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ve Karaelmas Gazeteciler Derneği´nin bir arada toparlanmasından yanayım" dedi.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi ve İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü Osman Sav ise; "Biz Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak zaten bölünmüş olan bir ortamı düzeltmeye çalıştık. Kimse daha önceki ortamı tasvip etmiyordu, kimse destek vermiyordu, saygı görmüyordu. Biz onu toparlamaya çalıştık. Başından beri zaten tek dernek, tek cemiyet oluşsun diye uğraştık.


Halen daha bunun için uğraşıyoruz. Ama bizim kuruluş amacımız şuydu; gazeteci olanların olduğu bir ortam olsun. Bizim olmazsa olmazımız bu. Bunun dışındaki her yola biz varız. Biz üç ana temel üzerinde bu derneği kurduk. Faaliyet yapan bir dernek olmak, üyeleri tamamen gazeteciden oluşsun, başkanı ömür boyu başkanlık yapmasın. Amaçlarımız bunlardı. Ben derneğin eski başkanıyım, yeni yönetimdeyim. Bizim amacımız halen daha bir olmak. Tek dernek, tek cemiyet olunması gazetecilik meselesi değil, aslında Zonguldak´ın meselesi. İddia ediyorum, çözüm bulursa Zonguldak´ı kurtaracak bir sorun bu. Tek dernek, tek cemiyet olduğu zaman hem basın anlamında, hem de bir takım kurumların kendilerine çeki düzen vermeleri konusunda başarı sağlanmış olur. İnanılmaz derecede bu çok önemli. Bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Herkes bu işin ucundan tutsun. Ben dernek başkanlığını bırakırken belirli bir süre istemiştim. O süreyi de geçirdim aslında. Bundan sonra daha çok çalışmaya çalışacağım. Huzurunuzda Atilla Başkanızdan kendisine ve derneğimize fazla destek veremediğim için hem özür diliyorum, hem de bundan sonra daha fazla çalışmaya da söz veriyorum" dedi.


Yapılan konuşmaların ve fikir alışverişinin ardından kahvaltı tamamlandı.


Kahvaltının ardından Atatürk Anıtı´na giden gazeteciler, Dernek Başkanı Atilla Öksüz önderliğinde Saygı Duruşu eşliğinde Atatürk Anıtı´na çelenk koydular.

Editör: Pusula Gazetesi