8’inci Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 3 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. &[#]8203;

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelindeki 365 Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, TOBB Oda-Borsa Akademik danışmanları ve diğer ilgililer katıldı

Zonguldak adına Zonguldak, Ereğli, Devrek, Çaycuma, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Genel Sekreterleri ve Zonguldak İl/İlçe Odaları Akademik Danışmanın katıldığı şurada, daha önce Zonguldak TSO önderliğinde yapılan istişare toplantılarında belirlenen 3 ana sorun maddesi ve çözüm önerileri Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlardan oluşan heyete aktarıldı.

Şurada Zonguldak ile ilgili şu 3 temel sorun ve çözüm önerisi Başbakan ve bakanlara iletildi.

“Sorun-1: Temel sorunlarımızın başında yıllardır tozlu raflarda bekletilen, sürekli ertelenen, engellenen Türkiye’nin ikinci GAP projesi olarak ifade edilen Filyos Vadisi Projesinin hayata geçirilememesi gelmektedir. Filyos, Çaycuma’dan, Ereğli’ye tüm bölgeye, ülkeye hatta dünyaya açılan koridorun adıdır. Demiryolu, karayolu ve havayolu yetersiz olan Bölge’den elbette ki ülkeye ve dünyaya açılmak imkânsızdır.

Çözüm-1: Yıllardır alın teri ile yerin altından çıkardığı kara elması, demiri, çeliği, tersanesi, kerestesi, tarımı ile ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan Zonguldak’ımızın kurtuluşu olan Filyos Vadisi Koridoru’nun acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bölge ile ilgilenen ve büyük yatırım planları yapan milli ve küresel yatırımcıları bölgeye çekmek, yıllardır aldığı kamu harcamasından daha fazlasını vergi olarak ödeyen ancak son 20-30 yıldır kaderine terk edilen bir kent için tarihi bir fırsattır.

Sorun-2: Yıllardır yerin yüzlerce metre altında taşkömürü çıkararak tüm ülkeyi aydınlatan temel sektörlerden bir olan madencilik sektörü çöküş içerisine girmiştir. Devletin elinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun geleceğini görememesi ve yarattığı belirsizlik özel müteşebbisin de belini kırmıştır. Yasal düzenlemelerin getirdiği olumsuzluk, yüksek üretim maliyetleri, yetersiz teşvik ve destek üreticiyi zora sokmuş kömür ile iş yapanları ithalata bağlı hale getirmiştir.

Çözüm-2: Madencilik sektörü ile ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Devletin üretim politikasının geleceği belirlenmeli, özel sektöre yol gösterici işlevi sağlayacak teşvik ve düzenlemeler getirilerek yerin altında atıl yatan servet yer üstünde milli servete dönüştürülmelidir. Yıllardır var olan ve binlerce aileye geçim kapısı olan madencilik mesleği unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına dahil edilmemelidir.

Sorun-3: Ereğli’nin sorunlarından en önemlisi 2006 yılında özelleştirilen Erdemir’in Oyak grubuna olan devrinden sonra bölgenin ekonomik yönden kurtarılmış bir bölge haline gelmesidir. Özelleştirme öncesinde tüm ekonomik kaynakları Adapazarı, Hendek, Düzce, Bolu, Bartın hinterlandına kadar paylaşan Ereğli’nin bu paylaşımları ortadan kalkmış, özelleştirme sonrası çalışanların ücretlerindeki yüzde 50’ye varan bir yok ediliş ile ilk skandala imza atılmıştır. Bunu satış, satın alma ve nakliye konularında yaşanan skandallar takip etmiş ve şu an Erdemir yetkilileri ile hiçbir iletişim imkanı olmadığından bölge kendi kaderine terk edilmiştir.

Çözüm-3: Acil uzlaşma platformu kurularak TOBB Başkanlığı’nda tarafların dinlenerek taleplerin doğru bir şekilde anlatılabilmesidir. Acil uzlaşma platformunun kömür mevzuatındaki haksızlıkların ortadan kaldırılmasında da çözüm olacağına inanmaktayız. Bu platformlar kurulup devletin piyasa mekanizmasındaki temel rolü olan hakemlik görevi yerine getirilmedikçe bu sorunların çözülemeyeceğine inandığımızı belirtmek istiyoruz.”

Şurada, Zonguldak’ın sorunlarına önem veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, konunun farkında olduklarını ve Zonguldak’a yakın zaman içinde bir ziyaret gerçekleştireceklerini ve ilin sorunlarını en kısa surede çözmeye çalışacaklarını ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi