Devrek&[#]8217;te meydana gelen heyelandan Karayollarının sorumlu olduğunu düşündüğünü ifade eden Devrek belediye Başkanı Adayı CHP&[#]8217;li Songül Malkoç, &[#]8220;Burada 50 yılın sorgusu soruluyor ama ben burada karayollarının suçlu olduğunu düşünüyorum. Ereğli yolundaki o tonlarca hafriyat bu dağa atıldı. Bu hafriyat eğer ki başka bir yere nakil yapılsaydı bu dağ bu kadar yükü taşımak zorunda kalmazdı&[#]8221; dedi.

Haber: Cüneyt Özfidan

CHP Zonguldak Milletvekili Aday Adayı ve Devrek Belediye Başkanı Adayı Songül Malkoç, Devrek&[#]8217;te yaşanan heyelanı ve yıkılan binaları değerlendirdi. Halkın ne yapacağını ve nerede duracağını bilemediğini belirten ve devletin mahallenin 50 yıllık mazisini sorguladığına dikkat çeken Malkoç, &[#]8220;Burada 50 yılın sorgusu soruluyor ama ben burada karayollarının suçlu olduğunu düşünüyorum. Nedeni de şu, Ben teknik elemanım, makine mühendisiyim, Ereğli yolu yapılıyor, yıllarca özlediğimiz bir yol yapılıyordu aslında fakat bu dağ bu kadar alçakta değildi, daha yüksekteydi. Ereğli yolundaki o tonlarca hafriyat bu dağa atıldı. Bu hafriyat eğer ki başka bir yere nakil yapılsaydı bu dağ bu kadar yükü taşımak zorunda kalmazdı. Bu dağ bu yükü kaldıramayınca Çomaklar Mahallesi yok oldu&[#]8221; dedi.

&[#]8220;BU ÇALIŞMALAR YETERLİ DEĞİL&[#]8221;

Halkın eylemde kendisini çağırdığını ve kendisinden destek istediğini ifade eden Songül Malkoç, &[#]8220;Devrek-Zonguldak Karayolu&[#]8217;nu kestiler. Zonguldak İl Emniyet Müdürü geldi, ikna etti ve o gece çalışmalara başlanacak denildi. Başlandı da sayılır fakat bu çalışmalar yeterli değil. İnsanlar hala bir bilgi sahibi değiller. Pazar günü onlarla beraber AKUT müdürüyle görüştük, gerekli bilgileri vereceklerini ve mahalleyi boşaltacaklarını söylediler ve boşalttılar. Fakat bu halkımız ne yapacaklarını, nerede olacaklarını bilmiyorlar. Bu insanlar 50 yıldır burada yaşayan insanlar, bu bölgenin insanları, burada kiralık ev yok, yerleşik insanlar. Ben 48 yaşındayım, 48 sene önce burada kim var ise bugün onların çocukları ve torunları burada yaşıyor. 5 gün Devrek dışındaydım, bir baktığım zaman buradakilerin mağdur olduğunu düşünüyorum. Dün akşam yıkılan bu evi, geçen Pazar günü afet müdürlerine ben söyledim. Burada bir risk görüyorum dedim ve bugün olan oldu. Hepimize geçmiş olsun en azından can kaybı olmadı. Ama niye? Mal kaybı neden olsun? Bunun 1hftadır, 10 gündür hatta aylardır önlemi neden alınmadı? Fakat hala bu anlamda halkımız suçlanıyor&[#]8221; açıklamasında bulundu.

&[#]8220;İNSANLIK NAMINA OLAN HİÇBİR ŞEYDE SİYASET GÜTMEM&[#]8221;

Karayolu&[#]8217;nu halkın trafiğe kapatmasının bir eylem olmadığını belirten Malkoç, insanların haklarını aradığını belirtti. Kendisin eyleme her zaman karşı olduğunu dile getiren Songül Malkoç, &[#]8220;Sonuçta bizim devletten istediklerimiz var. Bu sabah yine üzücü bir olay oldu. Geçen haftaki arkadaşlarda: &[#]8220; İmam Hatip iki temel üzerine kuruldu. Herhangi bir sıkıntı yok. Sadece köşesinden ayrıldı.&[#]8221; Denildi. Ama bugün ne yazık ki bunun önlemi alınamadan İmam Hatip Lisesi yıkıldı. Valiliğin basın açıklamasında İmam Hatip Lisesi&[#]8217;nin yıkılacağı belirtilmişti. 5 gün içerisinde yıkılacak denilmişti fakat o yıkıma da gerek kalmadı ve burada heyelan kendisini gösterdi. Halk beni siyasetçi olarak çağırmadılar. Ben belediye başkanı adayıydım ve çok az bir oyla kaybettim. Aday olmamın tek sebebi Devrek&[#]8217;e ablalık yapmaktı. Beni bir abla olarak çağırdılar, bu tür afetlerde, hele insanlık namına olan hiçbir şeyde siyaset gütmem. O akşamda emniyet ve halk arasındaki bağlantıyı, bütünleşmeyi ben sağladım. Ben Devrek&[#]8217;te belediye başkanı olsaydım bir abla olarak liderleri vardı fakat bugün o lideri göremiyorlar. İnsanlar perişan, psikolojik durumları kötü ve inanın evlerinde zarar görmeyen, tehlikesi olmayan insanlar bile tedirgin olmaya başladı. Bu dağın karşısında yaşayan insanlarda bu konuda rahatsız fakat hiçbir sıkıntının olmadığını gerekli makamdan aldım ve bunu da buradan rahatlıkla söyleyebilirim. Irmağın sağ tarafındaki bölgede hiçbir sıkıntı, tehlike görülmüyor. Biz bir lider, bir ağabey, bir abla arayışındayız. Zaten yerel yönetimler de bunun içindir. Halkı ikna etmektir, halkın sorunlarını dile getirmektir, psikolojik durumlarını göz ardı etmeden onları ikna etmektir. Bizde tabi halkın yanında olacağız, devlet de yanında olacak inşallah ama çalışmaların biraz yavaş gittiğini düşünüyorum. Böyle kaderine bırakılmamalı. Oradaki ev 3 gündür yıkıldı yıkılacak, parçalanmış&[#]8230; Bu evin 3 gün önceden hemen yıkılması gerekiyordu&[#]8221; ifadelerini kullandı.

&[#]8220;EN AZINDAN EV SAHİBİ OLMALARINI İSTİYORUM&[#]8221;

İmarın önemli olduğuna değinen ve bölgede yaşanan heyelan faciası ile ilgili olarak geçmişte yaşananlara değil de heyelanın sebebine bakılması gerektiğini burgulayan Malkoç şöyle konuştu: &[#]8220;Özcan Ulupınar, Belediye Başkanıydı, bende imar komisyonundaydım. İnsanların büyüklerden kalan yerleri var, buralara ev yapmak istiyorlar bu insanlar Çomaklar da yaşayan Karşıyakalar da yaşayan insanlardı. Yani burada kimsenin villası yok bunlar baba toprağıdır. 1940 yılından sonra burası imara açılmış. Artık ölmüş belediye başkanlarımızı ve geçmiş belediye başkanlarımızı suçlayacağımıza, bugün bunun nedenin ne olduğuna karar verelim. Bende imarda çalıştım zaman zaman iki katlı binalara zemin etüdü yapılarak üç kata çıkarmışızdır. Fakat bu bölgede çok katlı binalar zaten verilmiyordu. Daha önce belki kaçak binalar yapıldı, yapılaşma oldu ve belediyeler bunlara göz yumdu. Burada zengin insanlar yok, burada hep fakir insanlar var. Kendi toprağını alamayan, evini alamayan, iki tuğlayla ben evimi yapayım diyen insanlar oldu. En çokta buna üzülüyorum bir başka yerleşik yerleri yok ve düzenleri buradaydı. Ben artık Sayın bakanıma buradan sesleniyorum imar durumuna bakmaksızın bunların mağdur edilmemesini istiyorum. En azından ev sahibi olmalarını istiyorum. Vatandaş ne tapusu var ne tapusunu alıyor. Bu yöreyi en çok bilenlerden birisi benim burada piknik yapardık o nedenle bunlara el uzatmalarını istiyorum. İyi niyetli olunmasını istiyorum.&[#]8221;

&[#]8220;ALTI BİN KİŞİNİN DÖRT BİNİNİ ETKİLEYECEK TEHDİT VAR&[#]8221;

Ruhsatsız bina ve ev sahiplerinin maddi nedenlerle ruhsat alamadıklarına değinen ve onlara da kira yardımı yapılması gerektiğini belirten Songül Malkoç şöyle devam etti: &[#]8220;Ben Belediye Başkanı olsaydım şayet bunun için mücadele ederdim. Çünkü o insanların neden ruhsat alamadığını biliyorum, bunun sebebi maddiyattır. Ben bir Belediye Başkanı olarak elimden geleni yapardım, vatandaşlarda yapmazdım ruhsat ayrımı iskânlı iskânsız ayrımı yapmazdım. Eğer kiralarda da bir artış yapılmış ise ben bunu Devrek halkına yakıştıramıyorum. Bu şekilde kötü bir olaydan yararlanılmamalı diye düşünüyorum. Sayın kaymamamız iyi niyetli bir insan elinden geleni yaptı. Bunları yapıyorlarsa şahıslar yapar. Nedenine gelince önce 1998 de bir sel yaşandı. Herkes herkesin evinde kaldı herkes herkesin dükkânını kullandı. Ben buradan bir abla olarak Devrek halkına tavsiyede bulunuyorum ve bunları yapanları da kınıyorum. En çok önemsediğim bundan sonraki yapılacak işlerin önlemlerinin acil olarak alınması. Dağ pembe evlere kadar uzanıyor yani şato var şatonun arkasında çok büyük bir yaşam merkezi burası Karşıyaka&[#]8217;da altı bin kişi yaşıyor. Altı bin kişinin dört binini etkileyecek tehdit var. Dağdan diğer tarafının hemen önlemini almasınlar. Fore kazıkların çakılmasını istiyorum ki çalışmalara başlanmışta. Devrek&[#]8217;in yok oluşunu düşünmek istemiyorum. Karşıyaka&[#]8217;nın gidişi Devrek&[#]8217;in yok olmasıdır. Zaten ilçemiz günden güne küçülüyor ve göç alıyor. Bir esnaf arkadaşımla konuştum hiç iş yok dedi. İnsanlar tedirgin çarşıda ki insanlar rahat rahat alışverişini yapamıyor. Bir Belediye Başkanımızda çıkıp ta arkadaşlar evinizde herhangi bir tehdit unsuru yok denmesini yani sadece psikolojik rahatlama yapılmasını istiyorum. Fakat böyle bir rahatlama da yok. Devrek ve Zonguldak kaderine terk edilmiş bir şehir oldu diye düşünüyorum. Arkadaşlarımın üzüntülerini ve acılarını paylaşıyorum. Benimde babamın altmış yıllık evi var, benimde evime bir şey olsa, istersen bana villa ver villada da rahatlamayız.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi