Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen &[#]8220;Eğitimde İşbirliği Protokolü&[#]8221; kapsamında ülkede bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi, &[#]8220;4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı&[#]8221; düzenleyecek.

Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, boş zamanlarını bilimsel projeler ile değerlendiriyor. TÜBİTAK&[#]8217;ın 4006 Bilim Projesi&[#]8217;ne katılacak olan öğrenciler, şimdiden 25 proje ile iddialı bir şekilde çalışıyorlar.

Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Zonguldak Gençlik Merkezi&[#]8217;nin organize ettiği proje stantları tanıtım sergisine 5 örnek projeyle katıldı.

Öğrencilerinin boş zamanlarını bilim ve teknolojik projelerle değerlendirdiğini ve bunu da eğlenceli bir hale getirdiklerini belirten Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Namık Karayanık, &[#]8220;Bu yıl TÜBİTAK&[#]8217;ın 4006 Bilim Projesi Yarışması&[#]8217;na başvurmuştuk. Başvurumuz kabul edildi ve biz öğrencilerimiz ile birlikte şu ana kadar 25 tane proje hazırladık. Projelerimizden 5 tanesini vatandaşlarımızın gösterimine sunduk. Led ışıklı sinüs grafiği, çadırkentlerde ısıtma sistemi, pisegor teoreminin sulu ispatı gibi çeşitli projelerimiz var. Projelerimizin amacı öğrencilerimizi yarışma ortamına sokmadan ders dışında farklı etkinlikler yapmaları ve eğlenmeleridir&[#]8221; dedi.

Sağlık sektöründe kullanılan ve radyasyon saçan cihazları hedef aldıklarını belirten Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Hasan Atasoy, &[#]8220;Benim projem emar, tomografi, ultrasonografi cihazlarının birleştirilmesidir. Bizim projemize göre bir doktor aynı yatak üzerinde hastasından birden fazla sonucu aynı anda alabilecek. Yani emar ve tomografi isteyen bir doktor hastasını gezdirmeden tek yatak üzerinde bunu halledebilecek. Bu sayede radyasyon riskini azaltmış olacağız. Bu projemizin yapımında beton, çelik, kurşun, tunç ve uranyum maddelerini kullanacağız. Bu sayede de radyasyon oranını yüzde sıfıra kadar indireceğiz&[#]8221; şeklinde konuştu.

Diğer bir projeden bahseden 10&[#]8217;uncu sınıf öğrencisi Mehmet Onur Kart, &[#]8220;Oğuz arkadaşım ile beraber sinüs teoremi hakkında bir proje hazırladık. Led ışıkları göstergelerle gösterdik. Göstergelerimizdeki açılarımızı ne kadar büyütürsek led ışıklarımız da o kadar artacaktır. Bu sayede de sinüs değerlerini de bulabileceğiz&[#]8221; dedi.

Pisegor teoreminin sulu ispatını yaptıklarını belirten öğrenciler, &[#]8220;Bir dik üçgenin uzun kenarlarının karesi, hipotenüsün uzun kenarlarının karesine eşittir. Biz burada hipotenüsün uzunluğunun sulu ispatını yaptık.

Öğrencileri ile gurur duyduğunu belirten Anadolu Atatürk Lisesi Müdürü Abdulkerim Kıran ise, &[#]8220;Okulumuz Matematik Öğretmeni Namık Karayanık´ın başvurusuyla kabul edilen ve proje yürütücüsü olarak hocamızın organizatörlüğünde diğer tüm branşların da katılımıyla öğrencilerimiz 25 farklı proje standı hazırlamaya devam ediyorlar. Okulumuz bahçesinde 28 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 11.00&[#]8217;de açılacak olan bilim fuarımıza bilime ilgi duyan herkesi davet ediyoruz. Biz bilim sever vatandaşlarımızın hepsini oraya bekliyoruz Projeleri hazırlayan tüm öğrencilerimize ve danışman öğretmenlerine teşekkür ediyorum&[#]8221; açıklamasında bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi