Zonguldak Valiliği, Devrek Karşıyaka Mahallesinde yaşanan heyelanla ilgili yapılan ve yapılacakları açıkladı.

Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Valimiz Sayın Ali KABAN tarafından; İlimiz Devrek İlçesi Karşıyaka Mahallesinde 16.07.2015 tarihinde meydana gelen heyelanla ilgili olarak, heyelanın son durumu hakkında bir önceki basın açıklamasının tarihi olan 07.08.2015 tarihinden sonra yapılan çalışmalarla ilgili bilgi almak, yapılan çalışmaları değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalar konusunda koordinasyon sağlamak amacıyla, 24.08.2015 Pazartesi günü saat 15:00’de Valilik Toplantı Salonunda İl Emniyet Müdürü, Kastamonu Karayolları Bölge Müdürü ve Teknik Ekipleri, Kastamonu DSİ Bölge ve teknik ekipleri, İlçe Kaymakamı, İlçe Belediye Başkanı, AFAD Müdürü ve Teknik ekibinin de katıldığı, görsel materyallerin de sunulduğu bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Sayın Valimize bir önceki toplantıda verdiği talimatlarla ilgili bilgi sunulmuştur. Sayın Valimizce 24.08.2015 tarihinden sonra yapılacak çalışmalar tekrar talimat andırılmış olup, yapılan ve yapılacak çalışmalar aşağıya çıkarılmıştır.

DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE;

Heyelandan dolayı tıkanma, kapanma ve taşma tehlikesi taşıyan Çomaklar Deresinin akışını sağlamak üzere çalışmalara hızla devam edilmektedir. DSİ Genel Müdürlüğünden Bölgede inceleme yapan heyetlerin düzenlediği raporlar doğrultusunda proje aşamasına gelinmiş, proje ekibi tarafından sahada incelemelerde bulunulmuştur. Alternatifli projeler üretilmiş olup, sondaj çalışmalarına başlanmıştır.

İki kısımdan oluşacak projenin ilk kısmında tersip bentleri taban kuşakları ve açık kanalın yer alması planlanmaktadır. Sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından ikinci kısmın projesi netlik kazanacaktır. Projelerin onaylanmasını müteakip ihalelerin ivedilikle yapılarak Çomaklar Deresinin mansaba derivasyonu problemsiz sağlanmış olacaktır.

KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE;

Yaklaşık 1.600 m uzunluğunda ortalama 125 m genişliğinde bir alanda etkili

olan heyelanın harita alımı tamamlanmış, gerekli olan kesimlerde jeofizik çalışmalarda tamamlanmıştır.

32 adet noktada sondaj çalışması yapılarak yaklaşık 1000 m araştırma sondajı

tamamlanmış, yerinde yapılması gereken deneyler ve ölçümler yapılmış, laboratuara gönderilmesi gereken numuneler alınarak gereken laboratuvar çalışmalarına başlanmıştır. Yapılan bu sondajlara inklionometre kurulumları yapılarak ölçümlere başlanmış kayma derinliği ve hızı ile ilgili veriler alınmaya başlanmıştır. 2 adet araştırma 4 adet su seviyesi tespit amaçlı sondaj kuyusunda çalışmalar devam etmekte olup 1 hafta içerisinde tamamlanacaktır.

Toplanan veriler ışığında heyelanın tepe noktasından aşağıya doğru yaklaşık 1100 m’lik kesimini için ıslah projeleri hazırlanmış olup geriye kalan yaklaşık 500 m’lik kesim için proje çalışmaları devam etmektedir.

Projesi tamamlanmış olan ilk 1100 m’lik kesimde yapım çalışmalarına, 4 ekskavatör, 15 kamyon, 1 dozer, 1 greyder ile başlanmış olup kazık makinesi hazır bekletilmektedir. Bu kapsamda yük hafifletme çalışmaları yapılmakta olup destek amaçlı yapılacak olan kaya topuğun kazısına da başlanmıştır. Platformun oluşturulmasının ardından kazık çalışmasına da başlanacaktır.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNCE;

Heyelandan etkilenen Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesinin Devrek Gazi Ortaokuluna, Gazi Ortaokulunun da Devrek Hamidiye Anadolu Lisesi ek binasına taşınarak 2015 – 2016 eğitim – öğretim yılını burada sürdürmesi uygun görülmüştür.

Yeni bir İmam Hatip Lisesinin yapımına yönelik olarak Belediyece ifraz çalışmaları sonuçlanmak üzere olup, Bakanlıktan ödenek talebinde bulunulmuştur. Ödenek en kısa sürede gönderilecektir.

AFAD MÜDÜRLÜĞÜNCE;

Heyelandan evleri etkilenen 66 ev sahibine bugüne kadar 20.555.00.- TL kira yardımı yapılmış olup, kira yardımlarına devam edilecektir.

DEVREK KAYMAKAMLIĞINCA;

İlçe S.Y.D.V. tarafından 75 aileye nakdi yardım sağlanmış olup, Kaymakamlığın teklifi üzerine heyelandan etkilenen vatandaşlarımızın öğrenim gören çocuklarının eğitim – öğretiminin devamını sağlamak amacıyla başta eğitim yardımı (burs vs.) olmak üzere diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak, Zonguldak Valiliği bünyesinde yardım kampanyası başlatılmıştır.”

Editör: Pusula Gazetesi