Ramazan ayı ve “Dünya Yetimler Günü” münasebeti ile Zonguldak Merkeze bağlı kordonboyunda yetim çocuklar için iftar programı düzenleyen İHH İnsani Yardım Vakfı ve SAYDER, dünya üzerinde çocukların durumuna dikkat çekti. Dünya devletlerinin çocuklara sırtını döndüğüne vurgu yapan SAYDER Başkanı İlyas Yazıcı, “Dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır” dedi. İftar programına, yetimler, öksüzler, kimsesiz ve yardıma muhtaçlar ile birlikte dernek ve vakıf üyeleri katıldı. Programda Kur’an-ı Kerim okunup dua edildi.
“DÜNYADA 400 MİLYON YETİM, ÖKSÜZ VE TERK EDİLMİŞ ÇOCUK VAR”
İmkanlar ve fırsatlar dahilinde her dönemde bu tür programlar ve etkinlikler yapmaya çalıştıklarını belirten Yazıcı, “Rahmet ve bereket ayı Ramazan´ın 15´nci günü geride bıraktık. Bugün aynı zamanda bir başka özel günü de Ramazan ayının sınırsız müjdeleri arasında karşılayacağız. Bugün, Dünya Yetimler Günü… İslam dünyası olarak ‘Dünya Yetimler Günü´nü ikinci kez birlikte idrak edeceğiz. 2’nci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen devletler düzeni, her ne kadar yeni büyük savaşların yaşanmaması ve barış iddiası taşısa da her geçen gün savaşların, doğal ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin, AIDS gibi devasız hastalıkların ve yoksulluğun arttığı kaotik bir dünya oluşturdu. Bu çarpık yapı ise en çok çocukları etkiledi. Bugün UNICEF rakamlarına göre; her gün 10 bine yakın çocuk yetim kalmakta ve bu senede 3 milyonun üzerinde çocuğa tekabül etmektedir. Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Dünya üzerinde her yıl 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını (18 yaş) geçtikleri için sokaklara itilmektedir. Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 1987 ve 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır. Dünya üzerinde 250 milyonun üzerinde çocuk işçi olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bu yürek burkan istatistik ve bilgilerden sonra dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır. Hepsinden önemlisi de dünya devletlerinin çoğunun bu yalın gerçeğe sırtlarını dönmüş olmalarıdır. Dünya üzerindeki yetim nüfusunun azaltılması için adımlar atılmalıdır. Buna da öncelikle insan eliyle gerçekleşen afetlerden yani savaşlardan başlamak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

“ÇOCUKLARA DESTEK OLMAK, PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM BULMAK BİZLERİN YEGANE YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR”

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak yetimhanelerin durumunu ele aldıklarını belirten İlyas Yazıcı, “Bu yıl ikincisini idrak ettiğimiz Dünya Yetimler Günü´nün özel bir başlığı bulunuyor: Yetimhanelerin iyileştirilmesi. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 20 yılı aşkın bir süredir yetim ve kimsesiz çocuklara yönelik gerçekleştirdiğimiz dönemsel ve kalıcı yardım çalışmalarımız esnasında bu çocuklar arasındaki en dezavantajlı ve en mahrum durumdaki grubun yetimhanelerde kalan çocuklar olduğunu gözlemledik. Bu gerçeklikten hareketle 2015 yılı Dünya Yetimler Günü´nde İslam dünyasındaki yetimhanelerin durumunu gündeme taşımak, yetimhane şartlarını, buralardaki çocukların maddi ve manevi durumlarını, karşılaştıkları problemleri kamuoyunun bilgisine sunarak son derece kötü koşullar altında ayakta kalma mücadelesi veren yetimhanelerin iyileştirilmesine ve yetimhane anlayışının acil olarak ıslahına dair zorunluluğu ortaya koyan bir çalışma hazırladık. Mazlumların sahibi bir dinin mensupları olarak bütün Müslümanlara, Müslüman sivil toplum kuruluşlarına ve İslam İşbirliği Teşkilatı´na (ÜT) ümmetin geleceği olan çocukların barındığı yetimhanelerle ilgili iyileştirmeler yapma konusunda büyük sorumluluk düşmektedir. Dini, mezhebi, dili, ırkı ne olursa olsun bütün mazlumlar Müslümanların adaletine mazhardır. Adaleti tesisle emrolunmuş biz Müslümanlar, Peygamberimize (sav) Rabbimizin tesellisi olan ‘O seni yetim bulup barındırmadı mı?’ (Duha suresi 6) ayetinin bir tecellisi olarak- ulaşabildiğimiz bütün coğrafyalarda yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklara destek olmak, problemlerine çözüm bulmak bizlerin yegane yükümlülüğüdür” ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi