Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Güler Akalan ve Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, SGK İl Müdürü Muharrem Demirci´yi makamında ziyaret etti. Ziyarette çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Akalan şöyle konuştu:


"YÖK´ten yazı geldi. Güzel Sanatlar Fakültesi´ne üç bölüm açıldı. Bunlar resim, grafik ve heykel bölümü. Ancak üniversitemize ayrılan yer tahsisi olmadığı için ve öğretim elemanı eksikliği nedeniyle eğitim ve öğretime bu yıl başlayamıyoruz.


Gelecek yıl başlayacağız. Hazırlık sınıfı yapacağımız için bayağı bir sıkıntımız olacak. İki yıl eğitim-öğretime başlayamayacağız.


Çünkü bir yıl öğrenciler yabancı dil eğitimi yapacak. Bu yıl alabilseydik, öğrenciler yabancı dile hazırlanırken biz binamızı elde edebilecektik. Zonguldak´ta gördüğüm kadarıyla en büyük sorun arazi sıkıntısı ve yer darlığı. ZKÜ için de özellikle Güzel Sanatlar Fakültesi´nin kentle iç, içe olması gerekiyor. Hem öğrencilerin ulaşımı açısından, sanatsal beslenmeleri açısından hareketlilik, kent ortamı gerekiyor. Kentin içerisinde insanlarla iç içe olması gerekiyor. Yakın mesafede büyük bir arsaya ihtiyacımız var. Tahsisi olan binalarda onarım olayı olduğu için üniversitemiz için de büyük bir yıkım oluyor.


Çünkü bir yeri onaracaksınız, işlevi olmayacak ve amaca uymayacak. Atölyelerimizin her birinin en az 60 ila 100 metrekare arasında olması gerekiyor. Çünkü biz bireysel eğitim yapıyoruz. Bireysel eğitimde atölye donanımı çok önemlidir.


Donanımı hazırlayacaksınız, öğrenciyi de içerisine aldığınız zaman onların her birinin 5 metrekarelik alanda çalışması gerekiyor. Zonguldak´ta her türlü, özel ve resmi kurumlardan yardım bekliyoruz. Mimar Sinan Üniversitesi´yle, Hacettepe Üniversitesi´yle ve büyük üniversitelerle yarışabilecek konumdayız diyebilmeliyiz. Çünkü öğrenciler, kazandıkları okullarda eşit koşullarda en iyi donanımlarla eğitim-öğrenim görmek isterler.


Bunlar bizim için çok önemli. Zonguldak halkından yardım bekliyoruz. TTK´nın Üzülmez´de bir binası var. Orayı bize tahsisli olarak düşünüyorlar. Personelin çalıştığı bir yer. Fakat büyük olan binadan büro tarzı odalar olduğu için yıkamıyoruz.


Her birinin boyutu 2 metreyi buluyor. Kısa olduğu için genişletme şansımız yok. Bina aslında işlevsel ve güzel ama yıkım yapamadığımız için atölye şekline döndürmemiz çok zor olacak. Daha çok öğretim elemanları olursa işe yarayacak. Ama şu aşamada fazla olacak.


Gelişme aşamasında olduğumuz şu süreçte bizim öğretim elemanı odasından ziyade atölyeye ihtiyacımız var. Ben buraya kısa bir süreliğine Kurucu Dekan olarak geldim.


Giderken Güzel Sanatlar Fakültesi´ni en azından 150-200 öğrenciyi okutabilecek şekilde tüm atölye donanımları ve elemanları ile her şeyi ile kurup gitmek isterim.


Kadrosu ile beraber mükemmel bir okul olmasını istiyorum. Çünkü Zonguldak bunu hak ediyor. Zonguldak cennet gibi çok güzel bir yer. Zonguldak konum itibari ile çok güzel bir kent.


Bizim bu durumu değerlendirmemiz için kent ile iç içe olmamız gerekiyor. Çok güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. ZTSO´dan çok güzel bir salon bize tahsis edildi."


SGK İl Müdürü Muharrem Demirci´nin önerilerini dinlediklerini ifade eden Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ise konu ile ilgili olarak Vali Erdal Ata´nın ve ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz´ün de çabalarının sürdüğünü belirtti.

Editör: Pusula Gazetesi