Zonguldak Merkeze bağlı Dilaver Mahallesi’nde kaçak olduğu iddia edilen maden ocağında dün sabah saatlerinde tavan çökmesi sonucu göçük meydana geldi. Göçükte kalan 38 yaşındaki maden işçisi Turgut Yılmaz, hayatını kaybetti. Kaçak ocak sahipleri, iddiaya göre göçük meydana geldiğinde, “İşlem yapılır” korkusu ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Tahlisiye ekiplerine, 112 ekiplerine ve emniyet yetkililerine haber vermedi. Olayı öğrenen ve maden ocağının bulunduğu bölgeye giden gazeteciler, yol kenarında göçükte kalan madenciye arkadaşları ve vatandaşlar tarafından müdahale edildiğini gördü. Göçükten madenci arkadaşlarının yardımı ile saatlerce süren çalışma sonrasında çıkartılmış olan Turgut Yılmaz’a kalp masajı yapıldığını gören ve olay yerinde 112 ekiplerinin ve emniyet yetkililerinin olmadığını fark eden gazeteciler, 155’i arayarak ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait olan bir ambulansı ile birlikte emniyet ekipleri sevk edildi. Göçükte kalan ve ağır yaralanan Turgut Yılmaz, ilk müdahalenin yapılmasının ardından Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir çocuk babası olan Yılmaz, yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Acı haberi alan ve hastaneye akın eden Turgut Yılmaz’ın yakınları, hastane önünde sinir krizi geçirdi.

KENDİ İMKANLARIYLA HAYATA DÖNDÜRMEYE ÇALIŞTILAR

Yerin metrelerce altında ekmek parasını kazanmak için çalışan 38 yaşındaki Turgut Yılmaz, tavan göçmesi sonucunda oluşan göçükte kaldı. Sabah 10.30-11.00 sıralarında meydana gelen göçükte, madenciler mahsur kalan arkadaşlarını kurtarmak için çalışmaya başladı. İddiaya göre kaçak olan bir ocakta çalışma yapıldığı için ve göçük duyulursa yasal işlem yapılacağı için ne arkadaşları, ne de ocak yetkilileri göçükte kalan işçiye yardım talebinde bulunmadı. TTK’nın Tahlisiye Ekipleri’ne, 112 ekiplerine ve emniyet yetkililerine haber verilmedi.

GAZETECİLER 155’İ ARAYARAK İHBARDA BULUNDU

Göçük haberini kendi imkanlarıyla öğrenen gazeteciler, aldıkları duyum üzerine göçüğün gerçekleştiği ocağın önüne gitti. Olay yerine vardıklarında Turgut Yılmaz’ı bir masaya yatırılmış ve arkadaşları tarafından kalp masajı yapılır halde bulan gazeteciler, ilk yardım ekiplerini göremeyince hemen 155’i arayarak durumu yetkililere bildirdi. Gazetecilerin yaptığı ihbar üzerine olay yerine ambulans ve emniyet güçleri sevk edildi. Yılmaz, sağlık ekiplerinin yapmış olduğu müdahalenin ardından Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

TURGUT YILMAZ İHMAL KURBANI MI?

Hastaneye kaldırılan Turgut Yılmaz, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Durumu haber alan ve hastaneye akın eden Turgut Yılmaz’ın yakınları hastane önünde fenalık geçirdi. Bir çocuk babası olan Yılmaz’ın bundan bir ay kadar önce de evinin yandığı belirtildi. Hastane önünde arkadaşlarının ölüm haberini alan maden işçileri de göz yaşlarına hakim olamadı. Yılmaz ile aynı ocakta çalışan arkadaşlarından bazıları, “Ekmek parası için yerin altında çalışıyoruz. Kendisinin bir çocuğu var, bu yıl birinci sınıfa başlayacaktı” dedi. Yılmaz’ın ocakta ne iş yaptığı sorusuna ise, “Usta değildi, ama ustalık yapıyordu” şeklinde cevap verdi. Akıllarda ise, “Yetkililere daha erken haber verilmiş olsaydı, Turgut Yılmaz şu anda hayatta mıydı?” sorusu kaldı.

KAÇAK OCAKTA HAYATINI KAYBEDEN MADENCİNİN KARDEŞİNDEN TEPKİ
Kaçak bir maden ocağında sabah saatlerinde göçük altında kalması sonucu hayatını kaybeden ve iddiaya göre olayın gizli tutulmaya çalışılması sebebiyle polis ve sağlık ekiplerine haber verilmeyen maden işçisinin kardeşi Tuncay Yılmaz, olayda ihmal olduğunu ve bu işin peşini bırakmayacağını söyledi.
Hastane morgu önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan belediye işçisi Tuncay Yılmaz, “Ben saat 11.30’da olayı duydum. O saatte uzak mesafeden yola çıktığım halde olay yerine vardığım zaman orada ne bir polis, ne bir ambulans gördüm. Ağabeyimi masaya yatırılmış ve kalp masajı yapılırken gördüm. Göçükte kalan kardeşimin ne zaman göçüğün altında kaldığı belli değil. Yani ekiplere hiçbir şekilde haber verilmemiş. Gazeteci arkadaşların olayı polise haber vermesi üzerine ekipler oraya geliyor” şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi