ZONGULDAK Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, son 3 yılda 229 kaçak kömür ocağına işlem yapıldığını, çalışmalarını arttırmak için ormanda kaçak ocak arayacak motorize ekipler oluşturacaklarını söyledi.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, düzenlediği basın toplantısında yaptıkları çalışmaları anlattı. Zonguldak ve çevresindeki ormanların önemine değinen Beşel, bölgedeki ormanların 52 milyon ton karbon tuttuğunu ve 630 bin ton da oksijen ürettiğini söyledi. İl genelinde geçen yıl 166 bin 420 dekar bozuk orman alanında 11 milyon adet fidan dikimi gerçekleştirdiklerini söylen Beşel, "62 köyde gelir getirici fıstık çamı, kestane, ceviz, kızılcık, ıhlamur gibi fidanlar diktik. Zonguldak ormanlarının ekolojik bütünlüğünün ve gelişiminin sağlanmasında önemli fonksiyonları vardır" dedi.

KAÇAK OCAKLARA KARŞI MOTORİZE EKİP

Beşel, bölgede ki ormanlarda faaliyette bulunan kaçak kömür ocaklarına karşı tedbirlerini de arttıracaklarını söyledi. Son 3 yılda 229 kaçak kömür ocağına işlem yapıldığını anlatan Beşel, şöyle konuştu:

"Sırf kaçak maden ocaklarıyla mücadele anlamında da hassas alanların toplu koruma ekibi diye bir şey icat ettik. Kuruluşunu yaptık. Çalışmaları devam ediyor. Amacı ormanların korunması dışında kurulacak motorize ekibin işi kaçak ocaklarla ilgili olacak . Polislerin motosiklet timi gibi bizimde kaçak ocaklara karşı böyle bir yeni çalışmamız olacak. Onların işi orman olmayacak. Tamamen kaçak ocaklarla ilgilenecekler."

AMACIMIZ SUÇU SIFIRLAMAK

Türkiye Taşkömürü Kurumu, İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü olarak kaçak ocaklara karşı çalışma yürüttüklerini söyleyen Beşel, "Bizim memurlarımız aynı zamanda adli kolluk kuvvetidir. Savcıların nezaretinde düzenlemeyi yapıyoruz. Mesela adam bayağı bir kömür elde ediyor. Kömürü elinden alınıyor. Ondan büyük ceza olur mu? Oradaki ekipmanını alıyor ve sahasını bombalıyoruz. Ayrıyeten para cezası var. Yetmez mi? O kadar emeği gitti. Daha iyi bu işe bakalım diye özel araç ve özel ekiple beraber inşallah daha çok üzerine gideceğiz. Suçu sıfırlayacağız. Amacımız bitirmek." dedi.

Editör: Pusula Gazetesi