Karaelmas Gazeteciler Derneği yaptığı açıklamada, gazetecilik kıstaslarının daha belirgin hale gelmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi. KGD açıklamasında basından beklenen hassasiyetin bürokrasi ve siyasi çevrelerce de gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.



Basında Sansürün Kaldırılışının 101. Yıldönümü nedeniyle Zonguldak´taki basın örgütleri, meslek odaları, siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş çeşitli açıklamalarda bulundu.


Karaelmas Gazeteciler Derneği sorumlu gazeteciliğe olan ihtiyacın önemine işaret ederek herkesin bu yöndeki çabalara destek olması gerektiğini belirtti.


Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından yapılan açıklama şöyle;


24 Temmuz, Türk Basını´nda sansürün kaldırılışının yıldönümüdür ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Gazeteler, televizyon ve radyolar toplumun yararı, gelişmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden biridir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman ´Gazeteciler için de bir gün belirleyelim´ düşüncesi ortaya atılmıştır. 24 Temmuz tarihi II. Meşrutiyet´in ilan edildiği 1908´de Anayasa´nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. Bu nedenle 24 Temmuz bu günün anlamından yola çıkarak Basın Bayramı olarak belirlenmiştir. Basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür düşüncenin gelişmesini engellemeyi ifade eder. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın, demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin güvencesidir.


Her yıl olduğu gibi bu yılı da basın özgürlüğü ve gazetecilerin aleyhine çıkarılan yasal düzenlemelerin gölgesinde tehdit altında kutluyoruz.


Yasal düzenlemelerle yıpranma payları ellerinden alınmış, çalışma güvenceleri hiçe sayılan gazetecilere yönelik küçümseme ve etkisizleştirme çabalarına gazete patronlarının da yeterince ses çıkarmaması ve ekonomik zorluklar nedeniyle çalışanlar zor durumda kalmakta, bir çok genç muhabir henüz mesleğin başında meslek aşkını kaybedip başka işlere yönelmektedir.


Gazeteciliğin kıstasları tam olarak oluşturulamadığı ülkemizde ve ilimizde, kişi ve kurumların kendi medyasını oluşturma düşüncesinin çok sağlıklı olmadığı örneklerle görülmüş bu yaklaşım basının yozlaşmasını tetiklemiştir.


Bürokrasi, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sade vatandaştan oluşan kamuoyunun tutumu da gazeteciliğin daha sağlıklı sürdürülebilmesi için çok önemlidir.


Her vatandaşın yayın çıkarma hakkı olduğu kadar, her gazete çıkaran gazeteci değildir. Gazetecilik, halkı bilgilendirme doğrultusunda, farklı düşünce ve görüşlere saygı duymayı, halkın ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, kentsel sorunlarına ve beklentilerine cevap verecek mücadeleyi vermeyi gerektirir. Kamuoyunun bu bağlamda, gazetecilik ilkelerinden uzak, günübirlik çıkarlar adına sürdürülen yayınlara ön yargıdan uzak bir şekilde seçici davranmaları basın çalışanlarının arzusudur. Sorumlu gazeteciliğin, teşvik edilebilmesi, yaşatılabilmesi, kurumsal statülerinin ve kıstaslarının daha net ortaya konulabilmesi için basın emekçilerinin görüşleri doğrultusunda yasal düzenlemeler gerekmektedir. Yerel basın da sadece egemen siyasetçiler değil, her ses kendine yer bulabilmeli, yapılanlar yada yapılamayanlar, tüm olup bitenler daha şeffaf bir şekilde gözler önüne serilebilmelidir.


Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basının güçlü olmadığı bir yerde bazı gerçeklerin karanlıkta kalmaya mahkûm olacağını hatırlatıyor, çok sesliliğin sürdürülmesine herkesin olumlu yönde destek vermesini bekliyoruz. Zor ve adil olmayan şartlarda üstlendikleri kamu görevini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm üyelerimizin ve basın camiasının bu anlamlı gününü kutluyor, aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi