Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Kimlik Paylaşım Sistemi´nin muhtarların elinden alındıktan sonra muhtarların karşılaştığı sorunları anlattı.


Nas, kimlik paylaşım işlemi valilikler kanalıyla Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılmaya başlanmasından bu yana vatandaşın muhtarlıkta yapacağı işlemi olmadığı için muhtarların akşama kadar oturduğunu belirtti.


Muhtarların yaşadığı sıkıntıları Başbakana ve yetkililere genelge sunarak bildirdiklerini dile getiren Muhtarlar Derneği Başkanı Nas: "Muhtarlar kimlik paylaşım sistemi bakımından çok sıkıntı yaşıyor. Bunu Başbakana genelge sunarak kamu kurum ve kuruluşların bu sistemden ayrılması gerektiğini belirttik. Muhtarların görevi elinden alındı. Muhtarlar taklit memuru oldu. Vatandaş muhtarlara gitmiyor artık. Muhtarların yapacağı işleri valiliklerde Nüfus Müdürlükleri yapıyor. Muhtarları birde bilgisayar sistemine aldılar. Herkese bu uygulamayı gönderdiler. Herkes bu yasaya uysun diyorlar.


Sistem daha oturmadı ve çok zor. Şu anda Türkiye´de bütün muhtarlar taklit memurluğu yapıyor. Vatandaşın muhtarlığın kapısını açtığı yok. Muhtarların sıkıntıları var. Biz de düşünüyoruz bu sistemin neresindeyiz.


Muhtarlar işlerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya bütün muhtarlar sıkıntıda. Biz bu sisteme dâhil olduk. Ancak açıkta kalan muhtarların durumu daha perişan şekilde. Muhtarları boşu boşuna neden elektrik, telefon, su, kira gibi masraflarla uğraştırıyorlar. Bir de bunun prim borçları var. Bu sıkıntılar içinde bunları kim ödeyecek? Yine muhtarlar ödeyecek. Bu nedenle hiçbir muhtar işini yapamıyor. Bu konuda bize destek olan yetkililerimizde var ama sonuç alamıyoruz. Farklı farklı uygulamalar var. Muhtarlar bürolarda boşu boşuna masraf yapıyor. Bu şartlarda muhtarlık yapılmıyor. Böyle bir sistem yok. Muhtarlar tongaya geliyor. Bu durumda hem muhtarlar hem de vatandaş mağdur ediliyor. Bütün bu sistemi kuran bakanlıktır. Bakanlıkları yanlış bilgilendirdiler.


Her yere başvurduk maalesef durumumuzu düzeltmek için cevap bile yok. Bu duruma devletimizin çözüm bulması lazım.


Büyük şehirlerde böyle bir durum yok. Zonguldak emeğin başkentiydi şimdi emeklinin başkenti oldu. Muhtarlıklarda düzenlenme yapılsın ya da bu sistem böyle gidecekse muhtarlıklar kaldırılsın.


Bize sahip çıkın. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bütün belgelerimiz elimizde ancak derdimize çare bulamadık" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi