Zonguldak’ın en önde gelen sorunlarından birisi olan ve her gün hemen hemen herkesin hayatını felç eden trafik sorunu ve trafik akışına yönelik çözümler için Zonguldak Valiliği’nde toplantı düzenlendi. Toplantıya; Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve yetkililer katıldı. Zaman zaman şehir içerisinde trafikle ilgili olarak sorunların yaşandığını ve bu sorunların giderilmesi yönünde çalışma yapılması talimatını verdiğini belirten Vali Ali Kaban, “Caddelerde ve sokaklarda nasıl önlem alarak trafiği rahatlatabiliriz onu konuşacağız” dedi.

KABAN: “DAHA İYİ VE YAŞANILABİLİR KENT İÇİN TARTIŞACAĞIZ”

Trafik sorununun çözümü ile ilgili Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından çalışma yapıldığını belirten ve toplantıda slayt eşliğinde çalışma ile ilgili detaylı bilgi alan Vali Kaban, “Şehir içindeki trafik sorunu ile ilgili çalışmayı arkadaşlarımız tamamladı. Yapılan çalışmayla ilgili sunum yapacaklar. Bu sunumda önlemleri almak adına Zonguldak Belediyesi ve diğer arkadaşların birlikte çalışması konusunda değerlendirme yapacaklar. ‘Önümüzdeki dönemde daha iyi ve yaşanılabilir bir kent olma noktasına nasıl katkıda bulunuruz?’ konusunu da tartışacağız. Bazen küçük bir önlemle hayatın daha kolaylaşabildiği ve yaşanılabildiği örneğini gördük” açıklamasında bulundu.

AKDEMİR: “BU ÇALIŞMA İLE ZONGULDAK’IN TRAFİK SORUNUNU AŞACAĞIZ”

Trafik sorunu konusunda hazırlanan çalışma hakkında bilgi aldıklarını belirten Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Emniyet Müdürümüz Sayın Osman Ak, Zonguldak ile ilgili olarak trafiğin rahatlaması adına çok güzel bir çalışma yapmış. Zonguldak’ın trafik sorununun çözümü için çok önemli bir dosya hazırlamış. Zonguldak coğrafi konumu nedeniyle dar bir alana sahip ancak alternatifleri de üretmek gerekiyor. Zonguldak’ta araç sayısının müthiş bir şekilde artması trafiği kaldıramaz hale getirdi. Bu çalışma ile Zonguldak’ın trafik sorununu aşacağız. Uzun bir toplantı oldu, verimli bir toplantı geçirdik. Önümüzdeki zaman içerisinde sürecin nasıl işleyeceğini sizler de göreceksiniz” açıklamasında bulundu.

Çalışma hakkında konuşan Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak ise; “Biz dosyayı hazırladık, yazdık, çizdik ve teslim ettik. Artık tartışmaya açtık. Bundan sonrasında uygulaması da Sayın Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir’in elinde” ifadelerini kullandı.

Trafik sorununun nedenleri ve çözümleri detaylı olarak ele alınan toplantıda dikkat çeken başlıklar ise şöyle:

“Trafik Sorununun Nedenleri: Mevcut yollar araç trafiğini kaldıramamakta, şehrin coğrafi yerleşimi nedeniyle, alternatif koşullar kısıtlı kalmaktadır. İl merkezindeki mevcut otopark alanları oldukça yetersizdir. Birbirine çok yakın yerlerde 15 durakta 334 ticari taksi, 16 durakta 259 minibüs olmak üzere toplam 593 ticari araç faaliyet göstermektedir. İmar durumundaki olumsuzluklardan kaynaklanan problemler şehrin trafiğini doğrudan etkilemektedir. Cadde ile sokakların çok dar ve standart dışı olması trafik akışında olumsuzluklara neden olmaktadır.

İl Merkezinde Trafik Açısından Başlıca Sorunlu Bölgeler: Gazipaşa Caddesi, Madenci Anıtı çevresi, Valilik önü, Soğuksu Cumhuriyet Caddesi, Acılık Caddesi, Rektörlük Önü.

Çözüm Önerileri: Gazipaşa Caddesi’nin trafiğe kapatılarak yaya hareketliliğine açılması, trafik akımının tek yönden seyretmesi, Valilik önündeki deltanın kaldırılarak yola dahil edilmesi trafik yoğunluğuna üretilen çözümde önemlidir. Kilimli otobüs duraklarının kaldırılarak Ankara istikametinden gelen araçlar için direkt Güven Kavşağı’na bağlantı yolu açılması, Uğur Mumcu Kavşağı’ndaki trafik yoğunluğunu azaltacağından şehir trafiği için önemli ölçüde rahatlatıcı bir çözüm olacaktır. Kilimli otobüs durakları yolun karşısında bulunan Liman kargo alanına taşınabilir ve mevcut bölge yeşil alan olarak kente kazandırılabilir.

Soğuksu Bölgesi: Cumhuriyet Caddesi’nin tek yön olarak işlemesi, trafik sıkışıklığını büyük ölçüde rahatlatabilir. Lavuar alanından Soğuksu’ya gidiş-geliş bağlantı yolunun açılması durumunda (en azından TIR Parkı istikametine tek yön), şehrin ön önemli bağlantı noktası olan Uğur Mumcu Kavşağı üzerindeki yükü önemli miktarda azaltacaktır. Bir diğer alternatif yol çalışması ise; TIR Parkı kavşağından Vatan Caddesi’ne yol açılmasıdır. Böylelikle; Soğuksu merkezine giden trafik akımının Uğur Mumcu Kavşağı’nı yoğunlaştırması önlenebilir.

Acılık Bölgesi: Belediye arkasından Ankara yoluna bağlantı yolu verilmesi Acılık’taki trafiği önemli ölçüde rahatlatacaktır. Katlı otopark arkasındaki çay ocaklarının bulunduğu bölgeden Ankara yoluna bağlantı sağlanabilir. Sanayi ve Acılık bölgesine gitmek isteyen vatandaşlarımızın Soğuksu ve Fevkani’ye çıkmaksızın bu bağlantı yolundan Acılık’a ulaşmaları mümkün olacaktır. Ankara istikametine gitmek isteyen sürücüler için alternatif bir güzergah belirlenmiş olacaktır.”

Editör: Pusula Gazetesi