Hisarcıklıoğlu: "Türkiye´de markalaşmış 11 ilimiz var. Bunlardan biride Zonguldak´tır. Zonguldak´a gelirken düşündüm. Acaba Zonguldak krizden ne kadar etkilendi diye. Türkiye´ye baktığımızda çok iyi durumdasınız. Zonguldak Allahın vermiş olduğu bir sürü eksiye rağmen, dünyayı sarsan krizden Türkiye´nin diğer illeri kadar etkilenmemiş´ dedi.


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası´nın kuruluşunun 90. yıldönümünde 2007-2008 yılları arasında vergisini düzenli ödeyen işadamlarına Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu´nda Vergi Ödülleri töreni yapıldı.


Törene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Ak Parti Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, iş adamları ve mükellefler katıldı. Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı.


Demir: ´En eski 6 üyemize de


plaket verdik´


İlk konuşmacı olarak kürsüye çıkan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir, vergilerini düzenli olarak ödeyerek ekonomiye katkıda bulunan üyelere manevi değeri çok büyük plaket töreni düzenlemek istediklerini belirterek bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.


Demir: "Yüksek vergi verenler için bir plaket töreni düzenledik ve 90. yılımızda iki töreni yapmak istedik. Maddi değeri çok yüksek olmasa bile manevi değeri çok yüksek olan bir plaket verelim istedik. En eski 6 üyemize de plaket vereceğiz. Yaklaşık 30 yıldan beri hizmet eden Meclis Başkanlığımızı yapan Fevki Furtun´a da plaket verdik.


Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ekonomi hakkında bizlere sunum yapacağından ben bu konuya değinmek istemiyorum. Bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Eşref: Vergi ödemek için


Zonguldak gayret gösterecek´


Ardından kürsüye, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref çıkarak verdilerini düzenli ödeyen mükellefleri kutladığını belirterek şunları söyledi:


"Bu vergiler özellikle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Zonguldak´a geldiğimiz zaman biz Zonguldak olarak kamu kuruluşu ağırlıklı sonra özel sektöre dönmüş bir yeriz. Zonguldak vergi tahsilâtın da kurumlara baktığınız zaman kurumların ön plana çıkması gerekiyor.


Her şey sadece Gayri Safi Milli Hasıla olmamalıdır. Devletin vergi toplayabilmesi bizi ilgilendiriyor. Verginin toplanamaması belediyeleri bile etkiliyor. Verginin ödenmesi için Zonguldak´ın gayret göstereceğine inanıyorum" dedi.


Köktürk: ´Devlet aldığı parayı,


hizmet olarak geri ödemeli´


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise "Zonguldak´ta böylesine anlamlı bir etkinlikte TOBB Başkanını da aramızdan görmekten onur ve mutluluk duyuyorum. Bu etkinliğini düzenleyen TSO Başkanımıza ve yönetimine teşekkür ediyorum. Devlet vatandaşından aldığı parayı kredi olarak değil hizmet olarak geri vermelidir. Biz bunu bekliyoruz" dedi.


Erdoğan: ´Vergi kutsal bir şeydir´


Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan de "Allah yerin altına kömürü koymuş üstüne ormanı. İktidarı ve muhalefetiyle Zonguldak herkesin demir madene yeteri kadar destek olmadığını biliyoruz.


Vergi kutsal bir şeydir vergi veren dostlarımızı tebrik ediyorum. Vergi vermeyi kutsal bir görev olarak görüyorum. Her şeyden önce bu güzelliği bizlerle paylaşmak üzere Ankara´dan ilimize gelen Rıfat Başkanımıza hoş geldiniz diyorum" dedi.


Türkmen: ´Veren el


alan elden üstündür´


Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen de Türkiye´nin vergide dünyayla rekabet ettiğini belirterek; "Hepimiz bu geminin içerisinde ve beraber yüzüyoruz. Dünya ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Küçük hadiselere takılıp kalmamızın bir anlamı yoktur. Altyapımızı yaptığımız müddetçe hava yoluyla, kara yoluşla, deniz yoluyla ve cennet yuvası olan Zonguldak´a gelmeyecek olan yoktur" dedi.


Emre: ´Özel sektör Türk


ekonomisinin öncüsü olmuştur´


Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre de şunları söyledi: "90. yılını kutlayan Zonguldak TSO´nun geleneksel ödül törenine katılmak mutluluk duyuyorum. Özel sektör Türk ekonomisinin ikinci bir gücü, öncüsü olmuştur. Küreselleşen dünyada hak ettiğimiz yeri alabilmemiz için ekonomik yönden mutlaka güçlü olmak zorundayız. Devletimizin kalkınmasına katkı sağlayan siz yatırımcı ve iş adamlarına teşekkür ediyoruz" dedi.


´Zonguldak krizden


ne kadar etkilendi´


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu´da Zonguldak´ın ekonomideki yerini ve değerini anlatı.


Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye´de markalaşmış 11 ilimiz var. Bunlardan biride Zonguldak´tır. Bir şehrin zengin olabilmesi için birlikte hareket edebilme kültürünü geliştirmesi lazım. Ortak akıl yürüterek zengin olabilirsiniz. Zonguldak´ın bir başka özelliği daha var. Türkiye Cumhuriyeti´nin 2 numaralı protokolü sizde. Bu iki numaralı isim yıllardır Zonguldak´a hizmet veren kişi Sayın Köksal Toptan beydir. Zonguldak´a gelirken düşündüm. Acaba Zonguldak krizden ne kadar etkilendi diye. Maşallah nazar değmesin. Türkiye´ye baktığımızda çok iyi durumdasınız. Zonguldak Allahın vermiş olduğu bir sürü artıya rağmen dünyayı sarsan krizden Türkiye´nin diğer illeri kadar etkilenmemiş. Bu ihracat Zonguldak merkezlerinin yaptığı şirketlerin ihracatıdır.


Türkiye´yi gezseniz Zonguldak gibi


cennet göremezsiniz´


Ankara´dan Zonguldak´a gelirken gözlemlediklerim merak ettiğim şeyler oldu. Zonguldak´ta işler nasıl gidiyor. Zonguldak keşfedilmemiş ve kimse tarafından keşfedilme gibi bir derdi olmayan bir konum taşıyor. Müthiş bir coğrafyası ve altın madenine eşdeğer kömür ve Ereğli Demir Çelik Fabrikaları var. Türkiye´yi gezseniz Zonguldak gibi güzel cennet gibi topraklarda yaşadığınız için yatar kalkar şükredersiniz. Zonguldak milletin doğa ve tabiat diye tanıttığı yerlerin kat ve kat üstünde. Bunu turizm noktasında değerlendirmelisiniz.


´Zonguldak´ın bankalarda


2. 8 kat trilyon paranız var´


Teşviklerde azalma var. Gelecekteki nüfus artışının geçimi zenginlik yatırımdan ve girişim geçiyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik paketi çok yanlıştı. Biz teşvik açıklanmadan itibaren itirazlarımıza başladık. Bu paketten Türkiye´de sadece 6 il memnun, 75 il şikâyetçi. Böyle Teşvik olmaz. Teşvik sek törel, bölgesel ve proje bazlı olması lazım. Aslında bu teşvike de çok takılmayın. Bunun süresin bir bucuk yıllık. 2011´de yeni teşvik çıkacak. Yatırımları keşfedecek yeni unsurlar çıkacak. Bu bir bucuk sene içerisinde Zonguldak´ı ilgilendiren iki amaç olacak. Madencilik ve tersanecilik unutulmuş. Ama bunlarla ilgili Ankara´da milletvekillerimiz çalışacak. Teşvikin eksik taraflarına odaklanmayın. Biz Zonguldak´tan Karadeniz´e yakın komşu ülkelere nasıl mal satarız bunları düşünmeliyiz. Filyos Vadisi bu açıdan çok önemli. Havaalanı sorunu çözüldü, şimdi yatırım zamanı. Zonguldak´ta para var. Zonguldak´ın bankalarda 2. 8 kat trilyon paranız var. Para yok diye hiç ağlamayın. Siz burada tüm Türkiye´yi finanse ediyorsunuz. Türkiye sizin paralarınızla finanse oluyor. Kendi yatırımcılarınıza sahip çıkacaksınız. Zonguldaklı zenginse Türkiye zengindir. Birlik ve beraberliğinizi koruyun.


Bu devirde para nasıl kazanılır?


Para kazanabilmek için birkaç şeyi yapmak lazım. Bu çağda iş yapmak istiyorsan işini büyütüp büyük işler yapacaksın. Türkiye´de başaramadığımız işlerin başında ortaklık geliyor. Bu nedenli ortaklık kültürünü geliştirmemiz lazım. Birlikte rahmet ayrılıkta zap var. İşi büyütebilmek için ortaklık şart. Muhakkak kurumsallaşacaksınız" dedi.


Konuşmaların ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre ve TSO Başkanı Salih Demir tarafından 2007 ve 2008 yıllarında gelir ve kurumlar vergisinde dereceye giren mükelleflere plaketleri verildi.

Editör: Pusula Gazetesi