Son günlerde havanın bir sıcak, bir soğuk seyretmesi nedeniyle grip vakalarında büyük artış yaşanıyor. Grip, genelde burun tıkanması, vücutta kırgınlık ve yüksek ateş ile birlikte kendisini gösteriyor. Grip, insanların bir arada bulunduğu yerlerde ise, daha çabuk yayılıyor.

Zonguldak Merkeze bağlı İncivez Mahallesi son duraktaki Topçuoğlu Kahvehanesi’ni işleten Nevzat Topçuoğlu da gripten yana oldukça dertli. Nevzat Topçuoğlu, grip hastalığına yakalananların, insanların birlikte olduğu yerlere gelmemesini istedi. Topçuoğlu, bu nedenle de kahvehanesinin camına, “Grip olan kahvehaneye gelmesin” diye uyarı yazısı astı.

Topçuoğlu, kahvehaneye gelen grip hastalarının buradaki sağlıklı insanlara da hastalığı bulaştırdığını belirterek, “Zaman geçirmek için kahvehaneye gelen insanlar, oyun oynuyor, çay içiyor. Ancak gribe yakalananlar da kahvehaneye geldiği zaman, hastalığı sağlıklı insanlara bulaştırıyor. Müşterilerimiz hasta oluyor, bizim işlerimiz de azalıyor. Bu nedenle hem insan sağlığı açısından, hem de işlerimizin azalmaması açısından kahvehanenin camına ‘Grip olan kahvehaneye gelmesin’ diye uyarı yazısı astım. Gripli olan müşterilerimiz de olumlu yaklaşıyorlar ve kahvehaneye girmiyorlar” dedi.

DOKTORLARDAN UYARI

Sendika Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından Bülent Gemici, grip hastalığında son günlerde artış olduğunu, insanların yüzde 90’ının grip nedeniyle tedaviye geldiğini belirterek, gripten korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Bülent Gemici, gribe yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayınız. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınınız. Yüzeyleri sık sık temizleyiniz. Yeterli ve dengeli besleniniz. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınınız. Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırınız. Herhangi bir risk grubunda iseniz, grip aşısı yaptırınız. Gribe karşı; 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar, sağlık çalışanları, toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Grip olunca yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Gemici, “Hastalık risk gruplarındaysanız veya 65 yaş üzerindeyseniz hekime müracaat ediniz. Erken başlanan (ilk 48 saat) antiviral tedavi gribi önler. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurunuz ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanınız. Antibiyotikler, gribi tedavi etmez, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayınız. İstirahat ediniz. Bol sıvı tüketiniz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırınız. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatınız ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atınız. Kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burnunuzu kapatınız” diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi