Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, “Torba Yasa”yla gelen maliyetlerin karşılanması için rödevansçıların uzun zamandır beklediği müjdeyi verdi. Milletvekili Ulupınar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kendisini arayıp, “Hayırlı olsun, rödevansçıların sorununu çözdük. İmzalar atıldı” dediğini ifade etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan sonra görüştüğü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı’nın da sorunun çözüldüğünü ifade ettiğini belirten Milletvekili Ulupınar, “Böylelikle rödevans işletmecilerimizin mağduriyeti ortadan kalktı. Böylelikle bize söz verdikleri gibi önümüzdeki günlerde işçi sayılarını 7 binlere, ürettikleri kömürü de 1 milyon tonlara çıkarmasını bekliyoruz. Ayrıca önergeye imza atan bir milletvekili olarak İş Güvenliği Yasası’yla işçimize tanınan hakların mutluluğunu yaşıyoruz. Hem işçicimiz asgari ücretin 2 katı maaşa, 43 yaşında emeklilik ve haftada 2 gün izinle sosyal haklara kavuştu, hem de rödevans işletmecimizin mağduriyeti giderilerek, daha çok istihdam yapması sağlandı” dedi.
RÖDEVANS İŞLETMECİLERİ NE İSTEMİŞTİ?

Torba Yasa’yla gelen maliyetlerin karşılanması için yasa çıkarılacağının sözü verilmesi üzerine, özel firmalar Kasım 2014’de rödevanslı sahalarda kısmen üretime başlamıştı. Torba Yasa öncesi 4 bin 600’lerde olan ve Torba Yasa’dan sonra bin 500’lere düşen istihdam, son olarak 3 bin 500 civarına yükselmişti. Nitekim 18 Şubat 2015’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un Ek 29’uncu maddesinde; söz konusu Torba Yasa ile rödevans sözleşmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının ödenmesi ve fiyat farkına ilişkin esas ve usullerin Enerji Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu’nca belirleneceği hükme bağlanmıştı.

Yasanın çıkmasıyla Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 22 rödevanslı saha işletmecisi firma ile çalışma başlatılmış, Torba Yasa ile gelen ek maliyetler hesaplanarak, hem Enerji Bakanlığı’na, hem de ruhsat sahibi TTK’ya sunulmuştu. Torba Yasa öncesi 2 bin TL civarındaki bir işçinin aylık toplam maliyeti 3 bin 750 TL olmuştu. Bir işçi için ortalama aylık ek maliyet bin 650 TL olarak hesaplanmıştı.

Ayrıca, TTK’da rödevanslı sahalardaki işletmelerde torba yasadan kaynaklanan ek maliyetleri hesaplayarak Enerji Bakanlığı’na bildirmişti.

RÖDEVANS İŞLETMECİLERİNİN SÖZ܅

Rödevans sahipleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdikleri raporda Torba Yasa’dan doğan mağduriyetlerinin giderilmesi durumunda şu sözleri verdiler:

“Mevcut rödevanslı sahalarda maliyet artışlarının karşılanmasıyla birlikte şu anda 3 bin 500 olan istihdam sayısı 6 bine yükselecek ve üretim miktarı 1,5 milyon tona ulaşacaktır. Ayrıca, proje aşamasında olan ve yatırıma başlamak için ek maliyetlerin karşılanması beklenen Bağlık-İnağzı ve Dikkanatlar sahalarının da üretim sürecine geçmesiyle birlikte üretim miktarının 2-2,5 milyon tona ulaşması ve istihdamın 10 bin kişiye yükselmesi hedeflenmektedir.”

Editör: Pusula Gazetesi