Dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç eden sektörün önemli şirketlerinden Emko Panel Radyatör´ün yanı sıra Zonguldak´ın önemli maden şirketlerinden Arılar Madencilik ile Ankara´da bulunan Akrapol Hastanesi gibi bir çok önemli şirketin bağlı bulunduğu Arı Şirketler Grubu´nun Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, kriz söylentilerine tepki gösterdi. Kriz lafının ülkeye zarar verdiğini vurgulayan Günay, "Ülkede kriz olduğunu söyleyen insanlar görmüyorlar mı? İstanbul´da New York fiyatına 750 bin TL.´ye ev satılıyor, alışveriş merkezleri tıklım tıklım, oto sektöründe stoklar tükendi. İkinci elde cip türü araç bulunamıyor piyasada, çok yoğun talep var. Oteller yüzde 85 dolulukla çalışıyor. Elbette işini bilmeyen ve götüremeyenler var her zaman da olacak. Bu kişiler krizi bahane edip bazı medya organlarına da malzeme veriyorlar, sonra ülkemiz yanıyor bitiyor senaryoları yazılıyor. Biz Arı Şirketler Grubu olarak 2009 yılı içerisinde 50 personeli daha bünyemize katmayı hedefledik. 29´unu aldık. 21 tane daha alacağız. 2010 yılında da İnşallah yeni yatırımlarımızla beraber 100 kişiye daha iş imkanı vermek istiyoruz. İşletmelerimizde çalışan arkadaşlarımızdan bir çoğu bizden emekli oldular ve bazıları da emekli olduğu halde çalışmaya devam etmektedir. Yola başladığımız arkadaşımızla emekli olasıya kadar ve hatta sonrasında da devam etmek isteriz. Krizin lafı bile ülkemize zarar veriyor. Bunu unutmayalım. İşi bilmeyen işletmeciye her zaman kriz vardır" dedi.
´RADYATÖR PİYASASINI EMKO BELİRLİYOR´
Günay, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerinin 2009 cirolarının 2007 ve 2008 yılı cirolarını aşma hedefi olduğunu da vurguladı. Sektörün öncülerinden olan Emko Panel Radyatör´ün grubun amiral gemisi olarak gösteren Günay, Emko ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Emko Panel Radyatör ise kalite standartlarında ilk 3´te, pazar payında
ilk 5´tedir. Marka bilinirliği ise sektörde yüzde 93´lerde yer alıyor. Zonguldak´ın Gökçebey ilçesine Bakacakkadı beldesinde yaklaşık 200 kişi ile ürettiğimiz Panel Radyatör ile kazan, kombi,havlupan ve boyler ısıtma sistemleri ürünleriyle ise bütün Türkiye dahil olmak üzere toplamda 17 ülkeyi ısıtıyoruz. Türkiye´de radyatör sektöründe fiyatları ve zammı Emko olarak biz belirliyoruz. Emko fiyat politikasını, maliyetinin az üzerine satışa çevirince bütün radyatör markaları indirim yapmak zorunda kaldı. Buda vatandaşın işine yaradı. Netice olarak işimiz devletimize ve milletimize hizmet, 1969 yılında başladığımız ticaret hayatına 40 yıldır aynı heyecan,
dürüstlük ve çalışkanlık ile şirketler grubu olarak bine yakın direkt, 3 bin civarında da dolaylı çalışanımızla devam ediyoruz."
Yöredeki ve ülkedeki markalaşmış şirketlerin geliştirilmesine destek verilmesini isteyen Günay, tüm bürokrat, işadamı, sanayici, siyasetçi ve sivil toplum örgütlerine toplantı çağrısında bulundu. Günay, "Yöremizde bu şekilde Türkiye ve Dünya da temsilcilikleri bulunan markalaşmış, Zonguldak´ımızı dünyaya duyuran şirketler, girişimciler var. Bu sektörler desteklenmeli ve daha da geliştirilmelidir. Zonguldak artık dünyaya açılan bir sanayi ve liman kenti olmanın yanı sıra turizmle de binlerce insana iş veren ve göç alan bir il olma yolundadır. Bu hep beraber el ele vererek ´birleşik akıl´ yani ´istişare´ toplantıları ile gerçekleştirilmelidir. Devlet, girişimci, halk el ele vermeli yarınlara güzel bir Zonguldak bırakmalıdır" diye konuştu.
ÖZLÜ SÖZLER
60 Yıllık ömrünün 40 yılını yoğun iş temposuyla geçiren İş Adamı Günay´ın tecrübelerinden dostlarına bulunduğu tavsiyeler şunlar:
"Gülen insan, güzel insandır. Kriz lafının arkasına sığınıp başarısızlıklara kılıf aramayın. Bulunduğun yere, sağladığın fayda kadar yük ol. Erken kalkın, hiç geç kalkan bir din adamı ve iş adamı yoktur. Nimetlerinden faydalandığın insanın külfetlerine katlanmamak nankörlüktür. Sigaranın zararı kesin var. Gençler hayatınızı içmeyin İşinden ve eşinden rahat olan başarılı olur. 40 yıldır eşimle bir gün bile kavgalı olmadım. Anlaşamayacağınız kişiyle evlenmeyin. Evlendiğiniz kişiyle anlaşın. Dünyadaki bütün insanların anlaştığı ortak dil, menfaattir. Bir daha dünyaya gelsem üretici değil, satıcı olurdum. Allah sevdiği kuluna Yeraltı Maden işletmeciliği vermesin, çok riskli ve zor bir iş."
Editör: Pusula Gazetesi