Röportaj: Cüneyt Özfidan

Zonguldak’a yapılması gündemde olan ve ÇED görüşmelerinin başladığı termik santrallerin en yakın kendilerini ilgilendirdiğini ve Çatalağzı Beldesi’ne yeni bir termik santral yapılmamasını istemediklerini belirten Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Biz mevcut santrallerle nasıl sağlıklı şekilde yaşarız onun çözümü için uğraş verirken artı bir santral yapılması kim yaparsa yapsın Çatalağzı’na ihanettir” dedi. Çatalağzı’nın sorunlarının santralle sınırlı olmadığını da ifade eden Başkan Akgün “25 Temmuz Cumartesi günü Zonguldak halkını Çatalağzı’na davet ediyorum. Buraya gelsinler termik santraller konusunda görüşlerini beyan etsinler ve termik santrallerin zararları hakkında bilgi alsınlar. Zonguldak halkı ve Zonguldak’ın ileri gelenleri ile yapacağımız bu buluşmada kendimize bir yol haritası çizeceğiz” diye konuşu. Akgün, termik santraller konusunda sorularımızı yanıtladı.

“BİR TERMİK SANTRAL DAHA YAPILMASI ÇATALAĞZI’NA İHANETTİR”

Cüneyt Özfidan: Başkanım bildiğiniz gibi Çatalağzı’na iki tane daha termik santral yapılması gündemde. Bunların ÇED süreci de başlandı. Bununla ilgili Çatalağzı Belediye Başkanı olarak görüşleriniz nelerdir?

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün: Bu konuda daha önceden de açıklamalarım olmuşu. Çatalağzı haliyle termik santrallerin olduğu bir bölge… Mevcut çalışan termik santraller zaten yeterince problemlerini çözmüş değiller. Yeterince çevreye rahatsızlık verip havayı ve doğayı bozuyorlar, kirletiyorlar. Bu mevcut santraller varken tekrar bir santral yapılmasına karşıyız. Mevcut santrallerin sorunları giderilmemişken, bizim bu mevcut santrallere yapacak bir şeyimiz yok yerel yönetim olarak böyle bir gücümüzde yok. Biz mevcut santrallerle nasıl sağlıklı şekilde yaşarız onun çözümü için uğraş verirken artı bir santral yapılması kim yaparsa yapsın Çatalağzı’na ihanettir. Çünkü dünyada en önemli şey sağlıktır. İnsanların sağlıklı ortamda yaşamlarını sürdürme hakları vardır. Böyle bir durum olursa insanların yaşama hakları gasp ediliyor gibi bir durum tezahür eder. Çatalağzı’na bundan sonra bir termik santral yapılmasına karşıyız.

Özfidan: Belirttiğim gibi, termik santraller konusunda ÇED süreci başladı. Bu alanda itirazlar olabiliyor. Halk, STK’lar bu santrallerin yapımına karşı itirazda bulunacaklardır. Bunlarla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Akgün: ÇED’den rapor çıkmıştı belediyelere, çevre il sağlık, çevre şehircilik müdürlüklerine dilekçe yazılabilir. Halk görüşlerini belirtebilir. Sizde oraya dilekçe verecek misiniz? Yasal prosedür gereği olarak, bu adım adım uygulanıyor. Biz dilekçemizi de vereceğiz, tepkimizi de göstereceğiz. Bu santralin yapılmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Ben bir halk önderi olarak seçilmiş belediye başkanıyım yöremi ilgilendiriyor sadece yöremi değil tüm Zonguldak havzasını ilgilendiriyor. Burada bir art niyet yok samimi olmak gerekirse burada termik santral yapmaya karar veren mekanizmalarda kim ise onları vicdanlarının sesine kulak vermelerini davet ediyorum. Gelsinler ve Çatalağzı’nın halini görsünler sonra vicdanları el veriyorsa bu işe girişsinler. Her şey para değildir. Bu kapitalizmi aşıp para kazanma hırsı insan sağlığını yok ediyor. Zonguldak’ta ve çevre illerde gerekli kamuoyunu oluşturmak için tüm sivil toplum örgütlerini davet ediyoruz. Çatalağzı’nın burada yapılacak başka bir santrali kaldırma kapasitesi yok. Burada en önemli görev bilimsel anlamda üniversiteye düşüyor. Bölgemizde üniversitemiz var üniversitemizde ki hocalarımıza sesleniyorum Çatalağzı’na gelsinler gerekli araştırmaları yapsınlar. Çatalağzı termik santral bu saatten sonra kaldırır mı? Halk ve doğa sağlığı için yaşamsal alanlar için etkisi nedir? İnsanları bilgilendirsinler. Eğer bunu yapmıyorlarsa o üniversiteyi kapatsınlar. Türkiye’de çok lise var onlardan biri olurlar. O anlamda kendilerine çok görev düşüyor. Halk için doğru ne ise bilimsel anlamda anlatmalı ve kamuoyunu bilgilendirmeliler.

“TOPLUMUN EKONOMİK ZAFİYETİNİ ÖN PLANA ATIP İŞ SAHASI AÇACAĞIZ DEYİP DE SAĞLIK VE ÇEVRE ÖNEMİNİ BERTARAF EDİP TERMİK SANTRAL KURMA MANTIĞI SAÇMADIR”

Özfidan: Termik santrallerin yapılmasını halktan istemeyenler çok, ancak ek bir istihdam alanı olarak gören ve bu nedenle olumlu bakan insanlar da var. bununla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?Sizce termik santral yapıldığı zaman Çatalağzı’nda ve Zonguldak’ta işsizlik ortadan kalkar mı?

Akgün: Ben Çatalağzı’nda yaşanmış bir gerçeği anlatayım size. Çatalağzı’nın bu santraller kurulmaya başlamadan önceki nüfusu on binin üzerindeydi. Çatalağzı’nda dükkân ve çalışan esnaf sayıları daha fazlaydı. Termik santraller kuruldu Çatalağzı’nın nüfusu sekiz bine düştü hatta sekiz binin altına da düşmek durumunda. Esnafın üçte biri kapattı gitti ve Çatalağzı göç verir oldu. Termik santral olayı ekonomik anlamda canlanma oluştursaydı Çatalağzı bugün bu durumda olmazdı. Demek ki o anlamda bir canlanma oluşturmuyor. Şuan Çatalağzı nüfusunun yüzde onu işsiz… Demek ki işsizliği çözmüyor termik santraller. Toplumun ekonomik zafiyetini ön plana atıp iş sahası açacağız deyip de sağlık ve çevre önemini bertaraf edip termik santral kurma mantığı saçmadır. Bunun gerçek dışı olduğunu biz Çatalağzı’nda yaşayarak gördük o anlamda insanların iş bulacağız söylemi bence mazeret değil.

Özfidan: Termik santral sadece Çatalağzı’nın değil Zonguldak’ında sorunu değil mi?

Akgün: Otuz kilometre çapı etkiliyor. Bir termik santral Çatalağzı’ndan düşündüğümüz zaman bir ucu Kandilli bir ucu Gökçebey’e bir ucu Çaycuma’ya gidiyor. Bu alanda ki tüm yaşamı, insanları ve doğayı da etkiliyor. Bu sadece Çatalağzı’nın sorunu değildir. İnsanlar şöyle bir durum içerisine itilmiş durumda bir ekonomik sıkıntı var orada iş buluruz öbür tarafı görmüyorlar ama biz kanaat önderleri, liderler, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler halka gelecek anlamında doğruyu söyleyip doru işler yapmak zorundayız.

Özfidan: Halkımızın termik santraller konusunda tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akgün: Şunu söylemeye çalışıyorum halkımıza ve insanlarımıza şunları diyorum demokrasi sadece oy vermek değil seçimle olmuyor. Bir takım toplumsal sorunlara halkımızın duyarlılık göstermesi gerekiyor. Toplumsal sorunlar çözümü noktasında toplumsal bir hareket olmuyorsa halk bu sorun için taşın altına elini sokmuyorsa o sorun çözülmez. Sadece oy verdim bitti ile olmuyor halkın olayları sahiplenmesi gerekir. Çünkü örnek aldığımız Avrupa devletlerinde bu işler böyle. Bir şey için mücadele etmezsen karşılığını alamazsın. Tüm vatandaşlarımızın sorunlar karşısında sorumluluk sahibi olup ona göre hareket etmesi gerekiyor.

Özfidan: Sizin Çatalağzı Belediyesi olarak termik santralle konusunda bir çalışmanız var mı? Veya bu alanda bir çalışmanız olacak mı?

“ÇATALAĞZI VE ZONGULDAK HALKI OLARAK KENDİMİZE BİR YOL HARİTASI ÇİZECEĞİZ”

Akgün: Biz belediye olarak bir şey yapamıyoruz. Bildiğiniz gibi bu işler direk Ankara’dan hallediliyor. Bizler de bu beldenin bir vatandaşı olarak yapılması planlanan santrallere karşıyız. Bu bağlamda bizim de tabi çalışmalarımız olacak. Az önce de ifade ettiğim gibi bu sadece Çatalağzı Beldesi’nin bir sorunu değil. Bu Zonguldak’ın bir sorunudur. Bir defa bunun herkes farkında olmalıdır. Ben bütün Zonguldak halkını, Zonguldak’ın ileri gelenlerini, STK başkanlarını ve üyelerini, siyasi parti temsilcilerini 25 Temmuz Cumartesi günü Çatalağzı’na davet ediyorum. Cumartesi günü saat 18:00’da Havuzbaşı’nda yapılması gündemde olan Termik Santraller konusunda bilgilendirme olacak. Burada ayrıca Çatalağzı ve Zonguldak halkı olarak kendimize bir yol haritası çizeceğiz. Bu harita doğrultusunda bir eylem planı hazırlayacağız. Sizin de aracılığınız ile burada herkese mikrofon uzatacağız ve görüşlerini alacağız. Altını çizerek belirtmek istiyorum, bütün Zonguldak halkını Cumartesi günü Çatalağzı’na, Havuzbaşı’na bekliyoruz.

“ERKEN SEÇİM TABLOYU PEK DE DEĞİŞTİRMEYECEK”

Özfidan: Birazda Belediyenize geçmek istiyorum. Belediyenizin çalışmaları nasıl gidiyor?

Akgün: Klasik anlamda Çatalağzı çok enteresan bir yer. Anlattığım termik santrallerin olması burada aşırı bir kamyon trafiği oluşturuyor. Ona göre de alt yapının olmaması Belediyeyi çok zor durumlara sokuyor. Günde KARDEMİR’e 2 binin üzerinde kamyon gidip geliyor. Termik santrallere gidip geliyor kömür ve cevher nakliyatı yapılıyor. Çatalağzı’nın alt yapısı ona göre yapılmamış.

Özfidan: Kamyonların kullandığı bir alternatif yol var, bu yeterli olmuyor mu?

Akgün: Alternatif yolda da çok aşırı bir bozulma olduğundan dolayı şimdi orayı bakıma aldık. Alternatif yolu yaptıktan sonra kamyon trafiği tekrar oraya aktaracağız şimdilik ana merkez çarşıyı kullanıyoruz. Yollarımız da aradan çıktı deformasyona uğradı. Yolların bakımı bir ay kadar sürecek ondan sonra yolu alternatif yola vereceğiz. Çatalağzı Belediyesi ekonomik anlamda gelirleri fazla olan bir belediye değil. Eskiden ÇATES özelleşmeden önce bir geliri vardı ama o da kesildi o anlamda da sıkıntılarımız var. Elimizden geldiğince bütçemizle yapabileceklerimizi program yapıp belediye çalışmalarını yapıyoruz. Göçük altı diye mesire yerimiz, Ömerağzı diye plajımız var oralara yol çalışmalarımız var. Yeniden imar planlamalarımız için zemin tüpleri ile sondaj çalışmalarımız var. Alt yapıda kanalizasyonlarımız çok eski ve dolu onları temizleme çalışmalarımız var böyle adım adım bu çalışmalara devam ediyoruz. Belediyecilik sadece yol yapmak veya duvar örmek değil sosyal kültürel anlamda da aktivitelerimiz var. Üç yüze yakın bunlar folklor, judo, tekvando, tiyatro, resim, gitar ve saz onları bu sene sekiz ay boyunca bu alanlarda eğitim verdik ve devam edeceğiz.

Özfidan: 7 Haziran seçimlerinden çıkan sonuç ve hükümetin kurulamaması belediyenizi etkiledi mi?

Akgün: Biz zaten muhalefet belediyesiydik merkez hükümetten o kadar destek göremiyoruz ama kamuda bürokrasiyle, demir yoluyla, DSİ ile karayoluyla işimiz oluyor. Oralarda zaten seçim oldu hükümet yok oralarda iş yürümüyor. Onun belirsizlik ortamının bizim üzerimizde de etkisi var.

Özfidan: Sizce erken seçim mi koalisyon mu?

Akgün: Sonuçta bir seçim olmuş halk kararını vermiş böyle bir tablo ortaya çıktı. İnsanlar seçimden bıktı artık insanlar çözüm bekliyor artık. Koalisyon uzlaşmadır ve bence partiler bir protokol çerçevesinde ülkenin genel çerçevesinde çözüm amaçlı uzlaşıp bir an önce koalisyon da olsa ülkenin genel sorunları üzerinde bir protokol olup bunun için hükümet kursunlar diye düşünüyorum. Seçim tabloyu pek de değiştirmeyecek. Bir an önce koalisyon olup ülkenin temel sorunları çözümünde hükümet olmalı. Koalisyon olursa iyi olur ama olmadığı takdirde tabi ki de erken seçim olacaktır.

Özfidan: Yeni seçilmiş olan Milletvekillerimizden beklentileriniz nelerdir?

Akgün: Zonguldak anlamında milletvekillerimizden beklentilerimiz çok çünkü Zonguldak on üç senelik AKP iktidarında hakikatten geri gitti. Şehir göç verdi komple baktığın zaman birçok sanayi kuruluşumuz kapandı, özelleşti ve TTK küçüldü. Kapıdan yüz kişi giriyorsa doksan dokuzu iş istiyor yani Zonguldak o konumda. Madenlerde ki küçülmenin yerine alternatif ekonomik aktivite getirmeyince Zonguldak bu sıkıntıları yaşıyor. Alt yapı anlamında yol anlamında Ereğli yolu Ankara yolu hep sıkıntılı problemli. İnşallah bundan sonra iyi bir hükümet kurulur da Zonguldak’a gereken ilgi gösterilir. Zonguldak’ın bu üvey evlat muamelesi son bulur diye düşünüyorum.

Editör: Pusula Gazetesi