El emeklerini sergileyen ve geçimini buradan sağlamaya çalışan vatandaşlar, mağdur edildiklerini iddia ediyorlar. Yerlerini boşalttıkları takdirde Belediye&[#]8217;nin kendilerine bir yer göstermesini isteyen esnaf, yer gösterilmezse aç kalacaklarını ifade ediyorlar.


Zonguldak Limanı´nda TTK´ya ait Zonguldak Belediyesi tarafından işletilen Sanatçılar Çarşısı kaldırılıyor. TTK´nın belediyeye kiraladığı 40 civarındaki esnafın el işi, göz nuru emeklerinin satışa sunduğu alanı, TTK kömür ambarı olarak kullanmak için geri istediği belirtilerek, dükkanlar boşaltıldı. Mağdur edildiklerini belirten esnaflar yetkililerden satış yapabilecekleri sabit alan istediler.


Bakır: ´TTK yerini istiyor´


Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Bakır, vatandaşı mağdur etmemeye çalıştıklarını belirterek; "Zonguldak Belediyesi tarafından işletilen Sanatçılar Çarşısı TTK´nın yeriydi. TTK şimdi buradaki esnafı kaldırıp kendisinin işleteceğini söylüyor. Bizde insanlarımızı mağdur etmeden alanı boşaltmaya çalışıyoruz. Biz bayanlara birkaç hafta önceden buranın kalkacağını ve TTK´nın kendi yerini istediğini söyledik. Belediyeden kaynaklanan bir olay değil, TTK yerini istiyor. Apar topar yapılan bir iş değil. Orayı TTK kendi ambarlarına katacakmış. Diğer taraftaki alan yetmiyormuş. Orada 40 civarında esnafımız vardı. Açıkçası Sanatçılar Çarşısı orada bizim istediğimiz gibi amacına ulaşmadı. İş olmayınca beş altı bayan esnaf kalmıştı. Diğer arkadaşlar herkes kalkıyor. Şehit Ailelerinin çay ocağı kalacağını söylentilerin de bulunuyorlar. O henüz belli değil. Şimdilik net bir şey yok" dedi.


Çelik: ´Bizi mağdur ettiler´


Sanatçılar Çarşısı&[#]8217;nda esnaflık yapan 69 yaşındaki Sevim Çelik çarşının kapatılması ile ilgili şunları söyledi: "20 yıldır TTK´dan emekli olduktan sonra bu işleri yapmaya başladım. Şimdi bizi çıkartıyorlar ve bizi başka yerlere götüreceklerini söylüyorlar. Tezgâhlarımızdan ve işimizden ediliyoruz. Bizi mağdur ettiler. Burada 40´tan fazla esnafımız vardı. Bir sürü mağdur insan vardı. Geçim kaynağını sadece buradan sağlayan bayanlar vardı. Bizim yerimizi elimizden alarak işimizden mağdur edildik. Buradaki çoğu esnaf kredi aldı


Geçinecek durumu ve bugün alacak ekmek parası yok. Bunlarla uğraşırken birde belediye ile TTK bize bu darbeyi vuruyor. Bir tanesi de bizi dinleyip ilgilenmedi. Nereye başvurduysak bize doğru düzgün bir yer göstermedi.


Kömürün içinde bile kalmaya razı olduk ama hiçbir yol bulamadık. Böyle rezillik olmaz. Türkiye´nin her tarafında Sanatçılar Çarşısı adına yapılmış özel yerler var. Zonguldak hariç diğer illerde esnafa değer veriliyor. Esnafa değer verilen yerlerde esnaf huzurla rahat rahat ekmek parasını kazanıyor. Bizim ekmek paramızla oynuyorlar. Böyle bir iş olamaz. Koskoca ilde bir el sanatçılarına yer bulunamıyor.


Başka şehirlerde bu duruma özen gösteriliyor. Zonguldak´ta gösterilmiyor. Yetkililerden şimdiki talebimiz artık böyle perişanlık çekmeyecek ve yapboz gibi sık sık mekân değiştirilmeyecek bir yer istiyoruz. Her hafta kredi ödüyoruz.


Buradaki insanlara yazık günah, çoğunun ekmek alacak parası yok. Bugün burada birçoğumuzun kredi ödemesi var. Ne yapacağız biz. Oraya güvendik buraya güvendik olmadı. Güvencelerimiz suya düştü. Bize artık bir hak tanısınlar, güzel ve çalışabileceğimiz bir yer versinler."


Sevinç: ´Artık evime getirecek ekmek param yok´


15 yıldır el emeklerini burada sergilediğini ifade eden Esnaf Vicdan Sevinç ise; "Tam doğru düzgün bir yer bulduk diye sevinirken bizi yerimizden çıkartıyorlar. Benim eşim işsiz. Eve bir tek gelir buradan sağlanıyorduk. İki çocuğumu bu işi yaparak üniversiteyi okuttum ve birini evlendirdim. Eve getirecek kadar ekmek param bile yok. Bugün kredi ödemem vardı


Parayı nasıl bulup da bu işi yapacağımı bilmiyorum. Bizi mağdur ettiler. Burada çamurun içerisinde satış yapıp para kazanmaya çalışıyoruz ve bunu bile bize çok gördüler. Bizi buradan çıkartma gibi ihtimal varken yer göstermeyeceklerdi. Buradakilere yazık değil mi? Yetkililerden bizi mağdur etmemelerini ve yer göstermelerin istiyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi