CHP’nin 8 milletvekilinin katıldığı ÇED toplantısında Zonguldak halkının yanında olduğunu belirten Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Hiç kimse kusura bakmasın, ‘birileri zenginleşecek’ diye, ‘birilerinin kesesi daha fazla dolacak’ diye kimse halkımızı kanser etmeye, öldürmeye teşebbüs edemez. Bu topraklarda sizlerin dedeleri-babaları yaşadı. Bu topraklarda sizin torunlarınızın yaşamasını istiyorsanız sağcısı-solcusu hep beraber bir olacağız” diye konuştu.

Termik santrallerin megavat gücünün fazlalığına ve dar alanda çok sayıda termik santral yapılmasına tepki gösteren MHP Milletvekili Zeki Çakan, “Zonguldak Belediye Başkanlığım dönemimde ÇATES’in kir, toz ve hava kirliliği yönünden çevreye vermiş olduğu zararı Kapuz Plajı’nı açtığımız zaman ben yaşadım. 300 megavatlık bir termik santralin çevreye ne kadar zarar verdiği konusunda dikkatinizi buraya çekmek isterim” açıklamasında bulundu.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde Elsan Elektrik Gereçleri San. Tic. A.Ş.’ye bağlı ÇATES Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan ek termik santralin ÇED toplantısına vatandaşlar izin vermedi. Termik santraller konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yetkililerden daha bilgili olduklarını ifade eden vatandaşlar, “Bölgemizde termik santral istemiyoruz” dedi. ÇED toplantısına vatandaşların katılmaması üzerine; CHP’li milletvekilleri, MHP Milletvekili Zeki Çakan, Çatalağzı ve Muslu Belediye Başkanları, TEMA yetkilileri ve STK’lardan oluşan temsilciler ile birlikte halkın bilgilendirilme toplantısı istemediği yönünde toplantı tutanağı tutuldu. Tutanağı vatandaşlara okuyan Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu, “Toplantı alanında büyük bir kalabalık, söz konusu projeyi istemediğini, termik santrallerin hem olumsuz çevresel etkilerini, hem de olumsuz sağlık etkilerini yaşayarak öğrendiklerini ve bu nedenle de bilgilenmek istemediklerini, bölgede yeni bir termik santral istemediklerini gerek protesto, gerek ise sözlü olarak ifade etmişlerdir. Bölge halkı, ilgili toplantı konusu ÇETES Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan termik santrali kesinlikle bölgede istemediklerini açık ve net şekilde ifade etmişlerdir. Bu nedenle halka bilgi verilememiş ve toplantı yapılamamıştır” dedi.

Halkın termik santraller konusunda yaşayarak bilgi sahibi olduğunu belirtmesi üzerine ÇED toplantısı yapılmadı. Çatalağzı Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenmesi planlanan toplantının engellenmesi için MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, CHP Milletvekili Adayı Harun Akın, CHP eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, partililer, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan ve STK üyeleri destek verdi.

“YAŞAYARAK, ZATEN YETERİNCE BİLGİYE SAHİP OLDUK”

Bölgede termik santral istemediklerini beyan eden vatandaşlar, “Santrallerin zararlı etkilerini uzun zamandır yaşayarak, zaten yeterince bilgiye sahip olduk. Çocuklarımız, babalarımız kendimiz hastayız. Biz yaşayarak bilgi sahibiyiz. Eğer bilgiden bahsediyorlarsa gelsinler biz onlara daha detaylı bilgi veririz. Burada ÇED toplantısı yapılmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

AĞBABA: “BİRİLERİ ZENGİNLEŞECEK DİYE HİÇ KİMSE HALKIMIZI ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS EDEMEZ”

Termik santrallerin yapımına karşı olan birçok insan olduğuna dikkat çeken ve termik santrallerin yapılmaması için mücadeleye devam edeceklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tortum’da Leyla, Rize’de Havva Anamız var, burada da birçok kadınımız, birçok annemiz var. Hep birlikte bu mücadelenin başarılı olabilmesi için çalışacağız ve direneceğiz. Hiç kimse kusura bakmasın, birileri zenginleşecek diye, birilerinin kesesi daha fazla dolacak diye bizim halkımız, bizim insanlarımızı kimse hasta etmeye, kanser etmeye, öldürmeye teşebbüs edemez. Buna hiç kimsenin hakkı da yok, haddi de yok. Bu topraklar sonradan zenginleşenlerin toprakları değil. Bu topraklarda sizlerin dedeleri babaları yaşadı. Bu topraklarda sizin torunların yaşayacak, yaşamasını istiyorsanız sağcısı solcusu hep beraber bir olacağız. Hep beraber direneceğiz. Bu iş, kurulacak olan termik santralin kurulup kurulmaması bize bağlı. Eğer bir olursak, diri olursak hiç kimse karşımızda duramaz” açıklamasında bulundu.

TURPCU: “BÖLGEMİZDE BU ÖLÜM MAKİNELERİNE MÜSAADE EDEMEYİZ”

Mevcut Çatalağzı Termik Santrali’ne ilave santral başvuru nedeniyle Çatalağzı Belediye Düğün Salonu’nda yapılan halkı bilgilendirme toplantısının ardından konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, bölge halkının ve Zonguldaklıların kandırıldığını ifade ederek, “Buralara termik santraller kurulurken yerli kaynak kullanılacak ve gençlerimize istihdam yaratılacak diyerek bizleri kandırdılar. Ardı ardına termik santraller inşa edildi, ama bunun bir sınırı olması gerekmektedir. Mevcut durumda Zonguldak ve çevresinde termik santral yoğunluğu olduğu göz önüne alındığında yenilerinin yapılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir. Gördüğümüz üzere, yerli kömüre dayalı kurulan termik santraller bir yolunu bulup ithal kömüre yönelmişlerdir. Zonguldak’ta üretim yapan iki firmadan biri ithal kömürle çalışıyor. Bu başka ülkelerin zehrini Zonguldaklılara solutmaktan başka bir şey değildir. Bu sadece Muslu’nun veya Çatalağzı’nın sorunu değildir, bu bütün Zonguldak ve çevresinin sorunudur. Büyük resme baktığımızda termik santrallerin zararlı etkilerinin çok geniş alana yayıldığını, suyunu, havasını, toprağını kirlettiği ve bu yörede yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını olumsuz etkilediğini biliyoruz. Mevcutların bu şekilde çalışmaya devam etmesi mümkün değildir. Bu nedenle mevcut termik santraller zehir soluturken yenilerinin kurulmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bölgemizde bu ölüm makinelerine müsaade edemeyiz” dedi.

ÇAKAN: “TERMİK SANTRALLERİN YAYDIĞI KİRLİLİĞİ KAPUZ PLAJI’NI AÇTIĞIMIZDA BEN YAŞADIM”

Zonguldak Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde kendisinin de termik santrallerden şikayetçi olduğunu ve yaşadıklarını anlatan MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, “Zonguldak Belediye Başkanlığım dönemimde ÇATES’in kir, toz ve hava kirliliği yönünden çevreye vermiş olduğu zararı Kapuz Plajı’nı açtığımız zaman ben yaşadım. 300 megavatlık bir termik santralin çevreye ne kadar zarar verdiği konusunda dikkatinizi buraya çekmek isterim. Termik santraller yörenin yerli kömürünü ve ithal kömür için lisan aldılar. Ama yerli kömür kullanmayıp ithal kömür kullanıyorlar. Bugün ÇATES’de yerli kömür kullanılıyor, ama yarın yerli kömür kullanmayıp ithal kömüre dönmeyeceğini nereden bilebiliriz. Şu ana kadar yapılan santrallerin çevreye vermiş olduğu kirlilik ile ilgili gerekli olan denetimler de bir an önce yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kalabalık, çeşitli dövizler ve sloganlarla tepki gösterdi. Çatalağzı Belediyesi'nde taşeron firmada çalışan 1 çocuk babası Zeki Gülser de kefen giyerek tepkisini dile getirdi. Toplantının yapılacağı salonun önünde bir binanın çatısına çıkarak protestoda bulunan Gülser, "Biz burada yaşamak istiyoruz. Kirli hava, koku istemiyoruz. Sağlıklı bir şekilde ölmek istiyoruz. Fakirin sırtından zengin olunmaz. Ben temiz havamı paylaşmak istiyorum. Biz ölmek istemiyoruz. Canlı canlı ölüyoruz. Kanser oluyoruz. Buna tepki amacıyla kefen kıyafeti giydim" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi