Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Başkanı Osman Sav, Dernek üyeleri ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi Atilla Öksüz, önceki gün görev yaptığı sırada fiziki saldırıya uğrayan İhlas Haber Ajansı (İHA) Zonguldak muhabirlerinden Murat Küçük&[#]8217;e sahip çıktılar. Gazeteciler, fotoğraf makinelerini ve kameralarına bırakarak, saldırıya tepki gösterdiler.

KGD Başkanı Osman Sav, Dernek binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gazetecilerin her gün hakaret ve saldırılara maruz kaldığını, bu tür olayları kınadıklarını belirterek, saldıran şahısların cezalandırılmasını istedi.

Başkan Sav, kamu görevi yapan gazetecilerin böylesi insanlık dışı durumla karşılaşmaması için yetkilileri göreve davet ederek, şunları söyledi:

SAV: &[#]8220;GEREKEN CEZANIN VERİLMESİ GEREKİYOR&[#]8221;

&[#]8220;Basın mensupları, kamuoyunun haber alma hakkını sağlamak için gecesini gündüzüne katıp uğraşmakta, kamu görevi ifa etmektedir. Bin bir güçlüklere rağmen yapılan bu görevde yaşadıkları saldırılara bir yenisi gündüz vakti, Emniyet Müdürlüğü&[#]8217;nün karşısında gerçekleştirilmiştir. Yolun karşısına geçmeye çalışan yayalara araç çarptığını öğrenen İHA Zonguldak muhabirlerinden Murat Küçük arkadaşımız, görüntü çektiği sırada ne yaralanan, ne de yaralayan kişilerle hiçbir alakası olmayan kişilerin sözlü ve fiili saldırısına uğramıştır.

Kamu görevini yapmaya çalıştığı sırada magandaların saldırısına uğrayan arkadaşımız vücudunun değişik yerlerine darp alarak hayati tehlike yaşamıştır. Münferit bir saldırı gibi görünse de, 4 kişinin organize şekilde saldırması ve sonrasındaki pişkin tavırları gazeteciye bakış açısını ortaya koymaktadır. Gazeteciye yapılan fiili ve sözlü saldırılar normal bir vaka gibi karşılanır hale gelmiştir. Hatta birçok olayda kolluk kuvvetlerinin dahi müdahale yapmaması ve kamu görevi ifa eden gazeteciyi kollamaması gelinen vahim noktayı ortaya koymaktadır. Bu olayı işleyenlere gereken cezanın verilmesi sadece gazeteciye değil, vatandaşlarımıza da kabadayılık yapılma cüreti gösterilmemesini sağlayacaktır.&[#]8221;

&[#]8220;YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ&[#]8221;

&[#]8220;Emniyet Müdürü ve ekibine olayın faallerini kısa sürede yakaladığı için teşekkür ediyoruz. Ancak burada özellikle bir duruma dikkat çekmek istiyoruz. Saldırıyı düzenleyenler, emniyetteki ifadelerinde trafik kazasında yaralanan bayanın arkadaşları olduğunu zannettiklerini, küfür edildiğini söylemiş. 60 yaşlarında bir bayanın arkadaşları olmadığını bile bile bunu söylemek adli ve güvenlik görevlileriyle dalga geçmekten başka bir şey değildir. İkincisi ise kamera kayıtları olmasına rağmen olayı saptırarak küfür edildiğini beyan etmek de hem yalan hem iftiradır. Saldırıyı kınıyor, bundan sonra kamu görevi yapan gazeteci arkadaşların böylesi insanlık dışı durumla karşılaşmaması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.&[#]8221;

ÖKSÜZ: &[#]8220;YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ&[#]8221;

TGC İl Temsilcisi Atilla Öksüz de, Zonguldak Valisi Ali Kaban ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak&[#]8217;ı, karşılaşılan bu tür saldırılarla ilgili göreve davet etti. Öksüz, kamu görevi yapıldığını belirterek, "Eksiğimizle, fazlamızla herkes kendi ölçüsünde kamu görevi yapıyor. Kamu görevi yapıldığını unutmaması gerekiyor kamuoyunun. Özellikle Zonguldak Valisi Ali Kaban, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve STK&[#]8217;ları böyle saldırılar karşısında basına sahip çıkmaya davet ediyorum. Çünkü onlar sahip çıkmadığı zaman böyle saldırılar azalmayacak. Murat arkadaşımıza tekrar geçmiş olsun diyorum&[#]8221; dedi.
KÜÇÜK: &[#]8220;BU DAVANIN EMSAL NİTELİĞİ TAŞIYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM&[#]8221;

Olayı anlatan İHA muhabiri Murat Küçük de, mesleğe başladığı günden beri küfre ve hakarete maruz kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Diğer arkadaşlarla beraber bu sefer bu küfür ve hakaret fiziksel saldırıya dönüştü. Hiç tanımadığım ve olayla ilgisi olmayan dört kişi tarafından hiçbir uyarı almadan sırf orada burada &[#]8216;biz gazeteci dövdük&[#]8217; diye hava atmak için bana saldırdılar. Olay yerinde yaklaşık 60 kişi vardı. Zonguldak halkının da burada duyarsız olduğunu belirtmek istiyorum. Hiç biri müdahale etmedi. Bana yaklaşık 5 dakika boyunca yol kenarındaki AVM içine kadar vurdular. Kendilerinden şikayetçi oldum. Bu davanın sonucunu merak ediyorum. Bu davanın emsal niteliği taşıyacağını düşünüyorum. Bu dava sonucunda gazeteciye ne kadar değer verildiğini göreceğiz.&[#]8221;

TOPALOĞLU: &[#]8220;BASIN EMEKÇİLERİNE YAPILAN SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYORUZ&[#]8221;

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Ali Topaloğlu, gazetecilere yapılan saldırıları kınayarak, &[#]8220;Son günlerde görevini yapan basın emekçilerine yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Yetkilileri bu konuda göreve çağırıyoruz. Zor şartlarda görev yapan, halkın haber alma bilgilenmesini sağlayan emekçilere sahip çıkıyor, saldırılarda yaralanan arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz&[#]8221; dedi.

Önceki gün Milli Egemenlik Caddesi&[#]8217;nde yaşanan trafik kazasını görüntülemek için olay yerine giden İHA muhabiri Murat Küçük, olayla alakası bulunmayan 4 kişinin sözlü ve fiziksel saldırısına uğramıştı.

Editör: Pusula Gazetesi