Denizli Platformu Dönem Sözcüsü-DTO Başkanı Necdet Özer, yeni teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Yaptığımız girişimler sonucunda, 1 ve 2. Bölge&[#]8217;den 3. Bölge&[#]8217;ye taşınmayı iptal ettirdik" dedi. Zonguldak´tan yer bakan tekstilciler de artık gelmeyecek.


Hükümetin Teşvik Paketi´ne umut bağlayan Zonguldak aynı pakette üst üste ikinci şoku yaşadı. Geçtiğimiz ay açıklanan Teşvik Paketi&[#]8217;nde Zonguldak üçüncü bölge iller arasında yer aldı. Şanslı iller arasına giren Zonguldak´ın ilk etapta büyük avantaj yakaladığı görüşü ileri sürüldü. Siyasetçiler ve oda yönetimlerinin de genel tavrı bu yünde oldu. Ancak pakette belirtilen maddelerindeki detaylar incelendikçe Zonguldak´ın kömür, demir-çelik ve tersaneler gibi üç büyük sektörünü kapsamadığı ortaya çıktı.


Pakette Zonguldak´a maden yatırımlarında önemli bir teşvik verildiği zannediliyordu ancak kömür madenciliği bu kapsam dışında tutuldu. Teşvikten kömür dışında yatırım yapacakların yararlanabileceği geçte olsa kabul edildi. Mevcut yatırımların teşvik dışı tutulduğu pakette sigorta ve diğer giderlerde tanınan avantajlar Zonguldak´ı tatmin etmedi.


Zonguldak, duyarsız kaldı


Teşvik Paketi´nin yayınlanmasının ardından CHP Milletvekili Ali Koçal´ın uyarılarına rağmen Zonguldak adım atmakta gecikti. Koçal´ın teşvikte gerekli itirazların yapılarak ilave düzenlemede Zonguldak´ın mağduriyetinin giderilmesini istedi. Koçal büyük sektörlerin yanı sıra seramik sektörünün de devre dışı bırakılmasına tepkiliydi.


Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen´in teşvik değerlendirmesi sırasında Koçal´ın sözlerine karşın; "O öğretmendir. Onun kafası çalışmaz. Ne anlar sanayiden manayiden" sözleri tartışma yarattı. Bu tartışma kamuoyunda gündemdeyken Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan´ın sözleri Zonguldak´ın teşvikte uğradığı mağduriyeti özetliyordu.


Erdoğan, Zonguldak´ın kömür, demir-çelik ve tersanecilik gibi ana sektörlerde teşvik kapsamı dışında tutulmasının nedenini; "Türkiye´nin 1996 yılında Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile oturduğu masada attığı imza ile Zonguldak´ın önü bağlanmış" olarak açıkladı. Zonguldak´ta ki odalar da bu sürece genel anlamda kayıtsız kaldı.


Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun ilk açıklamalarının aksine son açıklamalarından birinde; "Hükümet gazımızı aldı" diyerek gelişmeleri özetlemiş oldu. Zonguldak TSO ve Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı´nın Zonguldak Valiliği ile müşterek hazırlayıp gönderdikleri ilave talep ve düzenlemelerin sonucu merak ediliyordu.


İkinci hayal kırıklığı


Hükümetin bir çok ilden gelen ilave öneri ve talepleri değerlendirmesinin ardından Teşvik Paketi resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Zonguldak pakette yapılan değişikliklerle ikinci bir şokla karşı karşıya kaldı ancak Zonguldaklı bu şokun farkına henüz varmadı.


Teşvik Paketi´nin ilk halinde 1. ve 2. bölgelerde bulunan tekstil fabrikalarının 3. yatırımlarını 3. bölgelere taşıması durumunda pek çok vergi avantajının yanı sıra fabrikalarının taşınma maliyetlerini de Maliye Bakanlığı karşılayacaktı. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak, Çaycuma, Ereğli ve Alaplı bölgelerinde yer aramaya gelen tektilciler hazırlıklara başlamışlar, Vali Erdal Ata ise OSB ve diğer alanlarda ki yer sahiplerine yardımcı olmaları çağrısında bulunmuştu. Bu illerden biri de İstanbul´du. Son düzenlemeyle 1. ve 2. bölgeden 3. bölgelere taşınma teşviği iptal edildi. Yani sesiz kalan Zonguldak´ın dediği değil, hükümet üzerinde baskı kuran Denizli´nin dediği oldu.

Editör: Pusula Gazetesi