Bartın polisi devriye halinde ırmak kenarlarında evlerin boşaltılması için anons yapıyor. Bartın Valisi Halil Işık, tedbir amaçlı Ankara ve Sakarya´dan arama kurtarma ekibi istediklerini belirtirken, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da, son 50 yılın en yağışlı Temmuz ayını geçirdiklerini belirtti.
Bartın´da sel tehlikesi için adeta kırmızı alarm verildi. Irmak kenarlarında 1. katlarda oturan vatandaşların evlerini terk etmesi istendi. Bartın polisi, Kanlı Irmak Caddesi´nde oturan vatandaşların evlerini terk etmesi için anons yaptı. Ekipler, "Irmak kenarında oturan vatandaşlarımız. Lütfen evlerinizin birinci katlarını terk edin" şeklinde anons yapıyor. Belediye hoparlörlerinden de belirli aralıklar halinde ırmak kenarlarında oturan vatandaşların evlerini kert etmeleri konusunda anons yapılıyor.
Anons ve ikazlar üzerine ırmak kenarlarında 100´e yakın konut boşaltıldı. Ayrıca belediye hoparlörlerinden de evlerin boşaltılması yönünde anonslar yapıldı. Bartın Valisi Halil Işık, tedbir amaçlı olarak Ankara ve Sakarya´dan arama kurtarma ekibi istediklerini belirtti. Vali Işık, "Zonguldak ve Karabük yollarım kapandı ancak açıldı. Heyelanlara bağlı olarak bazı yollarda sıkıntı oldu. Çakraz yolunda sıkıntı çekiyoruz ekiplerimiz sıkıntıları gidermeye çalışıyor il özel idare ve belediye gayret gösteriyor.
Bartın´a bu anlamda koordineli çalışma yapılıyor. Kamusal anlamda kurumlar birbirinin ihtiyaçlarına yardımcı oluyorlar. Halkın ihtiyaçlarına yetişme imkanı buluyoruz. Bu akşam Ankara ve Sakarya´dan arama kurtarma ekibi istedik. İlimizde hazır bir şekilde bekleyecekler. 600 kişilik konuşlanma ile Kızılay mobil yemek imkanı oluşturacak. Yarın sabahtan itibaren düzenli yemek çıkacak. Vatandaşlarımızı uyardık. Irmak kenarlarındaki vatandaşlarımızı ihmalen can güvenliği açısından bu akşam konutlarında kalmamaları istedik. Bazıları akrabalarının köylerine gittiler. Yerleri olmayanlara okulların yurtlarında imkan sunuyoruz. İhtiyaçlarını alıyoruz. Yarın sabahtan itibaren ekiplerimiz yardımcı olacaklar. Sanırım can kaybına neden olmadan bu taşkınları atlatmayı umuyoruz. Bu saate kadar aldığımız tedbirler olumlu oldu. Valilik kriz masası olarak duyurularımızı yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, "Yaka seli ve yağmur suları su baskınlarına sebebiyet verdi. Ekiplerimiz çalışıyor. Teyakkuz halindeyiz. Sabah saatlerinde daha da şiddetlenen yağmur iyice sıkıntıya soktu. Evleri sular altında kalan vatandaşlarımız belediye ve valiliğin oluşturduğu kriz masasına müracaat etti. 210 civarında belediye çalışanı ve müdür arkadaşlarımız, 32 kendi araçlarımız 8 tane piyasadan bulduğumuz iş makineleri ile hizmet vermeye çalıştık. 20 civarındaki su alma makinesi ile su
basanlara yardım etmeye çalıştık. Diğer kamu kurum kuruluşlarının araçları destek verdi. Köylerde de böyle sıkıntı oldu. Özel İdare ve Karayolları köylerde çalışma yaptı. Son 50 yılın en fazla yağış alan Temmuz ayına rastladık. 2007 yılındaki ölçümlerde metrekareye 44.7 kg. yağış düşerken, bugün ise metrekareye 108.6 kilogram yağış düştü. 2.5 kat yağış miktarı oldu. Önümüzdeki 24 saat içindi 100 kg. daha yağış düşecek. Gece 3 ile sabah 9 arasında yine şiddetli sağanak bekliyoruz. Kriz masası olarak belediyemizde uyumadan görevimizin başındayız. Fen işleri, Temizlik işleri ve itfaiye ile diğer birimlerimiz de kriz masasını takip ediyorlar. 300 ev ve 300 civarında işyerini su bastı. İnşallah bundan sonra bir şey olmaz" dedi.
Bartın´ın Ulus ilçesi ile Bartın merkeze bağlı Arıt Beldesi´nde bir çok su taşkınlarının yaşandığı bildirilirken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir´in Ankara´dan Bartın´a gelmek için hareket ettiği de öğrenildi.
Editör: Pusula Gazetesi