Zonguldak Belediye Meclisi’nin Nisan ayı birinci birleşimi, Muharrem Akdemir başkanlığında gerçekleştirildi. Yoklama ve açılışın ardından Meclisin 1 yılı doldurması nedeniyle Komisyon üyeleri yeniden seçildi.
Mecliste 2014 yılı faaliyet raporu görüşüldü. AK Parti Grubu ve MHP’li üyelerin, faaliyet raporunu eleştirmesi nedeniyle gruplar arasında tartışmalar yaşandı. CHP’li üye Cavit Zülfikar’ın istifa etmesi ve Zeki Çolak’ın AK Parti’ye geçeceği yönündeki söylentiler nedeniyle mecliste soğuk rüzgarlar esti.
Mecliste İhtisas Komisyonlarına seçilen isimler şöyle:
Plan ve Bütçe Komisyonu: CHP´den Tahsin Erdem, Özbek Papila, Lale Karakulak, AK Parti´den Mustafa Çağlayan ve Hasan Barça.
İmar Komisyonu: CHP´den Turan Demirtaş, Süleyman Özdoğan, Mehmet İzzet Türkçelik, AK Parti´den Ali Danacı, Abdullah Karagüzel.
Türlü İşler Komisyonu: CHP´den Altan Sezgin, Selçuk Hasdemir, Özbek Papila, AK Parti´den Havva Yılmaz, Hasan Çağlar Gürol.
Trafik Komisyonu: CHP´den Atınç Kayınova, Gökhan Demir, Altan Sezgin, AK Parti´den Ümit Bozkurt, Serkan Açıkgöz.
Kültür ve Turizm Komisyonu: CHP´den Gökhan Demir, Altan Sezgin, MHP´den Mevlüde Yalçıner, AK Parti´den Sadettin Birinci, Metin Demir.
Komisyonların seçilmesinin ardından Meclis Başkanı Akdemir, 2014 Yılı Faaliyet Raporu’nu okudu.
MHP’li Meclis Üyesi Salih Alemdar, faaliyet raporunu eleştirerek şunları söyledi:
ALEMDAR: “CHP’NİN YETERLİ HAMLEYİ YAPMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
“Biz ‘oturmaya değil, çalışmaya geldik’ demiştik. ‘Komisyonlarda olmak istiyoruz ve çalışmak istiyoruz’ demiştik. İlk baştan bizi ret ettiler ve sonradan arkadaşlarımız komisyonlarımıza aldınız. Bizim için önemli olan Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu’dur. Biz komisyonda olsak da, olmasak da Zonguldak’ın bize verdiği destekle en iyi şekilde çalışacağımızı ifade ediyoruz. Yanımızda Karabük Belediye Başkanlığı encümenine bakıldığında encümen üyelerinden birisini AK Parti’li üyelerden seçtiler. Belki de düşünceniz değişir, ‘sizde gelip buyurun’ dersiniz diye bekliyoruz. Başkanımızı kendine göre güzel faaliyetler yapmıştır, ama bize göre yetersizdir. Sadece Zonguldak’ta barınma barınabiliyoruz. Gecekondudan kurtulmak için bir hamle çalışma yapıldığını düşünmüyorum. Fakat rakamlara baktığımız da belediye bütçesi 2014 tahmini bütçe 107 milyon, gider 109 milyon, gelir 81 milyon TL. Yüzde 20’nin üzerinde açık vererek denk bütçe yapamadınız. Giderler de tahmini bütçenin üzerinde oldu. Rakamlara baktığımızda da gelirlerin fevkalade olduğunu görüyoruz. Öz kaynak gelirleri 39 milyon TL. Önemli olan öz kaynak bütçemizi merkezi bütçeden aldığımızın üzerine çıkartmak... Gelir getirici hamleler yapıldı, ama yeterli olmadı. Su tahakkuk konusunda 2013 yılında 2014 yılından fazla tahakkuk edilmiş. Diğer rakamlara bakıldığında 177 milyon TL belediyenin borcu var. Bu borçların arasında 56 milyon 472 bin TL atık su tesisleri var. 2013 yılında bu iddia 33 milyon TL. Avro’ya ve Dolar’a baktığımızda bu rakamda çok yükselmedi. Bunların hangisi gerçek rakam? SGK, İller Bankası, mahkeme intikali ve gecikme zamları da buna dahil değil. Yatırım ödeneklerine baktığımızda ise Fen İşlerinde 30 milyon TL harcama yapılmıştır. Bu rakam Zonguldak’ın fen işlerindeki aksaklığı giderecek bir rakam, ama bakıldığında sorunlar ortada ve çözülmemiş. Mahallelere girdiğimizde de bu hizmetler görünmüyor. Su ve Kanalizasyon Hizmetleri ise 42 milyon 635 bin TL harcama yapmış. Bu rakam da çok fazla... Çünkü Karabük Belediye Başkanımız, ‘Biz ana hattını yapmak için müteahhitler 35 milyon TL fiyat verdiler, biz 6 milyon TL’ye kendi ekiplerimizle yaptık, sıkıntıyı çözdük’ dedi. Biz bu büyük rakamlarla bu sıkıntıları da çözemedik. Bu nedenle 81 milyonluk gelir bütçesi çok önemli.”
“BİRİLERİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR?”
“Gider bütçesini de ‘kontrol edilmeden birilerine peşkeş mi çekiliyor?’ diye düşünüyoruz. Yapılan ihaleler açık ihale olarak yapılmıyor. Bazı şirketlerin imside hep ön plana çıkıyor. Anladığıma göre 5 milyon TL’lik ihaleler parçalanıp birilerine veriliyor. Satın alınan malzemelerde hep aynı yerlerden alınıyor. Bunu hep 1-2 kişiden alınırsa, birileri arkadan konuşur. Ben halkımı koruyacaksam, belediyenin yararına başka zamanlarda başka işyerlerinden satın almanız gerekiyor. Bir işi sadece birine vermektense, Zonguldak’ta ticaret yapan kişilere bölmek gerekiyor. Belediye menfaatleri de halk menfaati düşünülmesi gerekiyor. Zonguldak’ta gelecek için, yaşanabilir bir şehir olacaksa, yatırım miktarlarının da iyi kontrol etmesi gerekiyor. Sorunların çözümü için bu paralar harcanıyorsa, o sorunlar da çözülmeli. Atık Su Tesisleri çalışıyor. ‘Asma Deresi ve Çaydamar Deresi’nin kanalizasyon suyu da buna bağlansın’ denildi. Demek ki, atık su tesislerine bütün kanalizasyon bağlı değil. Biz bu düşüncelerle faaliyet raporları özel görüşülüyor. Halkı hiçe sayarak bu özerkliği kullanamaz. Sonuçta faaliyetlerin yeterli ve yetersiz mi diye oylayacağız. Burada ‘belediye başkanını düşürdüm ve 32 kişi istediğimi seçerim’ demek de çok yanlıştır. Biz faaliyetleri yetersiz olarak görmemize rağmen biz halkın iradesine sahip çıkıp faaliyet raporuna evet diyeceğiz.”
AÇIKGÖZ: “ZABITA MÜDÜRLÜĞܒNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİR”
AK Partili Meclis Üyesi Sertan Açıkgöz, raporda her şeyin güllük gülistanlık göründüğünü belirterek, “Önümüze gelen faaliyet raporu için teşekkür ediyoruz. Ben birkaç noktaya değinmek istiyorum. Zabıta Müdürlüğü’nün faaliyetlerinde gösterilen ceza miktarlarına bakıldığında her şey güllük gülistanlık gözüküyor. İhlallerle cezalar birbirini tutmuyor. Birazdan değineceğimiz denetim raporunda Zabıta Müdürlüğü’nün güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zabıta Müdürlüğü’nün özellikle trafik işleriyle ve cezalarla uğraşacak biriminin oluşmasını düşünüyorum” dedi.
KARAGÜZEL: “İLKOKUL ÇOCUKLARININ DERS NOTU GİBİ BİR ŞEY”
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Karagüzel, raporu beğenmediklerini belirterek, “Bu faaliyet raporu değil, ilkokul çocuklarının ders notu gibi bir şey. Mustafa Kemal, ‘Denilebilir ki hiçbir şeye muhtaç değiliz tek şeye ihtiyaç var oda çalışkan olmak’ diyor. Ben memur ve işçilere bir şey demiyorum. Ama programlama strateji gibi bölümlere baktığımızda çok kötü. Sizin burada payınızın bulunmadığını düşünüyorum. Biz bu faaliyete evet derse bu züldür. Bu sebeple biz AK Parti Grubu olarak buna hayır oyu kullanacağız” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Türkçelik, söz alarak Alemdar ve Karagüzel’in eleştirilerine şöyle yanıt verdi:
TÜRKÇELİK: “İNSAFSIZCA ELEŞTİRİLERİ KABUL ETMİYORUZ”
“Hocamla ilgili konuşacağım. Çok övündüğünüz Karabük, Zonguldak’ın bir ilçesiydi. Zonguldak’ın öyle bir coğrafi yapısı var ki, bu yapıdan dolayı Zonguldak’tan 3 tane Karabük çıkar. Zonguldak’ta yapılan hizmetlerin görünmemesi çok doğrudur. Burada rakamlarla konuşulduğunda 2013 ile 2014 arasındaki rakamlarda farklar olduğu doğrudur. Bu rakamlardan belli olduğu gibi sokağa atılan bir şey yoktur hizmet vardır. Coğrafi yapıdan dolayı çok pahalıdır ve görünmesi mümkün değildir. Eleştirirken elbette bizde gereken düşüncelerimizi ortaya koyacağız. Fakat yapılanda bir emek var. Bu faaliyet raporu ilkokul talebesinin yazdığı bir rapor değildir. Bunu küçümsemeyin. Bunlar imkanlar çerçevesindedir. Elbette yeterli değil, bizlerde sizler gibi daha güzel bir kente kavuşmak için çaba sarf ediyoruz. Bizler buraya hizmet için seçildik. Sonuçta hizmet edecekse Belediye Meclis üyeliğinin verdiği intizamla yanlışa yanlış doğruya doğru demek zorundayız. Böylesine insafsızca eleştirileri CHP olarak kabul etmiyoruz. Eksiklerimiz var ama 31 meclis üyesi hep birlikte çaba göstereceğiz. Sizlerden de destek bekliyoruz.”
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ekonomik darlıklara rağmen çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
AKDEMİR: “ÇOK BÜYÜK GAYRET GÖSTERİYORUZ”
“Eleştiri olamadan olmaz. Her konunun mutlaka eleştirilecek yanı olur. Fakat bunun bir dozajı ve sınırı vardır. Biz eleştirilere saygı duyuyoruz. Eleştirilerden de ders aldığımız kısımlar vardır. Salih Hocamız güzel çalışmış, izah etmeye çalıştı. Gelir-gider dengesi yapılan işler kendine göre doğrudur. Birkaç kelimesini tenzi ediyorum. Bu belediyede öyle peşkeş işleri olamaz. Yapılan işleri görebilmekte çok önemlidir. Sizinle bir gün hep beraber kıyıda köşede veya gözünüzün önünde yapılan işleri ne şekilde görüyorsunuz. Bir gününüzü bize ayırın, beraberce gezelim. Sizden bu konuda söz istiyoruz. Bizler misyon ve vizyon gereği bir şeyler yapmak istiyoruz. Ekonomik darlığa rağmen arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyoruz. Atatürk’ün kelimesini kullandığınız içinde teşekkür ediyorum. Bizce her şey görecelidir. Size göre doğru başkasına göre yanlıştır. Bizler gelir-gider dengesini oluşturmaya çok büyük gayret gösteriyoruz. Özellikle Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız konuların düzgün olması için performans sarf ediyorlar. Zabıta konusuna gelince, elbette cezai yöntemler var. Cezai yöntemler olmalı. Dünyanın her ülkesinde bu vardır. Çünkü toplumları başka şekilde kural altına alamazsınız. Aksi takdirde gayri nizami olur. Ben cezai yöntem yerine ortak akılla kurallar neyi emrediyorsa, onlar olsun istiyorum. ‘Oluyor mu?’ diye sorarsanız, olmuyor. ‘Cezai yöntemler çözüm müdür?’ diye sorarsanız, bana göre çözüm değildir. Çözüm, insanların beynidir. Ben böyle istiyorum. Bu nedenle de zabıta arkadaşlar çok fazla cezai yöntemlere başvurmuyorlar. Bundan sonraki çalışmalarımızda dediklerinize de dikkat edip hem çalışanlarımız, hem bizler Zonguldak’ı daha çok çalışarak daha güzel şekilde geliştireceğimizi düşünüyorum. Yaptıklarımızla ilgili olarak ise, bir gün birlikte mahallelerimize gidelim. Çalışmaları yerinde hep beraber görelim.”
KARAGÜZEL: “BUNLAR MAHALLE MUHTARININ YAPACAĞI ÇALIŞMALARDIR”
AK Partili Karagüzel, tekrar söz alarak, “Bize 3 tane kanalizasyon borusunu mu göstereceksiniz, Zonguldak’a yeni ne kattınız? Şu şehre 7 yıldır ne kattınız, bize onu söyleyin. Doğalgaz ve Arıtma Tesisi haricinde bu şehirde yaşam kalitesini arttıracak ne yaptınız? Gece-gündüz çalışan arkadaşları iyi biliyoruz. Saat 16.00’dan sonra Turan Demirtaş’ın işyerinin önüne döküyor. Her yer sokak hayvanları kaynıyor. Var olanı muhafaza etmiyorsunuz. Yeni bir şey katmıyorsunuz. Sadece tamir işlemi yapıyorsunuz. Sizin faaliyet raporu adına getirdiğiniz çalışmalar mahalle muhtarının yapacağı çalışmalardır” diye eleştiride bulundu.
2014 Yılı Faaliyet Raporu’nu 18 üye yeterli gördü. 12 üye ise yeterli görmedi. Faaliyet Raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Şanal dışarıda olduğu için oy kullanamadı.
Meclis toplantısının ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve CHP Meclis Grup Başkanvekili Mehmet Türkçelik, CHP’den istifa eden Belediye Meclis Üyesi Cavit Zülfikar’ın istifasını değerlendirdiler.
AKDEMİR: “KENDİNE GÖRE BİR FİKRİ VARDIR”
Akdemir, Cavit Zülfikar’ın istifası ile ilgili, “Ben yorum yapmam. Karar vermiştir, aile içinde bir sorun. Kendine göre bir fikri vardır. Grup olarak da bir şey söylemem. Sadece saygı duyarım” diye konuştu.
Zeki Çolak’ın istifa edip AK Parti’ye geçeceği yönündeki söylentilerle ilgili ise Akdemir, “Böyle bir şey duymadım, olmaz da. Bildiğim Zeki Çolak’sa istifa etmez” dedi.
TÜRKÇELİK: “HERKES ‘HAYIRLISI OLSUN’ DER, AMA HİÇ HAYIRLI OLMAZ”
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Türkçelik, Zülfikar’ın istifasıyla ilgili, “Basına yaptığı açıklamalardan dolayı üzüldüm. Bu tür olayların kendisine zarar vereceğini düşünüyorum. Herkes ‘hayırlısı olsun’ der, ama hiç hayırlı olmaz. Bu yoldan geri döneceğini de söylüyorum. Belediye Başkan Yardımcılığı, Belediye Başkanını tasarrufunda olan bir konudur. O isterse, Belediye Başkan Yardımcısını görevden alır” dedi.
“HABERLER ATMASYON”
Zeki Çolak’ın AK Parti’ye geçeceği yönündeki haberlerle ilgili ise Türkçelik, “Atmasyon bir haber, yazılan yazıların beyanatların kendi tarafından söylemediğini söyledi. Kendisinin sağlık sorunları olmadığı için toplantıya katılmadı. Grup toplantısını da terk etmemiştir. Gayet kibar bir şekilde gitmiştir” dedi. ZÜLFİKAR: “BAŞIM DİK, YÜZÜM AK GEZECEĞİM”
CHP’Den istifa eden Cavit Zülfikar, istifası ile ilgili Pusula’ya yaptığı açıklamada, “Bağımsız bir üye olduğum için MHP masasında oturdum. Kimse beni ‘şu partiye geçecek, bu partiye geçecek’ diye konuşmasın. Bundan sonraki toplantılarda da burada oturacağım. Bağımsız üye olarak meclis üyesi görevimi yerine getireceğim. Şu ana kadar İl veya Merkez İlçe Başkanlığından bir cevap gelmedi. Bu şahıs görevden alınmadığı sürece CHP’ye geri dönmeyeceğim. Bu kişi ile ilgili duyumları Belediye Başkanına hep anlattım. Herkes benim Belediye Başkan Yardımcılığı görevini istediğimi zannettiler. Bana Belediye Başkan Yardımcılığını altın tepsi ile getirseler, kabul etmeyeceğim. Bana çok bilgi geliyor. Kimse bana, ‘Sen yalan söylüyorsun’ demedi. Benim altımda koltuğum, makamım vardı. İki yerden maaşım vardı. Ben başım dik, yüzüm ak gezeceğim. CHP’de kalmış olsaydım, ‘Bu kadar eleştiri getirdin de neden burada duruyorsun, miden nasıl kaldırıyor’ demeyecek miydiniz? Dostlarımızın, sevenlerimizin gözüne dik bakmak için istifa ettim” diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi