Zonguldak Merkeze bağlı Çaydamar Mahallesi’nden geçerek şehir merkezine doğru akan Çaydamar Deresi siyah akıyor. Yağlı ve katran gibi akan derede en son balıkların ölmesi vatandaşları tedirgin etti. Deredeki balıkların öldüğünü belirten Çaydamar Mahallesi Devrek Caddesi sakinleri, yaşanan bu son gelişme ile neler olduğunu anlamadıklarını ve haftanın 2-3 gününde derenin katran gibi siyah aktığını ve bu akıntının da şehrin merkezine doğru devam ettiğini belirtti. Zonguldak Belediyesi’ne konuyla ilgili daha öncesinden başvuruda bulunduklarını, ancak bir gelişme yaşanmadığını belirten mahalleliler, inceleme yapılmasını istedi. Derenin okul yanında olduğuna dikkat çeken mahalle sakinleri, “Yukarıda kömür mü yıkanıyor veya başka bir şey mi yapılıyor? Haberimiz yok… Burada yağ atıkları da birikiyor, neler olduğunu bizler de bilemiyoruz, Okula baktığınız zaman derenin hemen yanında duruyor. Çocuklar teneffüslerinde hep derenin yanında bulunan alanda oyunlarını oynuyorlar. Topları dereye kaçıyor almak için dereye iniyorlar” şeklinde konuştu. Mahalle sakinleri dereden akan katran şeklindeki siyah akıntının ne olduğunu merak ettiklerini ve kirliliğin bir an önce giderilmesini istedi.

KAYA: “ÇOCUKLAR BURADA OYNUYOR, TOPLARI DEREYE KAÇIYOR”

Deredeki kirli akıntıdan şikayetçi olduklarını ifade eden Çaydamar Mahallesi Devrek Caddesi sakini Günay Kaya, “Benim evim derenin hemen yanında ve derenin bir yanında da okul bulunuyor. Gördüğünüz gibi dereden zift gibi kömür ve pislik akıyor. Burada bir sürü balık vardı, bütün balıklar bu pislikten dolayı öldü ve akıntıya kapılarak gitti. Ördekleri bahçeye çıkartım, dereye girmemeleri için iki tanesi derenin içerisinde kaldı, onlar da dikkat ederseniz, suyun temiz olduğu yerde durmaya çalışıyorlar. Haftada 2 veya 3 defa bu şekilde bir akıntı oluyor. Pislik atanlar da oluyor. Biz burasını çoğu kez kendi imkanlarımızla temizlemeye çalışıyoruz ama nereye kadar? Burada okul var, çocuklar burada oynuyor, topları dereye kaçıyor, almak için dereye giriyorlar. Eşim çocuklar dereye girmesin, hastalanmasın diye sopa yaptı, çocukların toplarını almaları için. Burası Zonguldak’ın merkezi, okul da var. Uzun zamandır bu tür akıntılar oluyor ama nedenini bizler de bilmiyoruz. Yukarıda kömür mü yıkanıyor veya başka bir şey mi yapılıyor? Haberimiz yok… Burada yağ atıkları da birikiyor, neler olduğunu bizler de bilemiyoruz, dün sabah erken saatlerde balıklar öldü. Ölü balıklar akıntıya kapılarak gitti. Ben bu zamana kadar şüphelenmemiştim ama balıklar öldükten sonra şüphelenmeye başladım. Yukarılarda bir şeyler var ki, bu nedenle bu tür şeyler oluyor. Mahalleli de bu durum karşısında tedirgin durumda, sonuçta çocukları bu çevrede yetişiyor. Top oynuyorlar, topları dereye kaçtığı zaman dereye girerek toplarını alıyorlar. Balıklar da ölmeye başlayınca, bu durum bizde tedirginlik yarattı. Okula baktığınız zaman derenin hemen yanında duruyor. Çocuklar teneffüslerinde hep derenin yanında bulunan alanda oyunlarını oynuyorlar. Buradan kaç çocuk dereye düştü, kurtarmak için derenin pisliğine atlayan insanlar oldu. Olan biten gözümüzün önünde oluyor. Yukarıdan çöp atıyorlar, içki şişeleri atıyorlar, aynı şekilde bunlar da sağlığımızı tehdit ediyor. Belediyeye başvuruda bulundum, şikayet ettim geleceklerini ve sorunu gidereceklerini belirttiler. Ama kimse gelmedi. Zabıtalar geldi, ‘araştıracağız’ dediler, ne olur, bilemiyorum” dedi.

ÇETİNKAYA: “DERENİN HALİ GÖZLER ÖNÜNDE SİM SİYAH KATRAN AKIYOR”

Çocukluğunda Çaydamar Deresi’nden balık tuttuklarını ve yediklerini, temiz aktığını belirten mahalleli Erdal Çetinkaya, “Milletimiz çöp konteyneri varken, dereye çöp atıyor. Bu bizim içimizde mi var, bilmiyorum. Dereye bir bakın kömür akıyor, burası da biraz sanayi bölgesi olduğundan mı nedir anlamadık. Biz çevremizi temiz tutmasını bilmiyoruz, bu konuda bilinçsiz bir toplumuz. Bizim çocukluğumuzda bu derede balık tutardık ve yerdik. O kadar temiz bir dereydi. Şimdi ise siyah akıyor, balıklar bile ölüyor” diye konuştu.

Mahalle esnafı derenin kirliliğinin çocukları etkileyeceğinden korktuklarını belirterek, “Biz burada esnafız ve gıda maddeleri satıyoruz. Çocuklarımızı burada dere kenarlarında oyun oynuyorlar. Her akşam onları dereden pisliklerin içerisinden çıkartıyoruz. Derenin hali gözler önünde sim siyah katran akıyor. Haftada birkaç defa oluyor, neden kaynaklandığı hakkında bir bilgimiz de yok. Gereken de yapılmıyor, çevre temizliği gelip yapan da yok. Çevremizin ne kadar temiz olduğu zaten ortada. Biz derenin temizlenmesini istiyoruz, bunun gereği yapılmalıdır. Dere mikrop yuvası halinde, çocuklarımız dere kenarında oynuyor, topları kaçsa dereye giriyorlar. Gereğinin yapılmasını istiyoruz, temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi