Yolcu girişi, Domuz Gribi´ne karşı alınan önlemler ve bagajlar nedeniyle gurbetçilerin akrabalarıyla buluşması zaman aldı. Polis, İnterpol tarafından aranan 45 yaşlarındaki A.E. isimli bir Türk´ü havaalanında uçaktan indikten sonra gözaltına aldı.


u Ak Parti Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen´in yanı sıra çok sayıda üst düzey yönetici ve siyasetçi karşılama için alandaydı. CHP Milletvekilleri alanda yoktu. Tatilde olan Vali Erdal Ata´yı Vali Yardımcısı Fethi Özdemir temsil etti. Milletvekillerine yurt içi uçuşların ne zaman başlayacağı soruldu.


u Alman ekip de gösterilen ilgi ve heyecan karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş havaalanının açılması için baştan beri mücadele eden, emeği geçen herkese teşekkür ederken duygulandı.


Almanya´nın Düsseldorf kentinden kalkan B-737-300 tipindeki Boieng uçağı saat 10:30´da Zonguldak Havaalanına inerek ilk tarifeli seferi gerçekleştirdi. Yolcularını bırakan uçak daha sonra İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı´ndan yolcu almak üzere havalandı. Kaptan pilot kalkıştan hemen sonra 4 kez test uçuşu gerçekleştirerek pisti pas geçti.


Diğer uçuşlar 29 Temmuz, 8-11-18 Ağustos´ta yapılacak seferlerle birlikte altı uçuş gerçekleşecek. Almanya´nın Düsseldorf kentinden dün sabah saat 06.05´de 3´ü personel 140 yolcusuyla kalkan B-737-300 Boieng tipi yolcu uçağı saat 10.30 sıralarında Zonguldak Havaalanı´na indi. Yolcuları ve personeli Zonguldak Havaalanı´nda Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Zonguldak Milletvekilleri Ak Partili Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve bazı daire müdürleri karşıladı. İlk kez tarifeli bir uçağın ineceğini öğrenen havaalanına yakın köy ile çevre belde ve ilçelerden gelen binlerce kişi uçağın inişini alkışlarla karşıladı.


Bazı yolcular uçaktan ellerinde Türk Bayrakları´yla çıkarken, protokol, uçakla gelen yolcuları "Hoşgeldiniz" diyerek çiçekle karşıladı. Karşılama töreni sırasında ise duygusal anlar yaşandı. Bazı yolcular uçağın merdivenlerinden inerken, ilk kez Zonguldak´a uçakla gelmenin sevincini havaalanı personeline sarılarak yaşadı. Mutlulukları gözlerinden okunan yolcular ile yolcu yakınları ve vatandaşlar ilk kez havaalanına inen uçağın önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.


Yolcular çok mutluydu


Yolculardan 3 çocuk annesi 44 yaşındaki Şengül Akkanat, 1976 yılından beri Almanya´da yaşadığını belirterek, "Çok duygulandım. Yolculuğumuz çok güzel geçti. 2 saat 45 dakikada geldik. Şuanda çok mutluyum. Devamlı İstanbul´a geliyorduk, şimdi memleketimize geldik" dedi.


Sırada yurt içi seferler var


Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen bu sevinci paylaşan herkese teşekkür ederek, herkese hayırlı olması temennisinde bulundular. Emeği geçen herkese teşekkür eden Milletvekilleri bu hizmetlerin devamının geleceğini belirterek, yurt içi seferlerinin daha sonra başlayacağını ve Almanya´dan yapılan uçuşla Zonguldak´ın uluslararası bir Havaalanına sahip olduğunun görüldüğünü söylediler.


Domuz Gribi kontrolü yapıldı


Bu arada ilk kez uçakla memleketlerine gelmenin heyecanını yaşayan yolcular, yakınlarına kavuşmanın sevincini yaşadı. Uçaktan inen yolcular, domuz gribine karşı ateş ölçme cihazıyla kulaklarından ateşleri ölçüldü. Yapılan muayenede domuz gribi şüphesine rastlanılmadı.


İnterpolün aradığı kişi yakalandı


Öte yandan, polis, interpool tarafından aranan 45 yaşlarındaki A.E. isimli bir Türk´ü havaalanında uçaktan indikten sonra gözaltına aldı. Polisin, A.E.´yi sorguya aldığı belirtildi.


Havaalanının hikayesi çok uzun


Saltukova Beldesi´nde, 1991`de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999`da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit´in açılışını yaptığı havaalanı, DHMİ tarafından 31 Ocak 2002`de "Trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı" gerekçesiyle yolcu uçağı inmeden kapatıldı. Yaklaşık 5 yıl kapalı kalan Zonguldak Havaalanı, 2007`de yeniden açıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile imzalanan sözleşmeyle Zonguldak Havaalanı, 25 yıllığına Zonguldak Özel Sivil Havacılık A.Ş.´ye kiralandı. Havaalanına küçük ve büyük uçakların iniş kalkışının sağlanması için 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı tıraşlandı.


2008`de başlayan tıraşlama işinde yaklaşık 1 milyon 500 bin metreküp hafriyat alınarak dağın, uçakların iniş ve kalkışı için tehlike oluşturması engellendi. Zonguldak Özel Sivil Havacılık A.Ş tarafından işletilen 2 bin 400 metre pist uzunluğuna sahip havaalanına ilk tarifeli sefer dün gerçekleştirildi.


Kampanyanın en anlamlı bağışı


Traşlama işleminin masrafları için eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen bir kampanya başlattı. Ancak en anlamlı bağış, Çaycuma´nın Çömlekçi Köyü´nde yaşayan 77 yaşındaki Hatice Karabacak´tan geldi. Tam 62 yıl önce 16 yaşındayken havaalanının inşaatında çalışan, harç karıp beton döken Hatice Nine, 50 bin TL bağışladı.

Editör: Pusula Gazetesi