Çimentodan otomotive, enerjiden demir-çelik ve kimyaya kadar birbirinden farklı sektörlerin çevreci yaklaşımlarının masaya yatırıldığı “2’nci İstanbul Karbon Zirvesi”, İstanbul Grand Cevahir Hotel&Convention Center’da düzenlendi. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ile Enerji Verimliliği Derneği tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen ve 2 gün süren zirve, Türkiye’nin büyük şirketlerinin tepe yöneticilerinin katıldığı çeşitli oturumlara ev sahipliği yaptı. Zirvenin ilk gününde, firmaların üst düzey yöneticileri “karbon yönetimlerini” anlatarak, sürdürülebilirlik iş kültürlerine dair görüş ve önerilerini paylaştı. Aktif büyüklüğü 15,9 milyar TL (6,9 milyar Dolar) olan ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde 3’üncü büyük demir-çelik üreticisi unvanına sahip ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Erdemir Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, konuşmacı olarak katıldığı zirvede şirketin koruyucu çevre yatırımları ve vizyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de üretilen ham çeliğin yüzde 25’ini, yassı çeliğin ise yüzde 67’sini gerçekleştiren Erdemir Grubu bünyesindeki tüm şirketlerle birlikte çevreci yaklaşımlarından örnekler veren Pandır, Erdemir’in kurulduğu 1965 yılından, İsdemir’in de Erdemir Grubu’na devredildiği 2002 yılından bu yana toplam 851 milyon Dolar tutarında çevreyi koruyucu yatırım yaptığını söyledi.

“DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ ÇOK YOL ALDI”

Dünyanın saygın çelik araştırma şirketlerinden biri olan World Steel Dynamics’in (WSD) gerçekleştirdiği “Dünyanın En İyi Çelik Üreticileri” listesine Türkiye’den girmeyi başaran tek üretici olan Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Çelik, dünyanın en önemli mühendislik ve yapı malzemesi olmaya devam ediyor. Çelik olmadan gelişme ve kalkınma mümkün görülmemektedir. Çelik, özellikle 2030-2050 yolculuğunda yeşil ekonomiye olanak ve güç sağlayan teknoloji ve sektörler için kritik bir unsurdur. Zira yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimli binalar, düşük karbonlu ulaşım, yakıt tasarruflu ve temiz enerjili araçların yanı sıra geri dönüşüm tesisleri için altyapı gibi pek çok unsur, çeliğe bağlıdır. Erdemir Grubu üretim tesisleri gibi modern çelik fabrikaları termodinamik yasalara çok yakın uyumlulukla çalışır. Enerji tasarruflarının büyük oranları şimdiden başarılmış, enerji verimliliği konusunda önemli yol alınmıştır. 2013 yılında Worldsteel’in tamamladığı çalışma sonucunda 1960’lı yıllardan itibaren çelik endüstrisi, enerji verimliliği konusunda yüzde 60 oranında iyileşme sağlamıştır. Atmosfere atılan CO2 emisyonlarını azaltmak ve verimliliği artırmak için gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyulduğundan, karbon yakalama ve depolama, hidrojen ve indirgen madde olarak biyokütle üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir” dedi.

“KORUYUCU ÇEVRE YATIRIMLARIMIZ SÜRÜYOR”

Çeliğin modern bir hayat için vazgeçilmez, ekonomik büyüme için ise kritik bir yere sahip olduğunu dile getiren Pandır, “2013 yılında 1,6 milyar ton rekor seviyede gerçekleşen çelik üretimi, 2014 yılında yüzde 0,8 artmıştır. Nüfus artışına bağlı olarak çelik ihtiyacının artacağı dünyamızda Erdemir Grubu olarak küresel 2020 vizyonumuzu çevresel, sosyal ve finans sermayelerimizin sürdürülebilir iş modeli çerçevesinde çalışacak, toplum beklentilerini en üst düzeyde karşılayacak, düşük karbonlu ekonomiye geçişte inovasyon kültürünü temel alacak biçimde pozisyonlandırdık. 2014 yılından itibaren Erdemir Grubu olarak şirketimizin sürdürülebilirlik yönetiminde stratejilerin belirlenmesi ve yol haritasının oluşturulması amacıyla ‘Sürdürülebilirlik Direktörlüğü’ yapılandırmasını gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.

“ÇEVREYE ‘İZ’ BIRAKMAMA HEDEFLERİMİZE ÖDÜL YAĞDI”

Çevreye “iz” bırakmadan ülkeye hizmeti ilke edindiklerinin altını çizen Ali Pandır, yatırımlarının ve çevre yönetim başarılarının ödüllendirildiğini de dikkat çekti. Erdemir Grubu Yönetimi Kurulu Başkanı Pandır, şöyle konuştu:

“2006 yılında aldığımız AB Çevre Ödülü bizim için önemli bir hedefleri büyütme ve geliştirme konusunda milat olmuştur. 2012 yılında ülkemizin BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’na (Rio+20) Hazırlıkların Desteklenmesi Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların (Erdemir Çevre Yönetim Süreci-Çevre Performans Endeksi ve Sürdürülebilirlik Faaliyetleri) ‘Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Ekonomi Alanında En İyi Uygulamalar’ arasında seçilmesi bizlerin doğru yolda olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Bu yıl ise Erdemir Grubu olarak sürdürülebilirliği kurumsal yönetim ilkeleri ile birlikte ele almış, şirket faaliyetlerinde ve karar mekanizmalarında başarıyla uygulayan şirket olarak “Green Era Award” ödülüne layık görüldük. Hedefimiz ödül kazanmak için çevreci olmak değil, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bir değil nice koruyucu işleri hayata geçirebilmektir.”

“TÜRKİYE’NİN İLK ÇELİK AR-GE’Sİ”

Çeliğin yüzde 100 geri dönüşebilen ve sonsuz tekrar kullanılabilen bir malzeme olduğunu belirten Pandır, “Bu geri dönüşüm, el değmemiş kaynaklara ihtiyacı önemli ölçüde azalttığı gibi çeliğin sürdürülebilirliğine de önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Geri dönüşümlü çelik ayrıca çok daha düşük enerji tüketimi sağlar” dedi.

Pandır, bir ilke imza atarak kurdukları Türkiye’nin ilk çelik Ar-Ge merkezinde yüksek teknolojili, katma değerli ürünlerin yanında çevre teknolojileri üzerinde de çalışıldığını kaydetti. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Karbon salınımını en aza indirgeyecek teknolojilerin yaygınlaşması, kullanımı ve teknolojilerin geliştirilmesi kadar düşük karbon ekonomisi de bugün için kaçınılmazdır. Teknolojilerin geliştirilmesi inovasyonsuz olmayacağı için ARGE birimlerinin teşviklerle desteklenmesi ayrıca kaçınılmazdır. Türkiye olarak sanayi politikasının, enerji politikalarının, yatırım destek ve teşviklerinin entegre bir şekilde karbon salınımları ve çevre faktörleri göz önünde bulundurularak yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
“ERDEMİR’İN İMZASI HER YERDE”
2014 yılında toplam 8 milyon tonu aşkın farklı mamul gruplarından yurt içi ve yurt dışı satış gerçekleştirdiklerini de açıklayan Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Demir-çelik endüstrisi, ülkelerin tüm sanayi kollarına hammadde tedarik eden, ihracatı destekleyen, cari açığın azalmasında rol oynayan çok kritik bir sektördür. Ülkemiz açısından da ekonominin lokomotif sektörlerindendir. Erdemir Grubu, Türkiye’de üretilen ham çeliğin yüzde 25’ini, üretilen yassı çeliğin ise yüzde 67’sini gerçekleştirmektedir. Erdemir Grubu olarak Türkiye’de kullanılan yassı çelikteki payımız ise yüzde 35’tir. Bugün ABD’ye giden hafif ticari aracın sacından, bindiğiniz otomobile, ihraç edilen zeytinyağının teneke ambalajından, yattığınız yatağın yayına, mutfağınızda kullandığınız beyaz eşyadan, oturduğunuz ev ve uluslararası enerji projelerinde kullanılan borulara kadar hayatın pek çok yerinde Erdemir Grubu’nun mutlaka imzası vardır” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi