Alpler Enerji Liman Hizmetleri Madencilik A.Ş, Mugada´ya 3070 MWt gücünde Zafer Termik Elektrik Santrali kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na ÇED başvurusunda bulundu.

Bartın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada; "Bartın İl Merkez, İlce Beşköprü Köyü Mevkiinde Alpler Enerji Liman Hizmetleri Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan Zafer Termik Elektrik Santrali, Liman ve Kül Depolama Alanı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği´nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Bartın Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." denildi.

Projenin Özeti:

Alpler Enerji Liman Hizmetleri Madencilik A.Ş., Bartın ili, Merkez ilçesi, Beşköprü Köyü’nde, 1320 MWe /1348,05 MWm kurulu güce sahip, Zafer Termik Elektrik Santrali, Liman ve Kül Depolama Alanı Projesi’ni gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Kurulması planlanan santralin ekonomik ömrü 49 yıldır. Projenin kaplayacağı toplam alan yaklaşlık olarak 138 ha’dır. Bunun yaklaşık 112 hektarı santral alanı ve kömür depolama alanını oluşturmakta olup 26 hektarı ise kül depolama alanı için ayrılmıştır. Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’na göre proje sahası mera, orman ve tarım alanı statüsündedir.

TERMİKÇİLERE BU CESARETİ KİM VERİYOR?

Bartın Platformu, basında çıkan haberler üzerine sert bir açıklama yaparak, termik santralmücadelesinin aralıksız devam edeceği mesajını verdi.

Bartın Platformu´nun yaptığı açıklama:

Bartın-Amasra halkının yıllardır verdiği “Termiksiz Yaşam Mücadelesi”nden habersiz olduğunu düşündüğümüz “Alpler Enerji Üretim AŞ.” adlı bir şirket; Bartın’ın cennet Mugada sahiline 1320 MW gücünde “Zafer Termik Elektrik Santrali” isimli ithal kömür yakacak bir termik santral projesi hazırlamış. Şirket Mugada Plajı’nı da limana dönüştürecek bu saçma sapan projeyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapmış. Adında çevre olmasına rağmen çevre düşmanlarının payandası olmaktan başka bir iş yapmayan bakanlık da bu başvuruyu kabul edip ÇED sürecini başlatmış. Başvuruyu yapan şirketi araştırdığımızda Adana’da yeni kurulmuş bir şirket olduğu, web sitesinin dahi adresi alınmış olduğu halde bir içeriğe sahip olmadığı görülmektedir. Bu şirket yetkililerine söyleyeceğimiz tek şey yol yakınken bu işten vazgeçmeleridir. Bunun için de; Bartın Amasra’da termik santral kurmak isteyen Hattat’ın aradan geçen 16 yıl içinde halkın tepkisi nedeniyle 1999 yılından beri termik santral için bir çivi dahi çakamamış olduğunu bilmeleri yeterlidir.

Biz burada bu akıl dışı başvuruyu kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerini ve bu bürokratlara bu fırsatı veren iktidar partisi Bartın yönetimi ve Bartın milletvekili Yılmaz Tunç’u uyarmak istiyoruz. Ne yazık ki sizlerin basiretsiz tutumu nedeniyle Bartın-Amasra hala termik santrallerin tehdidi altındadır. Eğer sizler Hattat’ın yapmak istediği termik santrallere karşı tutarlı davransaydınız, firmanın ortağı gibi davranan bakan Taner Yıldız’dan çekinmeyip de Bartın-Amasra halkının yanında saf tutsaydınız, bugün ne Hattat’ın termik santralinden, ne de başvurusu bakanlıkça üç gün önce kabul edilen “Zafer Termik Santrali”nden bahsediyor olacaktık.

Bartın’a hizmet etmesi gereken politikacılar, Bartın-Amasra’nın böğrüne bir hançer gibi saplanan termik santrallerin yanında yer alamaz. Buradan çağrımız hem Amasra’ya, hem de Mugada’ya yapılmak istenen termik santrallere ait ÇED başvurularının bir an önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geri çevrilmesi ve Bartın’da termik santrallerin bir daha gündeme getirilmemesidir. Bunu siz yapmıyorsanız, Bartın Platformu önderliğinde Bartın-Amasra halkı mutlaka yapacaktır.

Bartın Platformu olarak halkımıza çağrımız Amasra’da yapılmak istenen termik santrallere karşı yürüttüğümüz mücadelenin daha güçlüsünü bu yeni termik santrale karşı da birlikte yürütmektir. Tüm halkımızı bu konuda Platform olarak yapacağımız çağrıları yakından takip etmeye çağırıyoruz. “Muhtaç olduğumuz kudret, geçmişimizdeki şanlı termiksiz yaşam mücadelesinde saklıdır.”

Editör: Pusula Gazetesi