Zonguldak’ın güzide tatil mekanlarından olan Filyos Ecopark (Bakacakkadı 100’üncü Yıl Atatürk Hizmet Köyü), tatil ile birlikte doğayı da müşterilerinin ayağına getirmeyi amaçlıyor. Birçok tatil bölgesinde bulabileceğiniz eşsiz güzellikleri ve daha fazlasını Filyos Ecopark’ta bulmanız mümkün. Organik seralar, arboretum, yüzme havuzları, toplantı salonları, yürüyüş ve bisiklet yolları ve bir futbol kampı… Filyos Ecopark; adını taşıdığı Filyos Vadisi´nin 185 dönümlük bir sarmaşık ormanı içinde, Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı beldesinde yer alıyor. Eski adıyla Bakacakkadı 100’üncü Yıl Atatürk Hizmet Köyü, yeni adıyla Filyos Ecopark’la ilgili olarak Filyos Ecopark İşletme Sorumlusu Gonca Beşel, tesislerin eskisinden daha yeni ve daha gelişmiş olduğunu ifade ederek, sorularımızı yanıtladı.

Cüneyt Özfidan: Zonguldak’ın unutulmuş ve yeniden dizayn edilmiş Filyos Vadisi’nin Zonguldak kesiminin 185 dönümlük sarmaşık orman alanı için yer alan bir turistik tesisteyiz. Eski adıyla 100’üncü Yıl Atatürk Hizmet Köyü, yeni adıyla Filyos Ecopark olarak bilinen tesisin işletme sorumlususunuz. Bize tesis hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Gonca Beşel: Burası, eski adıyla Bakacakkadı 100’üncü Yıl Atatürk Hizmet Köyü, yeni yüzüyle Filyos Ecopark olarak hizmet veriyor. Tesisimiz, Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinin Bakacakkadı beldesinde yer alıyor. Filyos Ecopark’ta, öncelikle keyifle konaklayabileceğiniz “Sarmaşıklı Konak” ve “Ağaçların Evleri” konseptiyle tadı damağınızda kalacak enfes “Doğal Mutfak” ve “Çay Köşkü” var. Bunların yanı sıra; arboretum, organik seralar, yüzme havuzu, düğün ve toplantı salonu, yürüyüş ve bisiklet yolları, ındoor&outdoor club ve futbol sahası tesislerimizin içerisinde yer alıyor. Zonguldaklılara ve özellikle de turistlere en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Zonguldak’ın adına yakışan bir tesisin işletme sorumlusu olmak bizim için ayrı bir önem arz ediyor.

Özfidan: Tesiste neler var, bize tesis hakkında bilgi verebilir misiniz?

Beşel: Ben size öncelikle “Sarmaşıklı Konak”tan bahsederek başlamak istiyorum. Sarmaşıklı Konak’ta 36 tane odamız var. Bu odaların yanı sıra ağaç evlerden oluşan “Sarmaşıklı Orman” içerisinde yer alan 46 odamız daha var. Bahsettiğimiz alan 110 yatak kapasiteli bir alan. Yine “Sarmaşıklı Konak” dediğimiz alanın içerisinde “Çay Köşkü” ve “Doğal Mutfak” adını verdiğimiz alanlarımız var. Bu alanda da tesisimiz 150 kişiye hizmet verebilecek bir kapasitededir. Yine tesisimiz içerisinde yer alan bir yüzme havuzumuz var. Bu alan hem tesiste yer alan müşterilerimize, hem de özel organizasyonlara açık bir alan. İçerisinde kafemiz var, yiyecek içecek bölümümüz var. Havuzumuz da hafta içi ve hafta sonu hizmete açık.

Özfidan: Doğal Mutfak alanından bahsettiniz, bu alana neden “Doğal Mutfak” dediniz, bunu biraz açabilir miyiz?

Beşel: Tesisimizde seralarımız mevcut. Biz en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. En iyi hizmeti vermek için en iyi işleri yapmalısınız. Bizim burada kendi seralarımız var. Bu seralarda ürünlerimizi kendimiz yetiştiriyoruz, tamamen doğal bir şekilde… Menülerimiz ona göre dizayn dilmiş ve tamamen yerel yemeklerin yer aldığı menülerimiz var. Doğal ve yerel yemeklerimizin tadılmasını tavsiye ediyoruz.

Özfidan: Yerel yemeklerden bahsettiniz, menülerde ne gibi yerel yemekler var?

Beşel: Biz mutfağımıza Zonguldak’ın yöresel yemeklerini koymayı tercih ediyoruz. Buraya gelenlerin hem tatilini en iyi şekilde yapmasını, hem de Zonguldak’ın unutulmaz lezzetlerini en iyi şekilde tatmasını tercih ediyoruz. Öreğin, yöresel yemeklerimiz olarak; “Gökçebey’in Bonfilesi” dediğimiz etli yemeğimiz mevcut, Devrek’in tavuk çorbası, Gökçebey’in sebze çorbası gibi zengin bir menüye sahibiz. Diğer restoranlara gittiğiniz de klasik olarak değerlendirebileceğiniz, ama yerel olarak mevcut olan bir menümüz var.

Özfidan: Biraz da çevreden bahsedelim, “Ağaçların Evleri”den bahsettik, bize biraz da çevre hakkında bilgi verir misiniz?

Beşel: Ağaçların Evleri, tamamen doğal hayat tarzında dizayn edilmiş evlerdir. Bir otel odasından ziyade konaklama yapan misafirlerimizin kendilerini tamamen bir orman içerisinde, kendilerini rahat hissedebilecekleri, yani bir ev gibi düzenlendi. Bu evlerimizin hepsini ayrı ayrı isimlendirdik. Bu isimlendirme de ağaçlara göre yapılmış. Orası otel odasından ziyade farklı konseptte dizayn edilmiş yerler. Bu şekilde misafir ediyoruz. Örneğin; bir elma ağacı var, içerisi tamamen elma konseptine sahip, ona göre dizayn edilmiş. Hafta sonları konaklayabilecek misafirlerimiz için güzel bir alanımız.

Özfidan: Arboretum hakkında biraz bilgi alabilir miyiz? Buraya gelenler arboretumda neler görecekler?

Beşel: Bizim arboretomuz biraz özel, çünkü Karadeniz Bölgesi’nde tek olma özelliğine sahip. Bu özelliği de içerisinde 160 çeşit ağaç olmasından kaynaklanıyor. Normalde diğer bölgelerde bulabiliyorsunuz, ama Karadeniz Bölgesi’ndeki 160 çeşit ağaca sahip bir arboretum alanımız var. Bu alanda gezip görülebilecek ağaç çeşitlerimiz isimlendirme çalışmaları yapıldı, üstlerine etiketleriyle birlikte yakın zaman da düğün organizasyonları için yapılmakta olan dış çekimler var. Dış çekimlerde çok güzel manzaralar ortaya çıkabiliyor.

Özfidan: “Organizasyon” demişken; toplantı, düğün, nişan gibi organizasyonlarda yapmak mümkün mü?

Beşel: Burası organizasyonlara açık bir alan. Bizim birçok alanımız mevcut, toplantı ve konferans yapılabilecek bir salonumuz mevcut. Havuz başında düğün, nişan gibi organizasyonlar gerçekleştirebiliyoruz, aynı zaman da kapalı bir organizasyon salonumuz var. Bin 800 kişiye kadar kapasitesi mevcut, bunların hepsini burada gerçekleştirmek mümkün.

Özfidan: Bence burasının en önemli özelliği doğası… Biraz doğa hakkında konuşalım mı?

Beşel: 185 dönüm bir araziden bahsediyoruz. Burası Sarmaşık Ormanı, tamamı yeşillik bir alan… Burası; kafa dinlemek isteyen, şehrin gürültüsünden kaçmak isteyen herkes için ideal bir yer. Konaklarken sıkılmıyorlar, yaz sezonu için havuzumuz mevcut, ama kışın da burada çok güzel manzaralar var ve bisikletle çevreyi dolaşmak gibi alternatiflerimiz de mevcut olduğu için gelen misafirlerimizin sıkılmadan eğlenerek vakit geçirdiği bir tesisimiz. Alanda çok fazla gezip görülecek yer var. Seralarımız gezebilirler, yani “kesinlikle kafa dinlemek için ideal bir yer” diye düşünüyorum.

Özfidan: Buraya geldiğimizde dikkatimizi çeken güzel ve anlamlı bir şey de “Şiir Sokağı”ydı. Burada Zonguldaklı şairlerin yer aldığı bölüm var. Bize bu sokağı tanıtır mısınız?

Beşel: Biz burasının Zonguldak’ın bir parçası olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Her zaman, özellikle Zonguldak’ı ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Burada diğer etkinliklere, diğer bölgelere nazaran Zonguldak’ın daha fazla ön planda tutulmasını istiyoruz. Bu nedenle de Zonguldaklı şairlerin daha iyi tanınması için bir alan oluşturduk. Amacımız, Zonguldaklı şairlerimizin daha fazla tanınmasını sağlamak.

Özfidan: Zonguldaklılar ve buraya gelmek, burada tatilini geçirmek isteyen turistlere neler söylemek istersiniz?

Beşel: Biz Zonguldak’a yakışır bir tesis olmasını istedik ve bunun için de elimizden gelenin en iyisini yaparak, hizmet vermeye çalışıyoruz. Doğal bir ortamda, şehrin gürültüsünden-patırtısından uzak bir ortamda vakit geçirmek isteyenleri buraya bekliyoruz. Buradaki doğa ile iç içelikten huzur bulacaklarını belirtmek isterim. Gerek Zonguldaklı halkımızı, gereksi de turist olarak Zonguldak’a gelmeyi düşünen arkadaşlarımızı tesisimizi görmeye davet ediyoruz. Burada huzur var, dinlenmek için ideal bir ortam var.

Özfidan: Zonguldak’ın içerisinde yer alan bu güzel tesis hakkında çok güzel izlenimler verdiniz. Peki, burasını yakından tanımak isteyenler ne yapmalı?

Beşel: Bu doğal alanı görmek isteyenler gelip görebilir. Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinin Bakacakkadı beldesinde yaz-kış hizmet veriyoruz. Ayrıca burası için detaylı bilgi almak isteyenler, “www.filyosecopark.com” internet sitesinden tesisimiz hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Editör: Pusula Gazetesi