Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından bu yıl 8.´si düzenlenen yarışmada Jüri Üyeleri oy birliği ile 13 kategori ve 12 alt kategoride 130 proje arasından TEMA Vakfı´nın ´Suyunu Boşa Harcama Kampanyası´nı Altın Pusula Büyük Ödülü´ne layık buldu.


Tema Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan konuyla ilgili şu bilgileri verdi:


TEMA Vakfı´nın ödülünü TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ve TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim Beyla aldı. Kampanyayı hazırlayan Tria İletişim Hizmetleri de Altın Pusula Büyük Ödülü aldı.


TEMA Vakfı, evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla 2007 yılı Nisan ayında ´Suyunu Boşa Harcama Kampanyası´ başlatmıştı.


´Suyunu Boşa Harcama Kampanyası´ kapsamında 4 kişilik bir ailenin, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak, bir yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğine dikkat çekilmişti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin de destek verdiği kampanya kapsamında sadece İstanbul´da 3 ayda Elmalı Barajı´nın sağladığı yıllık su miktarından fazla olan 18 milyon ton su tasarrufu yapıldığı tespit edilmişti.



Evdeki suyu kurtarmanın 10 basit yolu


1. Musluğu açık bırakmayın.


Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle, yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.


2. Bulaşıklarınızı elde değil,


makinede yıkayın.


4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton suyu kurtarmanız demektir.


3. Diş fırçalarken,


tıraş olurken suyu kapatın.


Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.


4. Daha kısa duş alın.


5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa, yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.


5. Gereksiz yere sifon çekmeyin.


Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.


6. Sifona şişe yerleştirin.


1,5 litrelik bir şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.


7. Duş başlığınızı değiştirin.


Yeni çıkan, suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak, daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.


8. Muslukları tamir ettirin.


Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir ettirin. Her saniye 1 damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.


9. Su kaçaklarını engelleyin.


Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin veya tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.


10. Çamaşır makinenizi


ekonomik kullanın.


Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

Editör: Pusula Gazetesi