Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkan Yardımcısı Sevcan Özelli, Milliyet Gazetesi´nin Doğu Marmara Eki&[#]8217;ndeki yazısında Zonguldak&[#]8217;ı ele aldı.

Özelli&[#]8217;nin &[#]8220;Kaderine Terkedilen Şehir: Zonguldak&[#]8221; yazısı şöyle:

&[#]8220;Zonguldak ili, Batı Karadeniz Bölgesi´nin ormanlarla kaplı, Karadeniz´ e kenarı bulunan şirin illerinden biridir. Ülkemizin ilk ağır sanayi şehri olmasına rağmen özellikle son yıllarda hükumetler tarafından yeterli ilgiyi görmemesi sonucu, hemen her alanda ülkemizin en geri kalmış illerinden biri haline gelmiştir. Ankara ve İstanbul´ a yakınlığı sebebiyle turizm için gerekli olan doğal güzelliklere sahip olmasına rağmen ulaşım alanında da nasibini alamamıştır. Karayolları henüz tamamlanamamış olup, son derece bozuk bir zemine sahiptir. 4-5 senedir yapılmakta olan demir yolları ise henüz tamamlanamamıştır.
Zonguldak bütün bu eksiklikleri yanında ekonomik gelişmesi için yeterli yatırımlardan da geri kalmıştır. Ekonomisinin temel dayanağı olan kömürle ilgili de gereken yatırımlar yapılmamış, bunun neticesinde de işsizlik Türkiye ortalamasının üzerine çıkmış ve halkın ekonomik durumu kötüleşmiştir. Netice olarak son yıllarda en çok göç veren illerin başında gelmektedir. Özetlersek cumhuriyetimize uzun yıllar bir sanayi şehri olarak hizmet eden Zonguldak şehri ve halkı özellikle son yıllarda ekonomik olarak kaderine terk edilmiş, adeta bir emekliler şehri haline gelmiştir.
Zonguldak halkının bu ezgin durumundan yararlanan bazı özel girişimciler, siyasilerlede iş birliği yaparak, kaderine terk edilen Zonguldak´ ı adeta bir termik santral cehennemine çevirmişlerdir. Ekonomik anlamda olumlu hiç bir yatırım alamayan bölge insanı şimdi termik santral belası ile karşı karşıyadır. Acile bu durumun yetkililer tarafından ülke gündemine getirilmesi, yöre halkının bilinçlendirilmesi ve gerekli tüm önlemlerin alınması lazımdır.
Bu yazıda termik santrallerin zararları ile ilgili bilimsel bilgiler vermeyeceğim. Çünkü bilimsel olarak ispatlanmış olan termik santrallerin zararları akademik çevrelerce kamuoyuna çeşitli vesilelerle açıklanmıştır. Ancak bu konuda yapılmış santrallerden ve yapılacak olan termik santrallerden, onların oluşturacağı kompleks tehlikelerden bahsetmek istiyorum.
Halen Zonguldak´ta Çatalağzı Beldesi´nde özelleştirme sonucu bir firmaya satılan ve ekonomik ömrünü tamamlamış adlı bir santral mevcuttur. Bu santrali yeni alan firma daha büyük bir santral kurmak için çalışmalara başlamıştır. Yine Çatalağzı´nda özel bir firmaya ait kurulu gücü 1400 MW olan bir santral vardır. Aynı özel firma Muslu Beldesinde 1400 MW´lık yeni bir santral inşaatına devam etmektedir. Devlet tarafından enerji bölgesi ilan edilen Çatalağzı ve Muslu Beldelerinde bahsedilen özel firmanın başka bir santral kurma çalışmaları da devam etmektedir. Yine bu bölgeye 15 kilometre mesafedeki Filyos Beldesi´nde de kurulacak olan sanayi bölgesinde, büyük bir limanla birlikte beş, altı termik santral ile bir adet nükleer santral kurulacağı kamuoyuna yansıyan bazı raporlarda ve medyada çeşitli tarihlerde yer almıştır.
Bütün bu enerji yatırımları neticesinde Çatalağzı-Filyos arasında yaklaşık 15 kilometrelik bir alanda oluşacak olan sera etkisi ile hayatın daha da zorlaşacağını, insanların tabiatla birlikte yaşama imkanlarının elinden alınacağını belirtmeliyim. Mevcut durumda bile 30 kilometre yarı çaplı bir alanda insanlarımız temiz su bulmakta, temiz bir denize girmekte, temiz hava solumakta, temiz sebze ve meyve yemekte zorlanacaktır. Bölge ormanlarına yağan kimyasal atık taşıyan yağmurların nasıl zararlara yol açabileceğini okuyucuların dikkatini çekmek isterim. Bölge de hayat şartları ekonomik şartların dışında da son derece kötü durumdadır.
Daha önce ifade ettiğim üzere siyasetçileri de yanlarına alan bu uyanık girişimciler Zonguldak ekonomisine de bir katkıda bulunmamaktadırlar. Ancak halkın mevcut ekonomik durumu ve gençlerin işsizliğinden yararlanarak iş vaadi ile halkı kandırmakta, çalışanlarına sektör ortalamasının altında, yaklaşık asgari ücret seviyesinde ücretle iş vererek emeklerini de sömürmektedir. Bazı yerel belediyelerle iş birliği yapan sermaye grupları, belediyeler için küçük yatırımlar yapmakta, okul ve cami gibi halkın genel kullanım alanlarına da harcamalar yaparak, kendilerini halka faydalı ve şirin göstermektedirler. Sonuçta termik santrallerin zararlarından tam olarak haberdar olmayan bölge halkı, kaderine razı bir şekilde zorluklar içerisinde yaşamını devam ettirmektedir.
Bölgede meyve ve sebze tarımındaki gerileme, ormanların kimyasal kirliliği, insan ölümlerinin genellikle kanser sebebiyle olmasında termik santrallerin etkileri görülmektedir. Ancak pazılın parçalarını gören halk, yeterli bilgi sahibi olmaması sebebiyle, resmin tamamını görememekte ve dolayısıyla termik santrallerin zararlarını tam olarak anlayamamaktadır. Ülkemizin diğer bölgelerindeki halkın bu konuya duyarlılığı, yerli işbirlikçilerin çabaları ile, oluşturulamamış ve neticede bu tür yatırımcılar bölgemizde meydanı boş bulmuşlardır.
Zonguldak halkının bu gününü ve çocuklarımızın gelecekteki hayatını kurtarmak adına bir an önce harekete geçilmeli ve daha da geç olmadan bir şeyler yapılmalıdır.
Aksi takdirde yarınımız bugünden daha karanlık olacaktır.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi