Kdz. Ereğli ilçesinde bu yıl 1.&[#]8217;si düzenlenen Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenlikleri, Ereğli Belediyesi, Azerbaycan ve Bosna Hersek Halk Dansları topluluklarının gösterileri ile başladı. Şenliklerde kokusu ve bol aroması ile sadece Kdz. Ereğli&[#]8217;de üretilen Osmanlı çileği için yarışmalar düzenlendi. &[#]8216;En güzel çilekli pasta, en iyi çilek yetiştiricisi, en güzel Osmanlı çileği ve Osmanlı çileği bilgisi&[#]8217; olmak üzere toplam dört kategoride düzenlenen yarışmaya yaklaşık 80 kadar üretici katıldı. Kdz. Ereğli Belediyesi düzenlenen yarışmalarda dereceye giren çilek üreticilerinden birincilere 5, ikincilere 3 ve üçüncülere ise birer çeyrek altın hediye edildi. Program sırasında davetlilere Osmanlı çileğinden yapılan şerbet ikram edildi.
Şenliğin açılışında konuşan AK Parti Zonguldak Milletvekili Adayı Faruk Çaturoğlu, 7 Haziran seçimlerinin ardından Ereğli ve Alaplı&[#]8217;da Osmanlı çileği üretiminin yaygınlaştırılması için Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile birlikte hem akademik hem de teknik çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise, Osmanlı çileğine sertifika alınması için çalışma başlattıklarını söyledi. Amaçlarının Osmanlı çileği üretimini artırmak olduğunu dile getiren Uysal, bu yıl birincisini düzenledikleri şenliklerle de Osmanlı çileğini tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti.
Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya, Türkiye&[#]8217;nin her tarafından talep olmasına rağmen Osmanlı çileğinin bu yıl 800-900 kilogram civarında üretilebildiğini belirtti. En kaliteli Osmanlı çileğinin sadece Kdz. Ereğli&[#]8217;de yetiştiğini ve bunun bilimsel olarak da kanıtlandığını anlatan Çetinkaya, &[#]8220;Osmanlı çileğini diğer çileklerden ayıran en önemli özelliği çok yüksek aromaya sahip olması ve çok hoş bir kokusu olması. Bizim bölgemiz açısından çok büyük öneme sahip. Osmanlı çileği kalite açısından bu bölgede en yüksek seviyeye gelmiş durumda. Diğer bölgelerden fide talep edenler var. Şu anda denenen bir konu. Ancak Ege, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi´nde aynı kalite ve lezzete ulaşmıyor. Bunu akademik olarak bir üniversitedeki hocamızda akademik olarak teyit etti, onayladı. Bu yıl Ereğli&[#]8217;deki Osmanlı çileği rekoltesi gerçekten çok düşük, tondan bahsedemeyiz. Belki 800-900 kilo kadar ancak çıkar. Çünkü çok düşük alanda yetişiyor. Bizde Osmanlı çileğini teknik imkanları da kullanarak daha geniş alanlara nasıl yayarız diye mücadele ediyoruz&[#]8221; dedi.
Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri 3 gün boyunca resim sergileri, doğa gezileri, halk oyunları gösterileri, söyleşiler, sinema, tiyatro gösterileri, Egemen Sekmen, Ramazan Çelik, Sevgi Petek, Mehmet Korkmaz, Cafer Dinç, Sazdan Adam Grubu ve Ferhat Göçer&[#]8217;in vereceği halk konserleri ile devam edecek.
Editör: Pusula Gazetesi