Zonguldak'ta, 'Karadeniz Sahil Yolu Projesi' kapsamında yapımı devam eden Kilimli İlçesi ile kent merkezi arasındaki güzergahta yapılan yol çalışması nedeniyle denizin kıyı bölümünün sarıya dönüşmesi tepkilere neden oldu.

Kilimli İlçesi'nden iki yıl önce başlayan proje kapsamında, İnağzı ile Bağlık Mahallesi'nden geçerek Uzunkum Plajı'na bağlanan 3 kilometrelik yol çalışmasında iş makineleri ve kamyonlar denizin dolgu çalışmaları kapsamında hafriyatı sahil kenarına döküyor. Dökülen hafriyat dalgalar aracılığıyla denizin rengini değiştirerek sarıya dönüşüyor. Uzunkum Plajı'nın çevresindeki binaların atık sularının da denize aktığı bölgede yaşanan çevre ve görüntü kirliliği tepkiye yol açıyor. Firma yetkilileri, valilik ve Karayolları 15'inci Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alındığını öne sürdü.

"DENİZİ TAHRİP EDİCİ BİR ÇALIŞMA YOK"

Karayolları 15'inci Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Ziya Sarı, bölgedeki çalışmanın Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetiminde dolgu imar planı çerçevesinde yapıldığını söyledi. Yapılan çalışmanın denizi kirletmediğini ileri süren Sarı, şöyle dedi:

"Dere yataklarından gelen bir kirlilikte oluyor o bölgede. Bizim orada yaptığımız çalışmanın denizi kirletme şansı yok. Denize çamur dökmüyoruz. Çamurdan ve topraktan yol olmaz. Bizim yatığımız şey tahkimatla tahkim edip arkasından uygun malzemeyle dolgu yapmak. Orada denizi doğayı tahrip edici bir çalışma yok. Bu yıl çerçevesinde o bölgedeki çalışmayı bitirmeyi hedefliyoruz. Daha ileride tünel çalışmamız var. O yolu da Çaycuma İlçesi'ne bağlı Saltukova Beldesi'ne bağlamayı hedefliyoruz."

"MİDYE VE BALIK YUVALARI YOK OLUYOR"

Mahalle sakinlerinden İhsan Pınar ise yol çalışması nedeniyle oluşan kirliliği birçok kez yetkili birimlere bildirmelerine rağmen bir sonuç alınamadığını söyledi. Yolun standartlara uygun olarak yapılmadığını iddia eden Pınar, şöyle konuştu:

"İçinde toprak olan bütün hafriyatı denize döküyorlar. Denizin dibindeki midye ve balık yuvalarını tamamen yok ediyorlar. Biz yetkilileri uyarıyoruz bu konuda ama bize, 'siz yola mı karşı çıkıyorsunuz? Ne biçim Zonguldaklısınız' diyorlar. Burada çevreyi kirletiyorlar. Denizin her yeri çamur. Denize girilmiyor. Yol çalışmasında çevre kirliliği için biran önce önlem alınması lazım."

Editör: Pusula Gazetesi