Bugün, 18 Mart… Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü... “Çanakkale Geçilmez” sözünü yedi düvele ezberleten kahraman Türk ordusunun muhteşem zaferinin yıldönümü. 100 yıl önce Çanakkale’yi geçemeyen güç odakları, bugün de aynı oyunlarını Türkiye Cumhuriyeti üzerinde oynuyor. Ancak “Çanakkale Geçilmez” sözünün kahramanlarının torunları olarak, bu oyunları bozacağız ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız.

Zonguldak’ta “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla mesajlar yayımlandı. Mesajlar şöyle:

KABAN: “ŞEHİTLERİMİZ; BAĞIMSIZLIĞIMIZIN, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN, VATAN VE BAYRAK SEVGİMİZİN, BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜN SEMBOLÜDÜR”

Zonguldak Valisi Ali Kaban, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Kaban’ın mesajı şöyle:

“Ülkemizin devleti ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün, birlik ve beraberliğinin korunması uğrunda gösterdikleri feragat ve fedakârlıkla şehit düşerek milletimizin gurur kaynağı olan, ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Büyük Türk Ulusu; vatan, millet ve bayrak sevgisi ile hiçbir zaman vazgeçmediği bağımsız ve özgür yaşama tutkusuyla varlığımıza, birliğimize yönelen tüm tehditleri yok ederek, dünyada saygın bir yer edinmiş, onurlu duruşu ve tutumu, tarihin akışını değiştiren gururla andığımız kahramanlıklarıyla tarihe damgasını vurmuştur. Bugün her karışı aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış olan kutsal vatan toprağı, her türlü zorluğa rağmen vatan ve millet sevgisini canından üstün bilerek görevlerini fedakârca yaparken yaşamlarını yitiren aziz şehitlerimizin bizlere mirasıdır. Şehitlerimiz, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan ve bayrak sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün sembolü olarak her zaman kalbimizde yaşayacak, büyük bir cesaret, azim ve inançla sergiledikleri kahramanlıklar asla unutulmayacaktır. Devletimiz vatanı uğrunda şehit olan kahramanlarımızın bizlere bıraktıkları değerli aileleri ve gazilerimize her zaman sahip çıkacak, yanlarında olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın silah arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımızı, ülkesi ve milleti için canını bir an bile düşünmeden feda eden, tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş ve hayatta olan kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, saygılar sunuyorum.”

CANDAN: “HEP BERABER, BİRLİK İÇİNDE TÜM DÜNYAYA HAYKIRIŞIN ADIDIR ÇANAKKALE”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Milletvekili Candan’ın mesajı şöyle:

“Bir asır önce Çanakkale’de yaşanan destan, hem kendi tarihimizin, hem de dünya tarihinin dönüm noktalarından biridir. Hep beraber, birlik içinde tüm dünyaya haykırışın adıdır Çanakkale. Millet olarak, esarete başkaldırının, vatanı için, imanı için gözünü kırpmadan ölüme gidişin adıdır Çanakkale. Medeniyet tarihinin sayfalarına ‘Çanakkale Geçilmez’i altın harflerle kazımaktır Çanakkale. Çanakkale’de yaşananlar, aynı zamanda geleceğimize de ışık tutmaktadır. Ne kadar bozmaya çalışan olsa da, birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin ilelebet süreceğinin teminatıdır aynı zamanda. Bu gün yaşadığımız bazı sıkıntıların çözümü de millet olarak o gün sergilediğimiz kahramanca, davranıştan gelmektedir. Gençlerimize, Çanakkale’de ölmeyi emreden Mustafa Kemal’i, bu emre tereddüt göstermeden itaat edenleri; şehitlik mertebesine nail olacaklarını bile bile çarpışan kahraman askerlerimizi, maneviyatının zirvesine çıkarak imkânsızı başaran Seyit Ali Onbaşı’yı iyi anlatmalıyız. Anlatmalıyız ki; Büyük zaferler kazanan, bu kahraman milletin evlatları, gelecekte yine büyük zaferlere imza atsınlar. Bu vesile ile bir asrı geride bırakan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını ve bu topraklar için canlarını vermiş şehitlerimizi, gazilerimizi tekrar, rahmetle, minnetle, saygıyla, gururla anıyorum.”

ULUPINAR: “ÇANAKKALE ZAFERİ, TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞININ VE EGEMENLİK AŞKININ İBRET VERİCİ KAHRAMANLIK DESTANIDIR”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Milletvekili Ulupınar’ın mesajı şöyle:

“Çanakkale Zaferi, vatan topraklarını korumak için şahlanan bir milletin bağımsızlığının ve egemenlik aşkının ibret verici kahramanlık destanıdır. Çanakkale Zaferi, yalnız Türk tarihi için değil, insanlık tarihi içinde önemli bir dönüm noktası ve emsali görülmemiş bir zaferdir. Bu zaferin en güçlü silahı da vatanseverlik ve hürriyet aşkıdır. Donanımlı düşman kuvvetlerinin Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u almak için verdikleri yoğun çaba karşısında Türk askerlerinin yokluklar içindeki mücadelesinin ve inancın zaferidir. Tarihimize altın harflerle yazılan bu büyük destan, eşsiz bir zaferin yanında Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lideri ortaya çıkarmıştır. Yine bu savaşlarda gösterilen azim ve irade, milletimizin kendine olan güvenini artırmış, bağımsızlığa olan inancını perçinlemiş, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının yolunu açmıştır. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi cumhuriyetimizi aynı ruh ve anlayışla korumak temel sorumluluğumuzdur. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi, temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele verirken, bizi millet yapan yüksek değerleri canlı tutmalı, daima yüceltmeliyiz. Her zaman gönlümüzde yaşayacak aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlıklarla dolu hatıraları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin yaşatılmasının en büyük teminatı olacaktır. Bu duygularla, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü kutluyor; bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.”

AKDEMİR: “ÇANAKKALE, BAĞIMSIZLIK UĞRUNA, CANINI SEVE SEVE FEDA EDEN AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN BAŞARISI VE DESTANIDIR”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü”nün 100’üncü yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Çanakkale Zaferi’nin, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Türk bağımsızlık savaşının temellerinin, Çanakkale sularında Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da atıldığını belirterek, “Çanakkale Zaferi, bağımsızlık uğruna, canını seve seve feda etmeyi bir görev bilen aziz şehitlerimizin başarısı ve destanıdır. Elde etmiş olduğumuz bu muhteşem zafer, vatanımızın bütünlüğü ve ulusumuzun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin de en büyük ispatı olmuştur. Çanakkale Deniz Zaferi, Birinci Dünya Savaşı içinde ayrıca özelliği olan, tarihin akışını değiştiren, bağımsızlık uğruna canını veren Türk milletinin kahramanlık destanıdır. Çanakkale’de kazanılan zafer, tüm dünyada da ‘Çanakkale Geçilmez’ gerçeğini kabul ettirmiş ve Aziz Türk Milleti’nin varlığını ortaya koymuştur. Çanakkale Zaferi’ni kazandıran kahramanlarımızın, cesaretini, vatanını savunmak için verdiği onurlu direnişi iyi algılamalı ve bu vatan için nelerin feda edildiği gelecek kuşaklarımıza da iyi anlatılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni ve Şehitleri Anma Günü’nün yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi ise minnetle anıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

UYSAL: “ÇANAKKALE, DESTANSI BİR ZAFERDİR”

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Uysal, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Çanakkale destanı, milletin her türlü yokluk ve acılar içinde bile, birlik ve beraberliğiyle neler başarabileceğini gösteren ve bu uğurda, yüz binlerce şehit ve gazi verilen destansı bir zaferdir. Tarihimizin en şerefli sayfalarını oluşturan ve binlerce şehidimizin kanıyla yazılan bu kahramanlık destanının altında milletine bağlılık, vatan aşkı ve büyük millet olmanın şuuru yatmaktadır. Vatan sevgisi, birlik ve beraberlik ve dayanışma duyguları ile dünya tarihine adımızı altın harflerle yazdırdığımız bir kahramanlık mücadelesi olan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakâr milletimizin nice adsız kahramanlarını minnet, saygı ve şükranla anıyorum.”

SEMERCİ: “ÇANAKKALE, VATAN VE MİLLET SEVGİSİNİN, BİRLİK VE BERABERLİK RUHUNUN, İNANCININ TAKTİK VE DEHANIN ZAFERİDİR”

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Semerci mesajında, “Çanakkale Zaferi, vatan ve millet sevgisinin, birlik ve beraberlik ruhunun, inancının taktik ve dehanın zaferidir. Bu destansı zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan aşkı ve özgürlük tutkusu vardır. Çanakkale Zaferi, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu bütün dünyaya göstermesi bakımından tarihi bir öneme sahiptir. Bu zafer, Kurtuluş Savaşı´nın kazanılmasında büyük payı olan, kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı azim mücadelesidir. Yokluklar içindeki bir milletin çağın en güçlü devlet ve silahlarına topyekûn direnişinin gerçek bir destanıdır. Bu zafer aynı zamanda, Türk milletinin tarihin hiçbir aşamasında bağımsızlık ve özgürlüğünden ödün vermeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.

TEKİN: “ÇANAKKALE ZAFERİ, BÜYÜK BİR İNANCIN VE KELİMELERE SIĞDIRILAMAYACAK VATAN SEVGİSİNİN ESERİDİR”

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“Tam bir asır önce şanlı ecdadımız Çanakkale’de, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mücadeleyle kahramanlık destanı yazmış ve bu destan aziz milletimizin her ne pahasına olursa olsun bağımsızlık ve egemenliğimizden vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Milletimizin içinde bulunduğu zor şartlar göz önüne alındığında, Çanakkale’de yazılan kahramanlık destanının ne kadar büyük ve anlamlı olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır. Büyük bir inancın ve kelimelere sığdırılamayacak vatan sevgisinin eseri olan bu büyük zafer, içinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun, bağımsız ve egemenliğimiz söz konusu olduğunda muhtaç olduğumuz kudretin damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunu hatırlatacaktır. Bu büyük destanı yazanlar, bağımsızlık ve egemenliğimizin yanı sıra bizlere böylesine büyük bir manevi ruhu da miras olarak bırakmışlardır. Her yeni neslin görevi bu mirası sonsuza dek yaşatmak olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü kutluyor, başta cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

KOLTUK: “ÇANAKKALE SAVAŞI; ‘ÇANAKKALE GEÇİLMEZ’ DİYE TARİHE NOT DÜŞÜLDÜĞÜNÜ GÖSTEREN EMSALSİZ BİR SAVAŞTIR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı H. Ertuğrul Koltuk, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Koltuk’un mesajı şöyle:

“İstiklal Savaşı’nda elde edilen zaferin başlangıcı olan Çanakkale Zaferi, milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden ve en büyük kahramanlıklarından biridir. Çanakkale Zaferi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkansızlıklarına rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu bütün dünyaya göstermesi bakımından tarihi bir öneme sahiptir. 18 Mart 1915 yılında yapılan Çanakkale Savaşı; bir ülkenin nasıl direndiğini ve kanının son damlasına kadar savaşarak nasıl başarıyla çıktığını ve tarihe ‘Çanakkale Geçilmez’ diye nasıl not düşüldüğünü gösteren emsalsiz bir savaştır. Bu savaş sırasında Anadolu’nun farklı kesimlerinden binlerce kişi bu vatan için savaşmaya gelmiştir. Çünkü bu ülkenin her karış toprağının nasıl değerli olduğunu ve geride bıraktıkları aileleri için bunun ne kadar önemli olduğunu bilmektedirler. Binlerce kişi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile beraber omuz omuza savaşmış ve şehit olmuşlardır. Tarihi şan ve şerefle olan Türk milleti, yine büyük bir zafer kazandı. Bu zaferin adı Çanakkale, mimarı Mehmetçik, temsilcisi de Türk milletidir. Bu duygularımla ‘18 Mart Şehitleri Anma Günü’ münasebetiyle bu toprakları canları pahasına vatan kılan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, saygılarımı sunuyorum.”

ŞAHİN: “ÇANAKKALE ZAFERİ, ONURLU BİR MÜCADELENİN SONUCUDUR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“18 Mart Çanakkale Zaferi, 1’inci Dünya Savaşı sırasında tarihin seyrini ve akışını değiştiren bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik adına bir toplumun millet olma uğruna verdiği onurlu bir mücadelenin sonucudur. Büyük Türk Ulusuna Gazi Mustafa Atatürk gibi bir lider ile birlikte bu destanı yazan kahraman Türk ordusunun savaşta dahi insanlığını unutmadığını tüm dünya milletine gösterdiği bir yerdir. İnsana saygı duymanın, vicdan sahibi olmanın zaman ve yer koşuluna bağlı olmadığını, kahraman Türk ordusu tüm dünyaya Çanakkale’den göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 Anzak kutlamaları sebebiyle gönderdiği mesaj ülkeler arası dostluğu pekiştirmiştir: ‘Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.’ Atatürk’ün Anzak kutlamaları mesajı buna en önemli örnektir. Bu büyük zaferi gerçekleştiren milletin çocukları olarak bizlerin de, Çanakkale’de kahramanca savaşan, vatanımızı kanıyla, canıyla müdafaa eden şehitlerimizi ve şehitlerimizin emaneti olan ülkemizi korumak için çalışmak biz Türk milletinin asli görevlerimizdendir. 100’üncü yıldönümünde, bizleri bugünlere ulaştıran ve bu toprakları emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

KARTAL: “ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI’MIZIN ZAFERLE SONUÇLANMASININ MEŞALESİ ÇANAKKALE’DE YAKILDI”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Çanakkale Savaşı, bundan 100 yıl önce her iki taraftan yaklaşık 500 bin insanın ölümüyle sonuçlandı. İnsanlık tarihinin 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra en kanlı savaşı olan Çanakkale Savaşı, yol açtığı sonuçlar açısından dünyanın yeni bir döneme girmesine neden oldu. Kapitalist-emperyalist düzenin egemen güçlerinin, dünyayı yeniden paylaşmak amacıyla başlattığı 1’inci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu yıkıldı. Rusya’da Çarlık yıkıldı. Ortadoğu’da ve dünyanın birçok bölgesinde yeni devletler tarih sahnesine çıktı. Dünyanın bu tarihsel değişiminde Çanakkale direnişi belirleyici bir rol oynadı. 1’inci Dünya Savaşı sonunda, Anadolu’nun işgal edilerek emperyalistler tarafından paylaşılması ve ardından büyük Önder Atatürk önderliğinde verdiğimiz, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın zaferle sonuçlanmasının meşalesi Çanakkale’de yakıldı. Atatürk’ün dehası orada parladı. Başından sonuna yaklaşık 10 ay süren bu savaş, insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biri olarak tarihe geçerken aynı zamanda üniversitelisinden, liselisine, işçisinden, köylüsüne, doğulusundan batılısına, tüm Türk ulusunun vatan için canlarını seve seve feda ettiği destanlaşmış bir direnişin simgesi oldu. Yaklaşık 250 bin vatan evladının şehit düştüğü bu savaş, yıllarca bir sürü savaşta yorgun ve yoksul düşmüş Türk ulusunun, en ağır, en umutsuz koşullarda bile neleri başarabileceğinin göstergesi oldu. CHP Ereğli İlçe Örgütü olarak, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’ni kutluyor, tüm şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”

ÇAVUŞOĞLU: “18 MART, İNANÇ, AZİM VE YİĞİTLİKLE ÖRÜLMÜŞ BİR DESTANIN YARADILIŞ TARİHİDİR”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Devrek İlçe Başkanı Caner Çavuşoğlu, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Çavuşoğlu mesajında, “18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihidir. Bu tarih, gerek taarruz gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en onur verici, en parlak sayfalarından biridir. Sevinç ve coşkuyla kutladığımız Çanakkale Zaferi´nin yıldönümünde, bu güzel vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

KOCABIYIK: “ECDADIMIZA LAYIK OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elvanpazarcık Belde Başkanı Yaşar Kocabıyık, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Ecdadımızın yazdığı şanlı destanının 100’üncü yıldönümündeyiz. Bu Zaferi, Büyük Türk milleti; Türk´ü, Kürt´ü, Arap´ı, Çerkez’i ve diğer bütün unsurlarıyla birlik ve beraberlik içinde kazanmışlardır.

Bu günlerde de aynı birlik ve beraberlik duygusu içinde Türkiye Cumhuriyeti devletini daha ileriye taşımak bizim ecdadımıza olan namus borcumuzdur. Bizler de bu anlayış ile vatanımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Ecdadımıza layık olmaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

ARIMAN: “BÜYÜK ZAFER’İN 100’ÜNCÜ YILINI KUTLUYOR, ŞEHİTLERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Züleyha Arıman, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılını kutladığımız bugün, Osmanlı torunu olan bizler gururla ve şerefle, bir avuç yiğit Mehmetçik’in o günün süper güçlerine iman gücüyle nasıl meydan okuduklarını, bu zaferi kanlarıyla ve gözyaşlarıyla yazdıklarını ne kadar ansak, minnettarlığımızı anlatmamız mümkün değil… Bir kadın olarak, o gün cepheye çocuk denecek yaştaki evlatlarını gönderen fedakar annelerin hislerini tüm kalbimle yaşıyorum ve bizlerin üzerindeki haklarını ne yapsak ödeyemeyeceğimizi düşünüyorum… Yavrularını daha şefkate muhtaçken gönderdikleri savaştan şahadet haberleri geldiğinde acılarını kalbine gömmüş o yiğitlerin kahraman annelerinden çok dersler almalıyız elbet! Günümüzde yozlaşmış, tarihinden uzaklaşmış, bencil gençlerin yetiştiğini gördükçe geleceğimizden umutsuzluğa kapılabiliyoruz. Biz annelere, kadınlara çok görevler düşüyor. O günün anne şefkati ile evlatlarımızı ülkesine bağlı geleceğin umudu olarak büyütmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Büyük Zafer’in 100’üncü yılını kutluyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

YALÇINER: “ÇANAKKALE, KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN İLK MEŞALESİNİN YAKILDIĞI ZAFERDİR”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Mevlüde Yalçıner, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“Bugün, Türk milletinin tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi´nin 100’üncü yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü´nü anmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici ve aktif bir rol aldığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin yakıldığı, yüce Türk milletinin ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıkların doruk noktasına ulaştığı azmin mücadelesi olmuştur. Canları pahasına vatan topraklarımızı müdafaa eden şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları bu vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk gençliği ve tüm Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla ve düşüncelerle Milliyetçi Hareket Partisi İl Kadın Kolları Başkanı ve yönetimi olarak, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere Türk ordusunun kahraman mensuplarını rahmet ve şükranla anıyor, ruhları şad olsun diyoruz.”

SARIKAN: “TÜRK MİLLETİNİN KAHRAMANLIK DESTANI”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Gençlik Kolları Başkanı Uğur Sarıkan, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesaj ile Çanakkale Zaferi’ni kutladı, şehitlere rahmet diledi. Başkan Sarıkan, mesajında, “Çanakkale Zaferi’ni; Birinci Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği olan, tarihin akışını değiştiren, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanı olarak görüyoruz. Bu milli mücadele, milletimizin zamanın en güçlü ve donanımlı ordularına karşı imanı, inancı ve vatan sevgisi duyguları ile vermiş olduğu büyük bir mücadeledir. Bu önemli günü, aynı zamanda Şehitler Günü olarak idrak ediyoruz. Kutlu zaferin mimarı olan şanlı ecdadımızın ve vatan toprağına kanını katık eden aziz şehitlerimizin manevi hatıralarını yaşatmak ve bugün onları anlayabilmek büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu vesileyle, büyük zaferin yıl dönümünü kutluyorum. Ayrıca biz gelecek nesiller için kanının son damlasına kadar düşmana karşı savaşan şehitlerimizi ve ahirete intikal etmiş tüm gazilerimizi, İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulum ve tüm üyelerimiz adına saygı, minnet ve rahmetle yad ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TERZİ: “ÇANAKKALE, DESTANSI BİR MUHAREBEDİR”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Devrek İlçe Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Terzi, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Terzi, mesajında, “Çanakkale, destansı bir muharebedir. Bu topraklar üzerinde yaşayan her milletten inanmış insan Çanakkale’de canını seve seve feda etmiştir. Ülkemize göz diken ordular birleşip vatan topraklarına saldırdıklarında bu toprakların insanı canı pahasına bir kale gibi dimdik durmuş ve nasıl savaşılır nasıl vatan korunur bunu tüm dünyaya öğretmişlerdir. Bu vatan için şehit düşmüş tüm kahramanlarımızı gençlik olarak rahmetle anıyoruz ” dedi.

POSBIYIK: “ÇANAKKALE’DE VATANIMIZ İÇİN TOPRAĞA DÜŞEN ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Kontenjan Milletvekili Aday Adayı Halil Posbıyık, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Posbıyık’ın mesajı şöyle:

“Çanakkale Zaferi, bir milletin bütün dünyaya karşı onurunu, şerefini, namusunu ve bağımsızlığını kanının en son damlasına kadar nasıl koruduğunu gösteren emsalsiz bir şahlanış destanıdır. ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyen bir millet sadece tarihe altın harflerle yazılan bir zafer elde etmekle kalmamış bu zaferle birlikte geleceğini de kazanmıştır. Vatan topraklarını korumak için şaha kalkan aziz milletimizin bağımsızlık aşkı uğruna yaptığı kutlu ve ibret verici bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşı, atalarımızın tarihimize altın harflerle yazdıkları bir cephe başarısı olmasının yanı sıra, 1919 Mayısında Samsun’da yakılan istiklal meşalesinin ilk kıvılcımı olmuştur. Çanakkale topraklarında elde edilen bu büyük zafer, konu vatan ve bağımsızlık olduğunda, geride kalan hiçbir şeyin önemli olamayacağını gösteren bir olaydır. Yine bu zafer, aynı vatanda yaşayanların tek bir vücut, tek bir beden olduğunun resmi; Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli, bağımsızlığının simgesidir. Çanakkale Savaşları Türk tarihi içinde önemli bir yer tutmakla beraber, Atatürk’ün askerî kariyerinde de önemli bir yere sahiptir. Önce 19’uncu Tümen Komutanı, sonra Anafartalar Grup Komutanı olarak bu muharebelere katılan Atatürk askerî dehasını burada da ispatlamıştır. Süratli ve doğru karar vermesi, verdiği kararı cesaretle uygulaması, sorumluluğu çekinmeden üzerine alması savaşın gidişini büyük ölçüde etkilemiş, ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak tanınan Büyük Önder, bu başarısının ardından da Anadolu’da Türk İstiklâl Savaşı’nın başlamasına öncülük etmiştir. Büyük Önder Atatürk bir konuşmasında Çanakkale Zaferi’ni şu cümlelerle anlatmıştır: ‘Kazanılan zaferler Alman emir ve kumandasının değil, Türk erinin cevherini kavrayabilmiş, Türk komutanlarının eseridir. Türk milletinin kasında, kromozomlarında, atalarından geçen kahramanlık cevheri, üstün savaş mirası vardır. Bu cevheri iyi kullanan komutan, tarihte ve gün içinde zafere ulaşmıştır. Çanakkale Zaferi ve diğer zaferler de Türk komutasının, Türk erinin eseridir.’ Toprağı vatan, şehit kanını bayrak yapan tarihî dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü, en kalbi duygularla kutluyorum. Bizlere bu büyük zaferi armağan eden, başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını, bu destanı yazan 250 bin şehidimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla ve rahmetle anıyorum.”

ALABAŞ: “ÇANAKKALE, ULUSUMUZUN YAZGISINI VE TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRMİŞ BÜYÜK BİR ZAFERDİR”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla nedeniyle Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınladı. Mesaj şöyle;

“18 Mart 1915 tarihinde Türk askeri ve komutanlarının büyük fedakârlıklarıyla kazanılan Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik aşamalarından biri olarak askeri ve siyasi alandaki başarılarıyla ulusumuzun yazgısını ve tarihin akışını değiştirmiş büyük bir zaferdir. İstanbul’u emperyalist amaçları için işgal etmek isteyen müttefikler Çanakkale Boğazı’nda karşılarında azimli ve fedakâr Türk Ordusu’nu bulmuştur. Deniz savaşı 18 Mart 1915’te müttefiklerin ağır yenilgisiyle sonuçlanmış, hemen ardından başlatılan ve 9 Ocak 1916 tarihine kadar süren kara savaşı ise müttefiklerin topraklarımızı terk etmesiyle sona ermiştir. Türk Askeri, dünyanın en gelişmiş silahlarına ve büyük ordulara sahip müttefiklere karşı kararlılıkla ve fedakârca savaşırken, Çanakkale Zaferi’yle dünya yeni bir liderin, Mustafa Kemal’in doğuşuna tanıklık etmiştir. Çanakkale Savaşları’nın büyük kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in başarısı, ileride başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kaynağı olmuştur. ‘Çanakkale Geçilmez’ gerçeğini altın harflerle yazdıran on binlerce şehidimizin kanla yazdığı bir tarih olan Çanakkale Zaferi; yalnız askeri bir zafer değil, ulus olma bilincinin temellerinin atılması nedeniyle de büyük önem taşımaktadır. Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart tarihi, aynı zamanda Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Çanakkale Zaferi´nin 100’üncü yıldönümü ve Şehitler Günü’nde, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve vatan, ulus ve bağımsızlık uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, rahmet, saygı ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

ÖZYURT: “BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLU ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100’ÜNCÜ YILINI KUTLUYORUZ”

Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş Çaycuma Temsilcisi Olcay Özyurt, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yılı sebebiyle yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti:

“100’üncü yılını kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi, kendisinden kat ve kat güçlü olan ordulara geçit vermeyen ulusumuzun üstün cesaret ve özverileriyle yazdığı, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Türk ulusu, özgürlük ve bağımsızlığı için her türlü engeli aşacağını, birlik içinde yurdun her karış toprağını canı pahasına savunacağını ‘Çanakkale geçilmez’ dedirterek bu savaşta bir kez daha kanıtlamıştır. Çanakkale’de, ulus olma bilincinin tohumları atılmış, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlanmıştır. Çanakkale Savaşları, azmi, kararlılığı, ileri görüşlülüğü, üstün askeri dehası ile tarihin akışına yön verecek ve Türk ulusunun yazgısını değiştirecek Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de tarih sahnesine çıkarmıştır. Ulusumuz, Kurtuluş Savaşı’nda onun etrafında bütünleşerek ülkemizi parçalamak ve ulusumuzu esaret altına almak isteyen emperyalist devletlere karşı büyük bir zafere daha imza atmıştır. Cumhuriyete ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkan eğitimciler olarak, Çanakkale’yi ve Kurtuluş Savaşı’nı kazanan bilinci koruyacağımıza ve bu bilinci genç kuşaklara aktaracağımıza söz veriyoruz. Yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı, ulusumuzun eşsiz bir mücadele ile vermiş olduğu var olma savaşı ve bu savaş sonrasında kazandığımız zaferin 100’üncü yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

ŞEREF: “ÇANAKKALE ZAFERİ, BAĞIMSIZLIK, ÖZGÜRLÜK, KARDEŞLİK VE BİRLİK RUHUYLA VERİLEN ONURLU BİR MÜCADELENİN SONUCUDUR”

Türk Ocağı Zonguldak Şube Başkanı Erol Şeref, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“18 Mart 1915 tarihinde ‘Çanakkale Geçilmez’ diye yazılan bu başarı, ‘ulus’ ve ‘millet’ olma bilincinin de tohumlarını atmıştır. Bu Büyük Zaferi gerçekleştiren milletin çocukları olmak, herkes için en büyük ve en haklı iftihar kaynağıdır. Çanakkale Deniz Zaferi, bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhuyla verilen onurlu bir mücadelenin sonucudur. Milletimiz, bu var olma mücadelesinde topuyla, tüfeğiyle ve kanıyla bayraklaştırmak istediği bağımsızlığı, karşısındaki muazzam güce rağmen, yılmadan ve fedakârca kazanma başarısını göstermiştir. Şanlı tarihi boyunca bağımsızlığıyla insanlığa örnek olmuş ulusumuz, yüce önderinin rehberliğinde, aralanan bu kapıdan geçerek emperyalizme karşı bağımsız bir devlet kurmasını bilmiş ve bunu başarmıştır. Yüce Türk milletinin 100 yıllık bu gururlu gününü kutlarken, bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, milli mücadelede hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.”

GÜNARSLAN: “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ, CUMHURİYET DEĞİŞTİRİLEMEZ ”

Zonguldak Emlakçılar Derneği (ZONED) Başkanı Sercan Günarslan, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“Mustafa Kemal Atatürk gibi dahi bir lideri tarihe armağan eden Çanakkale Zaferi’nin üzerinden 100 yıl geçti. Türk ulusu tarih boyunca bağımsız ve özgür yaşamış; bu uğurda gerektiğinde kanını dökmekte, canını vermekte tereddüt etmemiştir. Çanakkale de kazanılan zafer Türk ulusunun bağımsızlığına olan düşkünlüğünü tüm dünyaya gösterirken, ulusal kurtuluş savaşına da kaynaklık etmiştir. Dönemin en büyük deniz donanmasını oluşturan düşman kuvvetleri savaş gemileriyle Çanakkale Boğazı’na girmeye çalıştılar. 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında yaşanan çetin savaşın ardından, amaçlarına ulaşamayınca bu kez karadan saldırdılar. Kara savaşı ise Gelibolu yarımadasında 25 Nisan 1915 ve 8-9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapıldı. Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ben size taarruz değil, ölmeyi emrediyorum’ sözleri Çanakkale de yazılan destanın önemli satırlarını oluşturmuştur. 250 bin şehit verildi ve dünya tarihinin en önemli zaferlerinden biri kazanıldı. Düşman kayıplarıyla birlikte 500 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Çanakkale Zaferi’nin ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman askerlerin ailelerine, ‘Gözyaşlarınızı silin, evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler, onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim evlatlarımız olmuşlardır’ mesajı en güzel barış mesajlarından biri olmuştur. Bu tarihi günde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak büyük onur kazanmış aziz şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”

ANMA PROGRAMI

Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürlüğü, “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü” programı düzenleyecek. Tören, Valilik yanında bulunan Şehitler Anıtı önünde bugün gerçekleştirilecek. Anma programı şöyle:

Saat 10.00: Valilik Çelengi, Garnizon Komutanlığı çelengi, Belediye Başkanlığı çelengi, Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı çelengi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların Garnizon Komutanlığınca görevlendirilecek inzibat erleri tarafından göndere çekilmesi, Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz’ın günün anlam ve önemini belirten konuşması, Şehitlik Anıtı ziyaret defterinin imzalanması

Saat 10.30: Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı’nı ziyaret, Asri Mezarlık’taki şehitlik ziyareti.

Saat 11.30: İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan program, Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Saat 13.00: Emirgan Otel’de şehit yakınları ve gazilere öğle yemeği ikramı.

Akşam namazı ile yatsı namazı arası Acılık Hz. Ali Camisi’nde İl Müftülüğü tarafından mevlit okutulacak. Ayrıca Ulu Cami’de sabah namazına müteakip mevlit okutulacak ve çorba ikramı gerçekleştirilecek.

Editör: Pusula Gazetesi