Türkiye’nin ağır sanayi devi Erdemir, geçen yıl ciro ve kârlılıkta ulaştığı yüksek performansın ardından, uluslararası alanda düşen hammadde fiyatlarına rağmen 2015 ilk çeyreğini de göz dolduran bir performansla tamamladı. Erdemir Grubu’nun ilk çeyrek net satış gelirleri, 1 milyar 179 milyon Dolar, net dönem kârı ise 137 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Erdemir’in geçen yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri 1 milyar 324 milyon Dolar, net dönem kârı ise 195 milyon Dolar olmuştu. Erdemir’in yılın ilk çeyreğinde FAVÖK’ü (EBITDA) ise, 249 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de üretilen ham çeliğin yüzde 25’ini, yassı çeliğin ise yüzde 67’sini gerçekleştiren Erdemir, 2014 yılı sonu itibariyle net kârını yüzde 51 artırarak 732 milyon Dolar net kâra ve 5,3 milyar Dolar ciroya ulaşmıştı.

İlk çeyrek rakamlarını değerlendiren Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, hammadde fiyatlarındaki düşüşün hızlı olmasına rağmen mamul fiyatlarındaki düşüşün daha yavaş gerçekleşmesinin grubun kârlılığını olumlu etkilediğini belirtti. Pandır, parasal düşüşün tamamen global piyasalardaki hammadde fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını, kârlılığın miktar olarak düşse de oransal olarak geçen yıldan daha iyi olduğunu belirtti. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, düşüşün satışlarda değil, fiyatlarda olduğunu dile getirdi.

“ÜRETİMİMİZ ARTACAK”

Bu yıl 8,4 milyon ton toplam üretim hedeflediklerini kaydeden Pandır, “Geçen yılki üretimimiz toplam 8,1 milyon ton olmuştu. Ürettiğimizin hepsini satacağız” diye konuştu. Yatırımların da süreceğine işaret eden Pandır, “Bu yıl için yatırım planımız 479 milyon Dolar. 2016 ve 2019 yılları arasında da 611 milyon Dolarlık daha yatırımımız hayata geçirilecek” dedi.

Hammadde fiyatlarındaki düşüşün geçen yılın ikinci yarısından itibaren başladığını hatırlatan Pandır, şu bilgileri verdi:

“HAMMADDE VE MAMUL FİYAT FARKI KÂRIMIZI ARTIRDI”

“Bu düşüş, Çin’in ekonomisini yavaşlatmasıyla başladı. Geçen yılın ilk yarısında demir cevheri 120 Dolar’dan önce 80-90 Dolarlara, bu yıl da 50 Dolarların altına geriledi. Mamul piyasalarının düşüşü daha yavaş oldu. Hızla düşen bir maliyet ve hammadde unsuru varken daha yavaş düşme seyrindeki mamul fiyatları, bizim gibi entegre üreticilerin kârını olumlu etkiledi. Bu ilk çeyrekte de bir miktar devam etti. Bizim satışlarımız hep 2 ay önceden gelir. Şu anda haziran ayının satışlarını neredeyse tamamladık. Dolayısıyla fiyat düşüşleri mamul tarafında finansal rakamlara iki ay öncesinin fiyatları olarak yansıyor” diye konuştu.

OTOMOTİVDE BÜYÜME İÇİN FABRİKA İÇİNDE FABRİKA KURULUYOR
Erdemir Grubu, otomotiv firmalarının en önemli tasarruf projeleri arasında yer alan “yerli tedariğin artırılması” hedefi ile de örtüşecek şekilde otomotiv sektörüne olan satış payını artırmayı planlıyor. 2014 yılında Türkiye “otomotiv sektöründeki pazar payı” yüzde 41 seviyesinde gerçekleşen Erdemir Grubu, son beş yılda bu payını yüzde 10-15’lerden bu oranlara taşıyarak önemli bir gelişme gösterdi. Grup önümüzdeki dönemde bu oranı yüzde 50 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Yassı çelik üretiminin yüzde 10’u otomotiv sektörüne yönelik olan Erdemir Grubu’nun otomotiv bölümü 2014 yılında ihracat dahil 700 bin tonluk direkt satış gerçekleştirdi. Kurulacak yeni galvaniz tesisiyle otomotiv çeliklerinde yüzde 50 yapabilirliği yüzde 70’e çıkartmayı hedefleyen Grup, yeni Ar-Ge merkezi ile bu alanda çalışmalarını hızlandırarak yürütüyor.
Editör: Pusula Gazetesi