Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde eğitim-öğretim veren Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencilerinden Reyhan Şahin ve 12’nci sınıf öğrencilerinden Melisa Çağla Demir’in, Coğrafya Öğretmeni Ayşegül Oğul’un danışmanlığında hazırladıkları “Çatalağzı Termik Santrali’nin Ağaçlar Üzerindeki Olumsuz Etkisinin Dendrokronolojik Yöntemlerle İncelenmesi” konulu proje; TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan “Araştırma Projeleri Yarışması”nda; Coğrafya alanında Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak’tan oluşan bölge okulları arasında TÜBİTAK Seçici Kurulu tarafından bölge birinciliğine layık görüldü. Proje, Mayıs ayında İzmir’de yapılacak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Zonguldak’ta TUBİTAK yetkili kurulları yapılan değerlendirmede başarılı bulunarak Ankara’da yapılacak Bölge Sergisi’ne davet edilen proje; 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yapılan Bölge Sergisi’nde; Ankara Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Anadolu Lisesi, ODTÜ Ankara Geliştirme Vakfı Özel Lisesi, TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi, Ankara Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Sosyal Bilimler Lisesi, Ankara Özel Gürçağ Anadolu Lisesi ve Zonguldak Ereğli Özel Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinin coğrafya alanında hazırladığı projelerle yarıştı.

TÜBİTAK Seçici Kurulu tarafından Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje coğrafya alanında bölge birinciliğine layık görülerek, Mayıs ayında İzmir’de yapılacak olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

AZMİN, GÜVENİN VE BAŞARININ SEVİNCİNİ BÜTÜN OKUL PERSONELİ GURURLA PAYLAŞTI

Sonucun büyük bir heyecan yarattığı Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi’nde, proje ekibi büyük sevinçle karşılandı. Başarılarını okul yönetimi, öğretmenleri ve öğrencilerle paylaşan Reyhan Şahin ve Melisa Çağla Demir’i, okul yöneticileri ve öğretmenler başarılarından dolayı tebrik etti. Okul Müdürü Satılmış Erenoğlu, “Başta öğrencilerimiz olmak üzere, şu anda okulumuzda görev yapmamasına rağmen projenin bütün süreçlerinde öğrencilerimize danışmanlık yapan ve bu başarıda büyük emeği bulunan Çaycuma TSO Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Ayşegül Oğul’a özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca proje kapsamında öğrencilerimize destek olan Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. N. Kaan Özkazan ve Doç. Dr. Barbaros Yaman’a da özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

Müdür Erenoğlu; okul olarak öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda ilgi ve kabiliyetlerini geliştirmek için her türlü imkanı hazırlamaya çalıştıklarını, öğrencilerinin sosyal, sportif, kültürel ve akademik alanda gösterdikleri başarılarla gurur duyduklarını belirtti.

Öğrenciler, kendilerine destek olan idareci ve öğretmenlerine, başarı sevincini kendileriyle paylaşan arkadaşlarına teşekkür ettiler. İler ki günlerde projeyi bütün yönleriyle sergileyeceklerini ifade ettiler.

ÇEVRECİ PROJELERE AĞIRLIK VERİLİYOR

Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi, 2013 yılında hazırladığı Devrek’te salyangoz üretimi ile ilgili “Devrek’ten Fransa’ya Bir Yol Hikayesi-İz Bırakamayanlar” isimli projesi ve 2014 yılında hazırladığı Filyos Projesi’nin Filyos Nehri ve çevresinde oluşturacağı olumsuzluklara dikkat çeken projesi ile TÜBİTAK yarışmalarına katılmıştı. Bu yıl hazırladıkları projeyle ise termik santrallerin yaşadığımız çevre üzerindeki olumsuz etkisi bilimsel bir çalışmayla ortaya konuluyor.

ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALİ’NİN BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ İNCELENİYOR

Çatalağzı Termik Santrali’nin bitkiler üzerindeki etkisinin dendrokronolojik yöntemle (ağaç halkaları ile tarihleme yapma yöntemi) incelenmesi projenin konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla aynı yükselti, iklim ve koşullara sahip Çatalağzı ve Amasra’da yetişen kızılçam ağaçlarının yıllık halka genişlikleri ile yaprak boylarının karşılaştırılması yapıldı. Her iki sahadan alınan ağaç gövde ve yapraklarındaki yapılan incelemelerin uygulanması ve yorumlanması aşamasında Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. N. Kaan Özkazan ve Doç. Dr. Barbaros Yaman’dan yardım alındı. Proje kapsamında Çatalağzı Termik Santrali’nin yakın çevresinden alınan toprak örnekleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ankara’da bulunan Toprak-Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Laboratuarında incelenmiştir.

PROJE SÜREÇLERİNDE ÖNEMLİ SORULARIN CEVAPLARI ARANIYOR

“Enerji elde etmek için yapılan termik santraller çevrelerindeki bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır” varsayımından yola çıkarak, “Termik santraller enerji için gerekli mi? Doğayı kirletmeden nasıl enerji elde edilir? Termik santraller bitki örtüsünü olumsuz etkiler mi? Bir bölgede proje üretmeden önce nelere dikkat edilmelidir?” sorularına bilimsel yöntemlerle cevaplar arandı.

Öğrencilerin hazırladıkları projede aynı yükselti, iklim ve koşullara sahip olması dolayısıyla deney ve kontrol sahası seçilen ve karşılaştırılan Çatalağzı ve Amasra arasında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Termik santrallerin olduğu Çatalağzı’nda ağaçların gövde ve yaprak gelişiminin Amasra’ya göre daha yavaş ve az olduğu, Çatalağzı’ndan alınan toprak örneklerinde ise ağır metal bulgularının olduğu ortaya çıkmıştır.

Okul Müdürü Satılmış Erenoğlu; Reyhan Şahin ve Melisa Çağla Demir’in danışman öğretmenleri Ayşegül Oğul ile projenin ayrıntıları ve verileri hakkında önümüzdeki günlerde kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi