Zonguldak&[#]8217;ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde faaliyette bulunan Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), kül barajı olmasına rağmen santralin küllerini denize boşaltmaya devam ediyor. Önceki gün ve dün çekilen fotoğraflarda santralin boşalttığı atık küllerin denizin üzerinde tabaka oluşturduğu görülüyor. İçinde yüksek miktarda yağ ve radyoaktif madde bulunduğu için kül, denizin yüzeyinden gidiyor, hiç batmıyor.

Kül, geçtiğimiz günlerde &[#]8220;Mavi Bayrak&[#]8221; alan Kapuz Plajı&[#]8217;ndan geçiyor, Tersane kıyılarından süzülerek Kozlu Plajı&[#]8217;na ilerliyor. Oradan da Ilıksu, Değirmenağzı Plajlarına, rüzgarın etkisiyle Ereğli&[#]8217;ye kadar sürükleniyor. Vatandaşlar, denize girecekleri bu aylarda kül görmekten rahatsız olduklarını belirterek, &[#]8220;Yaşadığımız yerde denize giremeyeceksek, nerede gireceğiz?&[#]8221; diye isyan ediyorlar.

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, olaya tepki göstererek şunları söyledi:

AYDAN: &[#]8220;KÜL ATIKLARI HER TÜRLÜ BAŞA DERT&[#]8221;

&[#]8220;Bereket Enerji&[#]8217;ye ait ÇATES, yılda bir milyon 800 ton kömür yakıyor, yarısı yerli, yarısı ithal. Eren yılda 4 milyon 400 ton ithal kömür yakıyor. Çıkan kül atıklarını suyla karıştırıp bizim dava açıp, 1997´de kazandığımız ve bunun üzerine yapılan kül barajına borularla taşıyorlar. Burası eskiden ormanmış, fındık bahçeleriymiş. Hemen yanında evler var, halk yaşıyor. Bu atıkların ağır metaller içerdiği, radyoaktif içeriğe sahip olduğu, bu yolla havaya, suya ve toprağa karıştığı literatür bilgileri arasında yer alıyor. Çünkü çok fazla miktarda kömür, gece-gündüz, çok yüksek ısıda yanıyor ve kül atığı ortaya çıkıyor. Rüzgarlı havalarda dalgalarla karışıp yüzeyde görülmediği için, yıllardır geceleri denize salıyorlar. Eren Enerji&[#]8217;nin de zaman zaman aynı uygulamayı yaptığı yönünde iddialar var. Eren Enerji çalışmaya başladıktan 3 yıl sonra kül barajı inşaatına başladı. Mevzuata göre, 500 ila 1000 megawatlık bir santralin atıkları için yaklaşık 30 ila 60 hektarlık bir alan gerekiyor. Şimdi, Eren tepede, orman alanı kazıyarak, oyarak taş ocağı açtı. Oraya da kamyonlarla, evlerin önünden döke saça, kül atıklarını taşıyor. Taş alıp, dönüşte kül taşıyorlar. Holding, elektrositatik filtrelerden alınan baca külleriyle, kükürtsüzleşme sırasında oluşan alçı taşını sattığını söylüyor. Tabii bunlar da karayoluyla taşınıyor. Kısaca kül atıkları her türlü başa dert... Çünkü karayolumuz yetersiz, satılsa, değerlense bile bu kez karayolunun ağır vasıtalarla aşırı kullanımı söz konusu. Yeni projeler kabul edilse, daha çok kömür yanacak, daha çok kül çıkacak. Bunca attığı hangi kül barajı alır?&[#]8221;

ORHAN: &[#]8220;BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ?&[#]8221;

Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Kadir Orhan da, kömür taşıyan kamyonlarla ilgili tepkisini Facebook hesabından dile getirdi. Polisin görevini yapmadığını iddia eden Orhan, &[#]8220;Alo 155 Polis Hattı&[#]8217;nı arıyorum, &[#]8216;Çatalağzı&[#]8217;nda onlarca kamyon aşırı yüklü, yükleri kasalarından taşıyor, tozucu madde (kömür) taşımalarına rağmen üstleri branda ile örtülü&[#]8217; değil şeklinde şikayet ediyorum. Polisin cevabı: &[#]8216;Çatalağzı Belediyesi yolları sulasın!&[#]8217;
Burada kanunlar geçerli değil mi? Göz önünde oluşan suç unsuruna neden müdahale etmiyorsunuz? Daha ne yapmak lazım, sizin görev yapmanız için? Kendimizi, sağlığımızı korumak, yaşam hakkımızı savunmak için kurallara uymayan kamyonlara biz mi müdahale edelim? Ayıp olmaz mı? Ama şunu da belirtmek gerekir ki, kendimizi korumak için nefsi müdafaa yapmak zorunda kalırsak, bunun sorumlusu polis olacaktır. 25 tonluk kamyona 50 ton yüklenmiş, döke saça gidiyor... Burası muz cumhuriyeti mi?&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi